Hlavní obsah
Názory a úvahy

Potomci sudetských Němců by měli mít právo u nás volit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Je nejvyšší čas napravit historické křivdy a dát potomkům sudetských Němců možnost podílet se na správě naší země.

Článek

Němci se na správě naší země podíleli historicky téměř vždy. Byli nejen našimi sousedy, ale též našimi spoluobčany. Takovými staršími, vyspělejšími a šikovnějšími sourozenci, od kterých jsme se mohli učit a mohli jsme se díky nim tak trochu oprostit od nedostatků, které jsou pro nás Čechy typické. Ostatně, jsou v jistém ohledu našimi vzory i dnes, rozdíl je v tom, že následkem neodpustitelných zločinů, kterých jsme se na nich dopustili v druhé polovině 40. let 20. století, jsme je připravili o možnost podílet se na vládě v naší zemi.

Ale ač by napravení historické nespravedlnosti bylo dostatečným důvodem pro to, abychom potomkům hanebně vyhnaných sudetských Němců přiznali volební právo v naší zemi, mě k tomuto návrhu vede i jiná motivace.

Němci jsou vyspělejším národem než my. Ne že by u nás chyběli kvalitní lidi, ale ty mnohem delší německé zkušenosti s tím, jak se buduje skutečná demokracie a jak se prosazují skutečné evropské hodnoty, jsou prostě znát. Pokud by mladí potomci sudetských Němců mohli volit u nás, značně by se tím změnilo rozložení politických sil. Ubylo by hlasů pro xenofobní a populistické strany, přibylo by hlasů pro hlubší evropskou integraci. Popisování následků nevyspělosti českého voliče by mohlo klidně zabrat několik článků, já použiji jednoho křiklavého případu. Zatímco v Německu už se dávno přechází na moderní zdroje získávání elektrické energie, u nás se zcela vážně diskutuje o možnosti dostavby jaderné elektrárny. A podobných příkladů naší zaostalosti a setrvávání ve středověkém myšlení, by se našlo nekonečné množství

Naše současná vláda sice zemi kormidluje správným směrem, ovšem v některých agendách selhává. Např. není schopna prosadit přijímání imigrantů, přestože jich je v EU dost, manželství pro všechny LGBT, ratifikaci Istanbulské smlouvy anebo to, aby si děti samy mohly rozhodnout dle svého uvážení o svém genderu.

Když už nemůžeme být Němci a spokojujeme se s pozicí zaostalého národa ve stínu vyspělé západní Evropy, nechme si pomoci k tomu, abychom byli lepší, aspoň tímto způsobem. Nechme potomky sudetských Němců zúčastnit se našich voleb.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz