Hlavní obsah
Zdraví

Kofein v těhotenství - je snad nebezpečnější než alkohol?!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fallon Michael, Unsplash

Některé studie dávají kofein do souvislosti s potraty, leukémií u dětí nebo malým vzrůstem. Můžeme jim věřit? A co káva a kojení?

Článek

Pokud si s těhotenským bříškem objednáte kávu, na rozdíl od skleničky vína se na vás nikdo pohoršeně tvářit nebude. Téměř všechny oficiální zdroje se shodují, že příjem do 200 mg kofeinu denně je pro těhotnou i plod bez rizik. Když si ale trochu zagooglujete, vyběhnou na vás články o rizicích potratu i leukémie u dětí a úplně každé mámě, která si i jeden hrnek kafe v těhotenství dala, se úzkostí sevře hrdlo. Co se týče vědeckých studií, jsou možná ještě víc frustrující a protichůdné, než ty o alkoholu v těhotenství, snažila jsem se vám ale v článku předat, proč tomu tak je i jak v nich najít smysl.

Kolik kofeinu je v jednom hrnku?

Kofein je ve světě nejrozšířenější stimulant. Nejvíce je ho obsaženo právě v kávě a konkrétní množství, které do sebe jedním hrnkem dostanete, záleží na objemu, typu kávových zrn i způsobu přípravy. Podle stránky Caffeine informer je to ale přibližně takhle:

  • Espresso (30 ml) a z něj vycházející: cca 52 mg - sem spadá ristretto, lungo, americano, espresso macchiato, caffè latte i cappuccino (dle jiných zdrojů může obsahovat ale až 75 mg - možná se zkuste zeptat svého baristy?)
  • Doppio = double espresso: cca 104 mg - z něj vychází flat white
  • Instantní káva (250 ml): cca 60 mg
  • Filtr (250 ml): cca 170 mg

Další nejčastější zdroje kofeinu:

  • Černý čaj (250 ml): cca 44 mg
  • Zelený čaj (250 ml): cca 19 mg
  • Red bull (250ml): 80 mg
  • Coca-cola (350 ml): 34 mg
  • Čokoláda (50 g): hořká cca 75 mg, mléčná cca 10 mg

Účinek kofeinu se odvíjí také od rychlosti metabolismu - a faktem je, že v průběhu těhotenství se postupně zpomaluje schopnost těla ho zpracovávat. V těle matky tak ve třetím trimestru koluje mnohonásobně déle než před těhotenstvím (hodiny a hodiny). Placentou prochází snadno a rychle, ale plod ho zpracovat neumí vůbec.

Kofein a riziko potratu

Zatímco na kávu konzumovanou mimo těhotenství observační studie pějí stran účinku na zdraví ódy (nižší riziko infarktu, rakoviny, některých onemocnění jater a mnoho dalších), opravdu hodně jich dává kofein a riziko potratu do souvislosti a to i v mezích celkem přiměřené konzumace (řada z nich i v hladinách do 200 mg denně). Když říkám hodně, přečetla jsem jich kolem 10 a pak to vzdala, protože si všechny byly nápadně podobné. Jako zástupce si můžeme vzít souhrnnou analýzu, vycházející z 34 studií publikovaných na toto téma. Autoři došli k tomu, že pití kávy a příjem kofeinu v těhotenství jsou asociovány s vyšším rizikem potratu a každé zvýšení příjmu o 100 mg kofeinu vedlo v jejich datech k nárůstu rizika až o 26%. Zároveň ale uvádějí (samozřejmě už ne tak hlasitě), že 27 z 34 vstupních studií mělo vysoké (a ten zbytek středně vysoké) riziko zkreslení, hlavně kvůli možným faktorům na pozadí.

Určitě pamatujete na problém s alkoholem v těhotenství a nemožností dobře srovnat ženy, které pijí v různé míře. Těhotné, které konzumují více kofeinu, častěji kouří a pijí alkohol, mají větší pravděpodobnost již prodělaného potratu a že je jim přes 35 let. To všechno jsou rizikové faktory pro potrat samy o sobě. A pak tu máme ještě jeden bonus, který nám s tím zamíchá úplně. Nevolnosti.

Když je nevolnost důvodem k radosti

Prvním trimestrem jsem se sice neprozvracela, ale měla jsem takovou dva a půl měsíce trvající kocovinu. Za celou tu dobu jsem se zmohla tak na tři kafe. Pro ženy s těhotenskou nevolností je výrazné omezení kofeinu typické. Ty, které ve všech těch studiích výše tedy kofein i nadále hojně konzumovaly, nejspíše silné nevolnosti neměly. A tím se dostáváme k jádru pudla - zvracení, nevolnosti, nechutenství a tedy i omezení pití kávy jsou všechno známky zdravého prosperujících těhotenství. Jak poznat, jestli je pití kávy příčinou potratu nebo příznakem neživotaschopného těhotenství?

  • Tady je potřeba malá poznámka - neexistující nevolnost neznamená jistý smutný konec. Většina žen bez nevolností pořád porodí krásné, zdravé děti. Jen je v teto skupině riziko potratu vyšší než v té s nevolnostmi.

Samozřejmě jsou studie, které se snaží tenhle zjevný zkreslující faktor nějak zohlednit, není to ale snadné - vnímání nevolnosti je subjektivní. Proč ale myslím, že chybějící nevolnosti hrají asi silnější roli než kofein:

  • U žen bez nevolností se zdá, že stoupající spotřeba kávy nemá na riziko potratu vliv - pokud by ale šlo o příčinný vztah, měli bychom vidět rostoucí riziko potratu se stoupající konzumací kofeinu u všech.
  • Riziko ve všech studiích zvyšuje kofein obsažený v kávě, ale ten v čaji či coca-cole už ne nebo jen někde.
  • Tady vědcům vyšlo více než 2x vyšší riziko potratu u konzumace nad 200 mg/d. Ale pokud ženy na těch 200 mg a víc svou spotřebu snížily, už to bylo bez rizika.
  • A tady zas riziko potratu přineslo i pití kávy bez kofeinu, vlastně bylo dokonce vyšší.

Jiné vysvětlení, než že v tom všem jede spíš absence nevolnosti než kofein, nemám.

Kofein a další rizika

Kupodivu to českými titulky neproběhlo, ale kofeinu se už před roky připsalo i zvýšené riziko leukémie u dětí, jejichž matky pily nad 2 kávy denně (ale nevíme jaké kávy, tzn. ani konkrétní obsah kofeinu). Jde o děsivou představu a celkem závažné „obvinění“. Když se ale podíváme na data, která tuhle asociaci naznačují, jsou poměrně nespolehlivá. Opět jsou zatížená mnoha zkreslujícími faktory. Nějaká asociace se ukazuje na kávě, ale ne na čaji. Přesto genetické změny (které obecně za rozvojem leukémie stojí), jsou spojené s konzumací čaje, ale už ne kávy. Jinde zas nejsou spojené ani s jedním.

Dlouhá řada studií ukázala i vliv na porodní hmotnost dětí a jejich následný růst, opět i při příjmu pod 200 mg/d. V randomizované (tedy oproti observačním datům kvalitnější) studii však toto vyvrátili.

Káva a geny - kofein očištěn?

Stejně jako u alkoholu je i tady ten problém, že z etických důvodů nemáme dost randomizovaných studií (což je teda trochu přiznáním, že strachy o bezpečnost kofeinu nemusí být liché). V roce 2022 to nicméně v tomhle výzkumu zkusili obejít genetikou - srovnali těhotné podle vrozených předpokladů pít kávu po kýblech nebo se jí naopak obloukem vyhýbat. Je to výhodné v tom, že vaše geny nezajímá, co k tomu děláte jiného a jejich zastoupení v populaci je náhodné (říká se tomu mendeliánská randomizace).

Zjistili, že vyšší riziko potratu, úmrtí plodu v pozdějších fázích těhotenství nebo předčasného porodu vyšší konzumace kofeinu nepřináší. Také jejich data neukázala na spojitost s nízkou porodní hmotností.

Krátce o kofeinu a kojení

Podle LactMed databáze byly děti matek konzumujících 10 a více hrnků kafe denně dráždivější, roztřesené a hůře spaly, už ne ale u těch, které si daly káv „jen“ 5. Věk a zralost dětí v tomhle bude hrát největší roli, novorozené a nedonošené děti mají velmi malou schopnost kofein metabolizovat a v těle pak velmi dlouho přetrvává (10+ hodin), s věkem se to ale rychle zlepšuje. Nejvyšší jsou hladiny kofeinu v mléce asi 1 hodinu po konzumaci. Nadměrný příjem kávy také snižuje hladiny železa v mléce a může přispívat k rychlejšímu rozvoji anémie (nadměrný příjem ale v tomhle případě znamenal skoro půl litru kávy bez specifikace typu přípravy, takže těžko říct, kolik je to přesně kofeinu).

Závěr

Kafe mám fakt hodně ráda, pokud to nebylo z článku poznat. Koneckonců, tyhle newslettery vznikají v 90% s cappuccinem v ruce. Pravdou je, že na kofeinu si můžete vytvořit závislost a následné odvykání s sebou přináší hodně nepříjemné bolesti hlavy. Dělat z něj ale jed, který může za leukémii a zpomalení růstu u dětí nebo ztrátu miminka mi nepřijde úplně fér, protože tím házíme vinu na maminky, které se i bez děsivě znějících „možných asociací“ stejně viní úplně ze všeho.

Klidně se kávy můžete vzdát, pokud tak budete klidnější, dneska jsou dostupné výborné decaf varianty. Podle mě ale neexistuje důkaz, že byste musely a já se jí také nevzdala, i když jsem svou spotřebu výrazně snížila. Po prvním trimestru jsem si jen občas dala v kavárně klasickou, ale „na doma“ si pořídila kvalitní bezkofeinovou kávu. Po porodu jsem v šestinedělí i vzhledem k uplakanému miminku pila jen tu bezkofeinovou a potom pomalu zkoušela, jestli se to po kofeinu zhoršuje (ne, zůstalo to stabilně naprd až dokud nezabrala bezmléčná dieta, ale o tom někdy jindy).

Praktické tipy:

  • Hranici 200 mg v těhotenství raději nepřekračujte.
  • To ale znamená, že 2 a někdy i 3 espressa denně jsou pořád pod limitem. U filtrované kávy je ale lepší držet se na 1 denně.
  • Pokud se poohlížíte po dobré variantě bez kofeinu, chuťově i zdravotně je nejlepší ta, která používá metodu promývání vodou bez chemikálií. Bývá označena jako “swiss water decaf”.
  • Během kojení si kávu můžete s klidnou duší dát, příjem kofeinu kolem 300 mg je bezpečný (podle LactMedu dokonce až 500 mg). Vzhledem ke špatné schopnosti miminka kofein zpracovávat je dobré po porodu chvíli vydržet na minimálním příjmu (4-6 týdnů, u nedonošených nebo hodně dráždivých dětí déle) a poté postupně zkoušet, co káva s miminkem dělá.

Zdroje článku zde

Děkuji vám za přečtení. Pokud vám newsletter PoroPravdy dává smysl, můžete ho začít odebírat.

Do příště se mějte krásně,

Andrea

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz