Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Vztahy a sex v Indii: Kámasútra, sňatky bez lásky, vraždy ze cti a diskriminace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Mají Indové spokojené vztahy naplněné sexuálními touhami podle starověkých návodů Kámasútry nebo žijí nešťastně v předem domluvených sňatcích bez lásky?

Článek

Nejlidnatější země světa s jednou z největších světových ekonomik, která oplývá přírodním i materiálním bohatstvím, a přesto zde žije vysoké procento obyvatel v chudobě. Indii a její obyvatele silně ovlivňují náboženská vyznání a s nimi spojené hluboce zakořeněné tradice a pravidla. Nejrozšířenějším náboženstvím je zde hinduismus, který zasahuje téměř 80 % obyvatel a přes 14 % jich vyznává islám.

Přenesme se do světa archaických zvyků a minimálního vlivu západního světa, kam i mně dovolil nahlédnout dokumentární film Láska a sex v Indii, z něhož při svém psaní vycházím. Film mi poodkryl svět natolik vzdálený tomu našemu, až z něho mrazí.

Kastovní systém se vztahy úzce souvisí

Rozdělení indické společnosti do varen a kast předurčuje životní cestu jednotlivce již od jeho narození. Kastovní systém vznikl v době 1500 až 1000 př. n.l. a stal se součástí životního stylu hinduismu. Společnost se až dodnes rozděluje do mnoha kast a čtyř základních varen kastovního systému, jimiž jsou bráhmany (kněz), kšatrije (válečník), vaišji (obchodník, řemeslník a zemědělec), šúdry (služebník a dělník).

Kastovní rozdělení společnosti určuje pravidla chování, způsoby oblékání, předurčuje povolání, styl života a přísně zakazuje křížení mezi kastami.

Špinaví a opovrhovaní lidé

Do žádných ze základních varen nespadají tzv. nedotknutelní (také dalita, dalitové, páriové nebo čandalové), přestože se jedná přibližně o 160 miliónů Indů. Hinduistická pravidla a tradice říkají, že se lidé jako nedotknutelní rodí, což má být trestem za zločiny spáchané v minulých životech.

Nedotknutelní jsou diskriminováni, ponižováni, uráženi, vyřazováni ze společnosti, je jim odpíráno právo na cokoliv, natož na majetek, zakazován vstup do chrámů, na veřejnosti nesmí jíst ze stejných nádob jako ostatní a mnohdy jsou znásilňováni a biti.

Zákaz svobodně milovat

V Indii tradice a pravidla zakazují mít přítele nebo přítelkyni, zamilovat se, natož nabýt sexuálních zkušeností před manželstvím. Žena musí být do manželství neposkvrněná a její panenství se musí chránit.

Dotyky, držení za ruce nebo polibky jsou na veřejnosti tabu stejně jako mluvit o intimnostech a sexu. Přes všechny zákazy a příkazy nelze bránit přirozenosti a přírodě. Mladí se zamilovávají nehledě na kastovní systém, společenské statusy, bohatství, tradice a zvyky. Lásku a vztah tak skrývají především před vlastními rodinami a schází se v parku mezi hroby, aby vychutnali mladou lásku se vším všudy. Tato malá revoluce, boj za přirozenost a city, se odehrává jen za přítomnosti mrtvých, protože živí by tuto opovážlivost krutě trestali.

Domluvené sňatky

Vstup do manželství dvou lidí musí vždy posvětit rodiče. 90 % všech sňatků je totiž rodiči předem domluveno. Budoucí manželé se tak neznají a mnohdy se na svatbě vidí poprvé či podruhé. Výběr partnerů pro své dítě rodiče zařizují i přes speciální web a vybírají si tak snachu nebo zetě ze stejné kasty, podle bohatství, vzdělání (podstatné u mužů), počestnosti a bezúhonnosti, slušnosti a poslušnosti (u žen).

Svatba v hodnotě dvouletého platu

Vyplácení věna je sice v současnosti zakázané, ale tradicí hluboce zakořeněné. Realitou se stává, že pokud rodiče chystají svatbu dceři, její otec si sáhne velmi hluboko do kapsy. Dceru musí vystrojit do drahých šatů, bohatě ji ozdobit zlatými šperky, zaplatit celou svatbu, obdarovat manželovo příbuzenstvo a pro ženicha připravit bohaté věno v průměrné výši dvouletého platu.

Manželé pak nejčastěji žijí v rodině muže, kde manželka zůstává v domácnosti a pečuje o manžela, tchyni a tchána. Striktní plnění stanovených povinností se pro ni stává spolu s následnou výchovou dětí životní náplní.

Foto: Pexels

Indky - nevěsty jsou oděné v honosných šatech a zdobené drahými šperky

Děvčátka jsou přítěží

Pohled na ženství je v indické společnosti značně pochroumaný. Když se do rodiny narodí holčička přináší svým rodičům velkou přítěž. Bez budoucího manželství nemá dívka ve společnosti žádné postavení, a přitom pro její manželství se zas musí její otec vzdát nemalého majetku a peněz.

Preference chlapců a ukončení těhotenství v případě, že žena čeká dívku není nic výjimečného. Lékaři mají sice přísně zakázáno sdělovat pohlaví dítěte, avšak jsou podpláceni, nejčastěji rodinami ze strany muže. Pokud rodiny získají informaci, že snacha čeká dívku, zajistí potrat.

Sirotčince plné odvržených dívek

Osudy opuštěných dětí jsou bolestné kdekoliv na světě. V Indii se opuštěnými stávají z 90 % dívky, které ani nikdo nemá zájem adoptovat.

Smutný příběh tří dětí napsala autonehoda, při níž zemřeli oba rodiče. Péči o tři sirotky mohli převzít příbuzní. Ti však přijali pouze chlapce a jeho dvě sestry odvrhly, proto skončily opuštěné v sirotčinci.

Jiný příběh se psal v chudé rodině, do níž se narodila dívenka. Když dosáhla pátých narozenin, rodiče ji prodali lidem, kteří ji tloukli, zneužívali a posílali do ulic žebrat. Policie ji před násilím a vykořisťováním osvobodila tím, že ji umístila do sirotčince.

Foto: Pexels

V konkrétním indickém sirotčinci se nachází 120 dívek a 2 chlapci

Populační nerovnováha

Cílené potraty plodů ženského pohlaví způsobily nerovnováhu mezi indickými muži a ženami na mnoho let. Například v roce 2018 chybělo 63 miliónů žen. Až v roce 2021 se podařilo problém zvrátit a na každých 1000 mužů připadlo 1020 žen.

Tresty za nedovolené city

Tradice zakazují vztahy mezi různými kastami a přísně zakazují partnerství a sex před manželstvím. Pokud kdokoliv poruší stanovené, přichází na řadu kruté tresty. Netrestá zákon, ale nejbližší rodina. Rodiny se svých „hříšných“ potomků veřejně zříkají a vězní je. Staví se do pozice mstitele a milenecký pár pranýřují, napadají, bijí a mnohdy také zabíjejí.

Obhájce vrahů

Vysoce postavený advokát nejvyššího soudu obhajuje na tisíce případů zločinů ze cti měsíčně. Zločin ze cti označuje úmyslnou vraždu ve jménu poškození rodinné cti. Oběťmi jsou „hříšní“ potomci rodiny anebo i jejich milenci. Rodina se staví za vraha a vraždu považuje za zasloužený trest.

Advokát takové vraždy obhajuje velmi úspěšně. Ve své kariéře se mu nepodařilo vyhrát pouhé dva případy. Svou práci vykonává z vlastního hlubokého přesvědčení. Přitom, co jeho asi sedmiletá dcera přináší klientům čaj, její otec prohlašuje, že pokud by jeho dcera měla kdy vztah s někým z jiné kasty, přítele, lásku nebo sex před svatbou, polije ji před celou rodinou benzínem a zapálí.

Kámasútra

Starověký text o lidské sexualitě pochází právě z Indie, což je paradoxní s ohledem na přísné tabuizování sexuality.

Světoznámý pojem Kámasútra neskrývá pouze obrázky sexuálních poloh při styku, ale ucelené dílo v sedmi kapitolách, pojednávající například o společenském chování, typech mužů a žen podle velikosti pohlaví, milostných předehrách, dotycích, polibcích, vzdeších, o citových projevech, sňatku, manželství, mnohoženství nebo prostituci. Načež následují návody, jak svést ženu, uhájit si manželku a také recepty na nápoje lásky či pro zvětšení pyje.

Foto: Unsplash

Kámasútra značí nejen obrázky sexuálních pozic při pohlavním styku

Město znásilnění

Veřejná náklonnost mezi mužem a ženou je neakceptovatelná a sex naprostým tabu. Na druhé straně se indické ženy denně setkávají se sexuálním obtěžováním a znásilňováním. Až 90 % žen přiznává, že bylo za svůj život muži obtěžováno.

Dilí získalo nepěkné přízvisko, město znásilnění. Než v metru vznikly vagóny jen pro ženy, veřejná doprava v hlavním městě sexuálním útokům velmi nahrávala.

Znetvoření žen

Odmítnutí milence může pro ženu znamenat ohavnou mstu. Zhrzený milenec ženě potřísní obličej kyselinou, čímž chce zamezit, aby její krásu obdivovali jiní muži a jinému muži patřila.

Prodej kyseliny je sice zakázán, přesto ji lze celkem snadno pořídit. Kupuje se po předložení osobního dokladu a musí se nahlásit důvod nákupu.

Foto: Pexels

Krásná Indka může být rukou muže znetvořena

Závěrem

Indie jako místo tvrdých pravidel, a ještě tvrdších trestů za jejich porušování se řídí pradávnou, více než 3000 let starou historií, kterou dosud ani převažující mladá populace nezvrátila. Západní vymoženosti do tradiční společnosti sice trochu prosakují, ale ty nejpodstatnější jako je svoboda, rovnoprávnost, přirozenost a lidskost se tu ještě neuchytily.

Indové si odpírají přirozenost citu, přitažlivosti, dotyků a sexu. Tabuizují intimnosti a na druhé straně dochází k častým sexuálním útokům. Násilí a vraždy mají podporu systému a lidé toužící po obyčejné lidské svobodě trpí nebo umírají.

Další použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz