Hlavní obsah
Lidé a společnost

Rozptyl popela: co se smí a co ne?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pohřební průvodci

Rozptyl popela je krásný, romantický, duchovní a dá se říci až povznášející způsob rozloučení. Je však spojen se spoustou obav a předsudků, byť se není čeho bát.

Článek

Z právního hlediska platí dvě zásady: pro rozptyl byste měli mít souhlas majitele pozemku a s popelem musíte zacházet s úctou. Popel tedy můžete rozptýlit na vlastní zahradě (nebo louce či lese). Můžete jej rozptýlit na louce nebo lese vašeho kamaráda, nebo ve vlastnictví obce (obec vám to často povolí). Pokud jde o veřejné místo, třeba park, je to horší: vlastník parku vám většinou povolení nedá prostě proto, že „pak by ho chtěl každý“. A možná mají i pravdu. Pro rozptyl do vody musíte mít souhlas povodí: ten většinou umíme s Pohřebními průvodci vyřídit, neděláme to poprvé. Jen pro rozptyl do moře nepotřebujete žádný souhlas.

Co dělat, pokud trváte na rozptýlení popela někde, kde souhlas nelze získat? Váš zesnulý na tom trval a vy prostě chcete splnit jeho poslední přání. I to lze udělat - rozptylte jen malou část popela tak, abyste místo „neznečistili“. Symbolický význam zůstane stejný. A z právního hlediska je popel zemřelého zkrátka „jen“ předmět ve vašem vlastnictví, stejně jako například popel z cigarety, který také lze odklepnout beztrestně venku.

Popel můžete rozptýlit i na tzv. rozptylové loučce, která je součástí mnoha větších hřbitovů i krematorií: na rozptyl vám však dají 15 minut. Osobně nevěříme, že do tak krátkého času se dá vtěsnat důstojný obřad. Pokud nás o to klienti vysloveně požádají (například proto, že manželka zesnulého je už rozptýlena na stejné loučce), domluvíme se správou hřbitova alespoň delší čas.

Autor textu: Oleg Vojtíšek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz