Hlavní obsah
Zdraví

Vliv dudlíků a lahviček na kojení - je vůbec nějaký?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexander Grey, Unsplash

Tohle téma je citlivé a diskuze kolem něj jedny z nejvyostřenějších. Někteří „laktivisti“ vám jsou schopni říct, že kojení už nepůjde zachránit, protože miminko dostalo 1 dokrm lahvičkou nebo používá dudlík (které šestinedělce by to nezvedlo náladu).

Článek

Kojení je super, když to jde. Když to nejde a vy se snažíte do šermujícího dítěte dostat dokrm hadičkou přilepenou k prsu, protože máte panickou hrůzu z lahvičky, už to taková krasojízda na jednorožci není (vyzkoušeno za vás 🦄). Podíváme se, jestli jsou ale nějaké obavy a zdrženlivost opodstatněné.

Foto: PoroPravdy, Andrea Šustrová

TLDR

🍼 Studie, podle kterých kojení neovlivní

Jediná studie zkoumající vlastní techniku sání našla sice rozdíl mezi dětmi výhradně na umělém mléce a výhradně kojenými, ty krmené oběma způsoby se ale uměly přizpůsobit danému zdroji a nenechaly se tak snadno „zmást“. Děti byly starší 3 týdnů. Čerstvým novorozencům se věnovala jiná studie, kde pozorovali vliv použití dudlíků nebo lahviček v prvních 5 dnech života na změny v kojení až do 6 měsíců. Žádný nezaznamenali.

Cochrane databáze vydala přehled dostupných důkazů o efektu dokrmování kalíškem vs. lahvičkou - kalíšek snížil pravděpodobnost ukončeného kojení ve 3 měsících, na jiné výsledky ohledně kojení ale vliv neměl. Benefit byl největší pro lehce nezralé děti. U donošených dětí tato randomizovaná studie nezaznamenala pro většinu přínos kalíšku. Našla, že děti používající dudlík ihned po porodu byly celkově kojené kratší dobu, exkluzivního kojení se jim ale dostalo stejně jako dětem bez dudlíků. Pokud byl dudlík zaveden později, jeho efekt se už neprojevil.

Z nejnovější analýzy randomizovaných studií (tedy vysoce kvalitních důkazů) z roku 2022 pak vyplývá, že dudlíky na kojení vliv nemají vůbec a u nedonošených dětí je jejich efekt dokonce pozitivní.

Co se týče v úvodu zmíněné hadičky přilepené k prsu (jmenuje se to suplementor), data jsou celkem smíšená. V této randomizované studii u nezralých dětí efekt nezaznamenali, přehled dalších, ale dost limitovaných studií (na malých vzorcích, zatížených zkresleními) nějaký efekt ukazuje. Opakovaně ale zmiňuje i poměrně velké obtíže při používání s nutnou vysokou dávku trpělivosti a motivace na straně matky (s obojím souhlasím).

🤱🏻 Studie, podle kterých kojení zkazí

V řadě studií zkoumajících lahvičky, jako tady, se zjistilo, že děti dokrmované umělým mlékem se méně kojí. Není z nich ale jasné, že šlo o zhoršení techniky sání. Mohlo jít o prostý pokles poptávky a následně i tvorby. Přehled 14 studií na toto téma shrnuje, že spíše než dudlíky mají negativní vliv lahvičky, ale že je tam obtížné právě stanovit příčinnou souvislost. Studie z Brazílie (1,2) popisují negativní vztah mezi používáním lahviček nebo dudlíků a nežádoucími vzorci sání, ale rozsah jejich používání nebyl zohledněn a navíc byly „problémy“ vyhodnoceny pouze na základě pozorování jediného kojení.

Hodně dlouhá řada observačních studií (podle tohoto souhrnu přes 20) negativní asociaci s dudlíky a předčasným ukončením kojení našla. Z některých dat se zdá, že dát dudlík ihned po porodu má horší vliv než nabídnout ho s odstupem (4-8 týdnů).

👉🏻 Závěr

Že je kojení to nejlepší, už myslím všichni v mojí bublině ví. Já se tak strašně bála, že s ním budu mít problém, až jsem si ho vytvořila a první 2 měsíce prakticky probrečela. Na takovouhle rešerši jsem neměla vůbec sílu, strašně moc bych si ale přála tehdy číst něco podobného. I když propagace kojení jako jediného správného způsobu výživy může budit ten dojem, neexistují jasné důkazy, že pár dokrmů lahvičkou nebo používání dudlíku zásadně ovlivní kojení.

Kojení ovlivní klesající poptávka způsobená častějším dokrmováním formulí, svádět ale potíže s laktací na dudlík nebo pár dokrmů lahvičkou nelze. Pokud je maminka motivovaná kojit, dítě je často přikládáno a má správnou techniku sání, bude se kojit tak, jak je pro ně oba maximálně možné. Čas strávený sáním na prsu lze zvýšit pomocí suplementoru. Sice podle dat o zaručenou spásu nejde, i vzhledem k uživatelské nepřívětivosti tohoto zařízení je to ale fakt maximum, co pro to kdokoli může udělat (a v tom byla alespoň pro mě jistá útěcha).

Zda chcete dudlík či lahvičku používat, je tak čistě vaše rozhodnutí. Nenechte se nutit do něčeho, co vám nevyhovuje. A přestaňme se už navzájem za tyhle věci hodnotit, #momshaming neprospívá vůbec nikomu.

Foto: PoroPravdy, Andrea Šustrová

Co říkají o dudlících studie a které důkazy jsou kvalitnější?

💪�� Ještě pár praktických tipů pro používání lahviček a dudlíků, pokud vám záleží na kojení:

  1. Je dobré myslet na proaktivní přístup a nabízet prso častěji, kojit vždy před podáním dokrmu, zvýšit produkci odsáváním.
  2. Zkuste i lahvičkou napodobit tok z prsu - nechte miminko, ať se k lahvičce přisaje samo, dělejte pauzy a pokud prospívá, nenuťte ho všechno dopít (i když zbytek musíte vyhodit). A pokud se vzteká na začátku, zkuste nejdříve trochu odsát, aby mléko teklo hned po přisátí.
  3. Pokud to jde a o kojení se hodně bojíte, počkat s dudlíkem po 4. týdnu je dle některých dat lepší.
  4. Jestli si nejste jistá, zda se miminko dobře přisává nebo si celkově nevíte rady, nechte si poradit od laktační poradkyně, dle studií má konzultace pozitivní dopady na kojení. Jen se obrňte, protože většina vám bude tvrdit, že za všechno může dudlík a lahvička.

Děkuji za přečtení, šíření i odběr newsletteru. Vážím si toho, že se mnou sdílíte svůj čas i mailové schránky.

Mějte se krásně, Andrea

PoroPravdy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz