Hlavní obsah
Víra a náboženství

Integrace islámu - pojďme na tom pracovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Dnes přicházím s komentářem, který nalézá řešení na některé okrajové problémy, se kterými se budování multikulturní společnosti stále ještě může potýkat.

Článek

Na mém facebookovém profilu Pokrokový euroobčan se před časem odehrála inspirativní diskuse, která reagovala na některé zprávy, které xenofobním tónem popisovaly údajné výtržnictví marockých fanoušků při oslavách vítězství jejich týmu v Belgii a Francii. Dovolil jsem si s laskavým svolením autora vypůjčit jeho myšlenku a částečně ji rozvést.

Počet muslimů v Evropě i v naší zemi roste a v budoucnu tomu nebude jinak. Přestože se méně vzdělaná část naší společnosti staví ke změnám, které náš kontinent a Českou republiku čekají, odmítavě a s nedůvěrou, je třeba to brát jako fakt.

Nicméně růst muslimské populace se u nás nijak neodráží ve společenské struktuře a nutných změnách zákonů, které by více respektovaly muslimskou kulturu a náboženství a zajistily jim nezbytné místo na utváření tváře naší budoucí kultury.

Pokud se má islám u nás lépe integrovat, pak nutně musí proniknout do státní správy, školství, bezpečnostních složek, politiky a ostatních segmentů společnosti. Mělo by být zcela běžné, že na úřadu potkáme muslimského úředníka, naše děti bude učit muslimský učitel a v policejním sboru bude působit muslimský policista. Právě muslimští policisté by mohli být páteří našich příprav na energické potlačení odporu islamofobů, kteří budou muslimskou integraci odmítat.

My, co žijeme v multikulturně zaostalé části Evropy, bychom se na dřívějších integračních chybách poučit a připravit si novou generaci mladých lidí, kteří se budou integrací muslimů aktivně zabývat ve státní správě a neziskových organizacích, aby integrace islámu v naší společnosti proběhla hladce a bez větších problémů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz