Hlavní obsah

Regionální politik nemusí být špatný, celostátní většinou ale škodí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Politici. Jedno slovo, které často vyvolává smíšené pocity. Někteří si představí seriózní muže a ženy v oblecích, jak vážně diskutují o budoucnosti země. Nebo šetří lokální katastrofy. Třeba.

Článek

Jiní si vybaví to neustálé mediální cirkusové představení, které by klidně mohlo být součástí odpoledního sitcomu. A když přijde řeč na regionální a celostátní politiky, to je zase jiné kafe. Regionální politici totiž bývají o něco lidštější, zatímco celostátní politici… no, ti se občas zdají být jaksi odtržení od reality. A tady začíná naše debata.

Regionální politik: Hrdina svého kraje

Začněme s tím pozitivním. Regionální politik není zas tak špatný druh. Možná to znáte – přijde na akci vaší obce, obejme starostu, popovídá si s místními a nezapomene se usmát do kamery. Pak se zúčastní otevření nové školky nebo vylepšeného hřiště a tváří se, jako by osobně stavěl každou houpačku. A proč ne? Nakonec je to ten, kdo slyší naše každodenní problémy a kdo jim dokáže porozumět.

Regionální politici, na rozdíl od těch celostátních, obvykle žijí a pracují přímo mezi lidmi, které zastupují. Mají přehled o tom, co se děje v jejich kraji, znají problémy místních firem, škol nebo nemocnic. Když dojde k nějaké regionální krizi, jako je například uzavírka hlavního mostu nebo výpadek pitné vody, je to právě regionální politik, který musí čelit rozhněvaným občanům – nikoli z bezpečné vzdálenosti Prahy, ale často přímo tváří v tvář. A jak víme, není nad to, když vám rozčilený občan poklepává prstem na rameno a vysvětluje, proč je výpadek elektřiny osobní útok na jeho život.

Celostátní politik: Umění vzdáleného řízení

A teď se přesuneme na vyšší level: celostátní politika. Tito lidé jsou často považováni za elitní verzi svých regionálních kolegů. Problém je v tom, že ve chvíli, kdy někdo začne dělat „celostátní politiku“, začne se pohybovat v jiných dimenzích. Jako kdyby se vzdálili od reality a uvěřili tomu, že svět končí za hranicí Prahy. Pro ně jsou problémy jako špatný stav silnic, školství nebo zdravotnictví něco, co lze vyřešit jedním podpisem zákona a pár dobře napsanými tiskovými zprávami.

Představte si, že by celostátní politici měli řešit problémy, jako to dělají jejich regionální kolegové – například přijít osobně vyřešit situaci se zavřeným obchodem v malé vesnici. To by bylo teprve divadlo! Viděli jste někdy ministra financí, jak nakupuje v malém obchodě? Já také ne. Oni prostě mají tendenci se distancovat a místo toho žít v zemi, kde problémy řeší složitými ekonomickými modely a grafikami, které nikdo nerozumí. Když takový politik prohlásí, že ekonomika roste, zatímco vy doma zrovna počítáte drobné na nájem, může to vyvolat smíšené pocity.

Jak to celostátní politik myslí? Někdy ani on sám neví

Celostátní politici jsou mistři komunikace. Když něco dělají, vždycky se to snaží prezentovat tak, aby to vypadalo jako brilantní strategie. Například oznámení o zvýšení daní může znít z jejich úst jako „nutný krok k zachování naší ekonomické stability“, což v překladu znamená: „Potřebujeme víc peněz, takže platíte.“

Vtipné je, že celostátní politici jsou často skvělí ve vytváření nových problémů, které regionální politici pak musí hasit. Například rozhodnutí o uzavření škol během pandemie? To byl geniální tah! Celostátní politici se chválili za rychlou reakci, zatímco ti regionální pak museli řešit, jak děti vlastně budou pokračovat ve výuce, jak dostat obědy do školních jídelen a kdo se postará o děti zdravotníků.

Celostátní politik se totiž nemusí starat o detaily. Pro něj je důležité, aby v televizi vypadal dobře, a detaily nechá na někom jiném. Zatímco regionální politik běhá mezi krizovými schůzkami a hasí problémy jako dobrovolný hasič na vesnici, celostátní politik má jasno. Jenže to jasno často nesdílejí ti, kteří musí jeho rozhodnutí aplikovat v reálném světě.

Trocha optimismu: Regionální politici jako naděje

To neznamená, že všichni celostátní politici jsou špatní. Ale rozdíl je zřejmý – regionální politici musí čelit důsledkům svých rozhodnutí bezprostředně a na vlastní kůži. Pokud slíbí postavit nový park, ví, že se tam za měsíc bude muset projít a vysvětlit, proč se zatím koplo jen do země a nikde ani náznak laviček. To nutí regionální politiky k větší zodpovědnosti a k tomu, aby byli opravdu v kontaktu s realitou svých voličů.

Regionální politici mohou být také skvělí spojenci pro občany. Není to jen o tom, že na ně můžete narazit na farmářských trzích nebo kulturních akcích, ale i o tom, že se skutečně snaží řešit praktické problémy. A v tom spočívá jejich síla. Mají možnost vidět, jak jejich rozhodnutí ovlivňují reálný život lidí, a proto mají větší motivaci jednat spravedlivě a efektivně.

Co z toho plyne?

Závěrem bychom mohli říct, že regionální politici mají své místo v srdci obcí a měst – jsou to ti, kteří udržují lokální komunitu v chodu a čelí problémům, které jsou často velmi konkrétní. Na druhou stranu, celostátní politici mohou mít větší ambice, ale jejich pohled na svět se někdy může stát příliš abstraktním.

Pokud bychom tedy měli porovnat regionální a celostátní politiky, regionální politik není špatný. Celostátní politik? Ten občas škodí – a to nejen svými nerealistickými sliby, ale i svou tendencí odtrhnout se od skutečných potřeb lidí. Pokud bychom měli politiku porovnat k fotbalu, regionální politik by byl trenérem vesnického týmu, který každý zápas odmaká s vámi. Celostátní politik je naopak jako generální manažer, který sice podepisuje smlouvy, ale když jde do tuhého, sedí v lóži s popcornem.

A na konci dne, koho byste raději měli na své straně? Toho, kdo vám opraví chodník před domem, nebo toho, kdo vás pozdraví z bilboardu u dálnice? Zvolte moudře!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz