Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Start pilotního projektu měření osobní uhlíkové stopy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Chtěl bych vás seznámit s projektem, který by se mohl stát základním kamenem pro to, abychom přiměli soukromé osoby k odpovědnému ekologickému chování.

Článek

Zatímco velké firmy jsou povinny hlídat svou uhlíkovou stopu, aby se vyhnuly oprávněným sankcím za znečišťování životního prostředí, dohled nad počínáním soukromých osob ve společnosti stále chybí.

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby se každý začal chovat ekologicky dobrovolně a ze svého vlastního přesvědčení. A právě proto připravujeme projekt, díky kterému by mohly soukromé osoby získat certifikát, který bude potvrzovat jejich odpovědné ekologické chování. A jak by to vypadalo?

Program by zahrnoval 4 fáze:

1. Pozorování vašeho neekologického chování

2. Návrh řešení, jak vaši uhlíkovou stopu snížit

3. Kontrola dodržování našich doporučení

4. Vystavení certifikátu „Ekologicky odpovědný občan“

Náš certifikát by vám pak mohl pomoci snadněji sehnat zaměstnání ve veřejném sektoru a u společensky odpovědných firem zapojených do projektu.

Celý tento program by stál nějakou paušální částku v řádu nižších desítek tisíc korun.

Naším cílem je zapojit do projektu co nejvíce odpovědných firem, pro které bude vlastnictví tohoto certifikátu významným faktorem rozhodujícím například o přijetí uchazeče o zaměstnání do stálého pracovního poměru.

Plánujeme i další benefity, které by vlastník certifikátu získal. Přesto bychom byli úplně nejraději, kdyby se do projektu lidé zapojovali především proto, že cítí odpovědnost za naši planetu a její budoucnost.

Jak můžeme ovlivnit uhlíkovou stopu:

Uhlíková stopa: Co to je? Jak ji změřit?

Jak zjistit svou stopu na planetě:

Šest tipů na snížení uhlíkové stopy vaší domácnosti:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz