Hlavní obsah
Umění a zábava

Zvolíme do parlamentu EU mimozemskou invazi nebo dáme zelenou výplatám nad 70 tisíc?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Ilustrační foto

Ze schránky jsem vytáhla modrou obálku s hlasovacími lístky pro volby do Evropského parlamentu. Otevírám ji a pozorně procházím celou sadu obsahu. Padá mi brada, protírám si zrak a opravdu to není jen sen.

Článek

Přestože nespím, zelená se mi mihotá před očima, a to dokonce dvakrát. Ano, jsou tu nové směry, ale i staří známí. Politické strany, hnutí a koalice se dnes mohou jmenovat kdejak, mohou nabízet všelijaké programy a vypouštět plané populistické řečičky. Ale už stačilo, svobodní občané mohou dát hlas mimozemšťanům a basta.

Milovníci automobilových závodů nebo výletů autem se mohou rozmýšlet nad zapřisáhlými motoristy. Ale nezávislost všech vítězí, a lepší život lidem slibuje minimální mzda 70 tisíc korun a minimální důchod 50 tisíc korun. Tato iluze může způsobit paniku a takový metař nebo pomocná síla v kuchyni si budou jistě libovat, že jim je dán slib, že hlasem lidu změní svou minimální mzdu na maximální.

Hnát se do zastoupení v evropském parlamentu, a přitom chtít z unie vystoupit, mi připadá přitažené za vlasy, ale i tací kandidují. Jestli se inspirovali danajským darem nebo je svět naruby, těžko soudit.

Což přidat do pohledu na kandidáty pár rýmů, a užít si tak trochu šprýmu? Možná přinese i zvednuté mandle, nenechme si vtípky zkazit jídlo či rande.

Angažovanost nestraníků může být jistě přínosná a pro ně samotné taktéž výnosná.

Pro a pro se dalo do kupy, snad se nám neježí chlupy.

Pár seniorů sobě nadělí poslanecký plat, zda prospějí naší zemi je ve hvězdách.

Trikolora na stuze nebo vlajce Čecha potěší, jiná ať to raději na hřebík pověsí. Kombinace dvou kontroverzních skupin se skloubila, snažme se, aby u moci nebyla.

Nechceme vaše hlasy a jdeme jinou cestou se ozývá, kliknutí na web jednoho rozzívá.

Vzor ve Švýcarsku a v jejich bohatství prý hledat máme, i když česká koruna nyní neslábne.

Suverénní domov nabírá do Bruselu směr, tento plán může mít mnoho úskalí, děr.

Na boj proti přijetí EURA může kdekdo slyšet, nad vykřičníkem koalice může však velký otazník viset.

Loď s černou vlajkou si politikou pluje, zálusk na post předsednictví kuje. Do přístavu míří, snad se s tím námořníci smíří.

Každý vlastenec má naši republiku na prvním místě a přisaje se k ní jako klíště.

Kocourek Mourek volí smetánku, raději než párek u stánku.

Sociální demokrati na kandidátce nechybí, vzbudí v lidech důvěru či pochyby?

Zvládneme to spolu éterem zní, v lavicích parlamentu, ať nikdo nespí.

Starosty máme k vedení obcí a měst, chtějí si dopřát i do Belgie cest.

Volba levé nebo pravé strany může zamotat hlavu, jen ať nejdeme až na hranu. Silná slova s sebou nesou silnou odpovědnost, nejen populistickou nespokojenost.

Nejedno politické hnutí

nám není po chuti.

Mnohé politické strany

víc ostří, než obrušují hrany.

Složení koalic nese údiv,

avšak málokdy obdiv.

Ať nám z voleb nešediví vlas, z volby asi nepocítíme slast, ani nám nezhubne pas, jen do urny hoďme ten jeden zodpovědný hlas.

Nevyjadřuji se politicky, nýbrž satiricky. Do nikoho se neobouvám, naopak si boty zouvám a běžím do lesa se svou přezdívkou Poetessa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz