Hlavní obsah
Zdraví

Maliník a jeho vliv na porod - pravda nebo pověra?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Erol Ahmed, Unsplash

Pro snazší porod existují různé „zaručené“ rady. Dnes se podíváme na tu nejčastější, maliníkový čaj, a zda pro jeho používání existují kvalitní vědecké důkazy.

Článek

Pití maliníkového čaje je před porodem radou vůbec nejstarší a nejrozšířenější. Má se za to, že stimuluje děložní svalovinu a spouští tak kontrakce vedoucí k porodu. Dále se mu připisuje i zkrácení první fáze porodu, kdy dochází k otevírání děložního hrdla (tj. první doby porodní) a snížení rizika poporodního krvácení. V začátcích těhotenství se ani čaj z maliníku pít nesmí, asi aby právě nespustil porod předčasně… nicméně vzhledem k tomu, jak často se i přes tuhle omílanou radu maminky trápí přenášením, asi tušíte, že to úplná tutovka není.

Foto: PoroPravdy, Andrea Šustrová

Maliník - kritický pohled

🍃 Maliník vs. placebo

Přehledové studie i rozbor od Evropské lékové agentury se shodly, že důkazy pro rutinní používání nebo snad doporučování pití maliníkového čaje zdravotníky s tím, že dojde k indukci a zkrácení porodu, nejsou přesvědčivé a jeho účinnost je nejistá.

Jediná randomizovaná studie, kterou jsem našla, zahrnula 192 žen. Náhodně jim bylo určeno, zda budou 2× denně užívat kapsle s maliníkem nebo placebem (tedy látkou bez jakéhokoli účinku). Ani výzkumníci, ani respondentky nevěděli, co užívají (tomu se říká dvojité zaslepení a je to skvělá metoda, jak omezit očekávání účinku a zvýšit tak kvalitu studie). Zjistili, že placebo kapsle se od těch maliníkových ve vlivu na porod nelišily.

A to autoři sledovali dlouhou řadu možných účinků: mateřskou krevní ztrátu, hodnoty krevního tlaku, zakalení plodové vody, Apgar skóre novorozenců v 5.minutě, porodní váhu, četnost nutného příjmu na novorozeneckou jednotku intenzivní péče, délku těhotenství, potřebu indukce (vyvolání) porodu, umělé protržení vaku blan, žádost o podání epidurálu, délku všech tří porodních dob a zda byl porod vaginální či operační (císařským řezem).

Pozitivní ale je, že ani ve výskytu nežádoucích účinků se nenašla souvislost s užíváním či neužíváním maliníku.

Za zmínku ještě stojí, že navzdory očekávání nebylo zaznamenáno žádné zkrácení první doby porodní, ale druhá doba (tj. vlastní porod dítěte) byla ve skupině užívající maliníkové kapsle kratší o necelých 10 min a také v ní bylo méně asistovaných klešťových porodů. Tyto rozdíly ovšem nebyly statisticky významné.

⚡ Je vůbec bezpečný?

Větší studie, která možné negativní dopady naznačila, pochází z Norska. Z 600 dotazovaných ale užívalo maliník jen 34 žen, tj. 6 %. Právě u nich bylo zaznamenáno o hodně více císařských řezů (24 % vs. 9 %), nešlo ale o dostatečně velký vzorek. Navíc jde „pouze“ o observační studii (třeba měly tyto ženy vyšší riziko císařského řezu a maliník pily právě proto, že se mu snažily předejít). Existuje také případová studie popisující snížení cukru v krvi po vypití maliníkového čaje u 38leté těhotné s těhotenskou cukrovkou. Zajímavý případ, ale rozhodně nic, čeho by se měly těhotné ženy obávat.

Všechna ostatní data totiž ukazují, že maliník bezpečný je.

👉🏻 Závěr

Porod vám hrnek maliníkového čaje nevyvolá a bohužel ani nezkrátí, možnost působení na hladkou svalovinu dělohy je spíše hypotetická. Vychází z různých experimentech na zvířatech a tkáních, ani v těhle laboratorních podmínkách ale nebyly výsledky jednoznačné. Z dostupných dat můžeme alespoň říct, že je bezpečný. Takže za mě si ho klidně dejte. Mně pomohlo z toho mít ranní rituál v posledních týdnech a dnech před termínem.

💪�� Praktický tip: Při jeho pití zkuste použít trochu mindfullness technik a vědomě na porod a miminko myslet, uvolňovat se, představovat si, jaké to bude a co od toho čekáte nebo jaký porod si přejete… a nalaďte se na to. Pravděpodobně pomůže víc tohle, než čaj samotný, ale to je vlastně trochu jedno.

Děkuji za přečtení.

Tady můžete odebírat PoroPravdy, newsletter, kde s předstihem vychází články o mateřských a rodičovských tématech z pohledu vědy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz