Hlavní obsah
Rodina a děti

Výživa v těhotenství: proč a jak moc jsou některé potraviny nebezpečné?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Filip Romanovski, Unsplash

Je hodně potravin, které v těhotenství budí strach. Nejhorší je pocit, když něco právě strkáte do úst, když v tom známá vykřikne: „Počkej, to přece nesmíš!“ Ne? Ale PROČ?? A jaká jsou reálná rizika?

Článek

Jen co se na testu objeví dvě čárky, stane se pro mnoho žen normou googlovat si cokoli, co se chystají sníst. „Sýry v těhotenství“, „může těhotná skořici?“ Seznam potravin, kterým je lepší se vyhnout, je dlouhý a v každé diskuzi možná objevíte ještě něco nového. Tímhle článkem zkusím vysvětlit, proč se některé potraviny nesmí, a že jiné nejsou v těhotenství o tolik nebezpečnější než jindy. Věřím, že se pak může každá maminka rozhodnout opravdu informovaně (místo přiživování různých úzkostí).

💬 Shrnutí: Těhotné ženy by měly být opatrné při konzumaci syrového masa, měkkých nepasterizovaných sýrů, lahůdkových salátů z pultového prodeje, uzenin, neomyté zeleniny. Ryby jsou bohaté na prospěšné omega-3 mastné kyseliny, ale ty velké je třeba omezit kvůli toxické rtuti.

PROČ jsou některé potraviny najednou nebezpečné?

Těhotenství je stav, kdy je imunita ženy trochu potlačena, aby „tolerovala“ přítomnost miminka (tj. z 50% geneticky cizího materiálu 😊). Proto jsou těhotné náchylnější na všechny infekce. Je ale velký rozdíl, jestli se rizikem myslí jakkoli nepříjemný, ale přesto „jen“ průjem, nebo jestli je ohrožen život a vývoj miminka.

Z tohoto ohledu se podíváme na původce seřazené od nejnebezpečnějších, ukážeme si, jak vysoké je reálné riziko, že se tím nakazíte a potraviny, ve kterých se vyskytují nejčastěji:

Listeria monocytogenes - listerióza

Reálné riziko nákazy nízké, dopady pro plod ale vážné

  • Jde o v prostředí běžnou bakterii, která snadno přežívá v ledničkových teplotách (a v tom spočívá její nebezpečí). Nákazy jsou vzácné (za rok 2021 jich bylo v ČR 24, z toho většina u seniorů), opatrnost ale je na místě. Listerie může způsobit potrat, úmrtí plodu, předčasný porod a/nebo zánět mozku u novorozence s možnými dlouhodobými následky. Je zodpovědná za téměř třetinu všech vrozených infekcí v Evropě. Při včasném záchytu je ale dobře léčitelná antibiotiky.
  • Kde se nachází: Celkový seznam potravin, kde se Listerie při kontrolách v EU našla, můžete najít tady a v ČR o tom informuje Státní veterinární správa. Jde hlavně potraviny živočišného původu připravené k přímé spotřebě (uzeniny, cokoli koupené v lahůdkách) a měkké plísňové sýry, obzvlášť ty nepasterizované.
  • Doporučení: pokud to není pasterizované a má to plíseň (třebaže ušlechtilou) nebo to nejistě dlouhou dobu sedělo v nějakém chlaďáku, je lepší si to odpustit. Nebo to ohřát tak, že z toho stoupá pára (třeba u uzenin). Pokud vás ale chuť na plísňový sýr opravdu ničí, vyberte pasterizovaný a ještě ho dostatečně tepelně upravte, riziko pak bude minimální (grilovaný hermelín někdo?)

Toxoplasma gondii - toxoplasmóza

Reálné riziko nákazy nízké, dopady pro plod ale vážné

  • Obvykle se u člověka nákaza neprojeví a odhaduje se, že v evropské populaci se s ní setkalo 50-80 % populace, čímž jsou už doživotně „chráněni“. Pokud ale dojde k první nákaze v těhotenství, může procházet placentou a způsobit infekci u plodu. Rizika jsou nejvážnější v raných fázích těhotenství (kdy je zas ale přenos na plod méně pravděpodobný) a může vést k potratu, později k předčasnému porodu, poškození sítnice, v mozku tvoří zvápenatělé okrsky.
  • Kde se nachází: V syrovém mase a vejcích, nepasterizovaném mléku, trusu koček, které loví myši. Z trusu se může parazit dostat do půdy a na zeleninu.
  • Doporučení: jezte maso dobře tepelně zpracované, po kontaktu se syrovým masem si dobře umyjte ruce i pracovní plochu, zeleninu a ovoce vždy omyjte. Kočku topit nemusíte, ale pokud je částečně venkovní, měňte kočičí záchod v rukavicích (nebo se domluvte s partnerem, že to bude dělat on). Přítomnost ve vejcích s nedodělaným žloutkem je možná, ale velmi málo pravděpodobná.

Salmonella, Campylobacter - salmonelóza, kambylobakterióza

Riziko nákazy střední, dopady pro plod minimální

  • Jde o bakterie, které jsou v našich končinách nejčastěji zodpovědné za průjmovitá onemocnění, u obou je celkový výskyt kolem 100-200 případů/ 100 tis. obyvatel. V těhotenství je riziko nákazy vzhledem k potlačenému imunitnímu systému trochu vyšší, ale ne výrazně. Na plod se infekce nikdy nepřenáší a tak je jediným (spíše hypotetickým) rizikem předčasný porod z důvodu vážné dehydratace / křečí v břiše.
  • Kde se nachází: Salmonella: nedostatečně zpracované výrobky z masa a vajec (majonézy, vaječné krémy, zmrzlina, sekaná, aj.), při zkřížené kontaminaci i předkrájené ovoce (např. meloun) ze stánků. Campylobacter: nedostatečně zpracované drůbeží maso, mleté maso, vepřová játra.
  • Doporučení: chovat se v prevenci těchto nákaz stejně, jako před těhotenstvím - vyhnout se nespolehlivým majonézám a zmrzlinám, drůbeží maso dobře tepelně zpracovat. Maso neomývat, ruce a pracovní plochu po práci s ním ano.

Nákazy a rtuť v rybách

Riziko nákazy střední, dopady střední až vážné, výhody ale také významné

  • Syrové ryby mohou obsahovat bakterie a parazity. U těch ještě na moři zmražených je ta pravděpodobnost o něco menší (označené jako „sea frozen“), ale zas se na ně může cokoli dostat po rozmražení v restauraci. Ryby uzené studeným kouřem nebo předpřipravené sushi v krabičce jsou pak rizikové kvůli listerii (viz výše).
  • Některé druhy ryb jsou však nebezpečné kvůli rtuti. Ta je pro vyvíjející se plod a hlavně jeho mozek toxická. Jde o kov, který se v těle ryb kumuluje, takže jsou problematické velké dravé ryby: žralok, mečoun, tuňák. Velké ryby žijí déle a žerou jiné ryby, proto té rtuti nastřádají nejvíc. Neznamená to, že si tuňáka nemůžete dát nikdy, jen ho omezit - dle doporučení z Británie na max 2 tuňákové steaky (140 g) či 4 konzervy týdně (což za mě vlastně žádným omezením nebylo).
  • Na druhou stranu jsou ryby obecně bohaté na omega-3 mastné kyseliny, jejichž příjem je kvůli právě vývoji mozku plodu v jídelníčku těhotné velmi žádoucí a doporučují se 1-3 porce/týden (efekt na IQ se dle některých ukazuje od 2 týdně). Zdá se také, že pak mají děti lepší metabolický profil do budoucna. Řešení je snadné - vybírejte si ryby bohaté na omega-3, ale chudé na rtuť. To jsou malé ryby jako ančovičky, sardinky, dále lín, z těch větších a dobře dostupných losos (nejlépe divoký).

Přesně tady ale podle mě jednoznačné důvody pro omezení konzumace čehokoli končí. Pro ten zbytek platí: všeho s rozumem a mírou.

Závěr

Když se o něčem řekne, že to těhotné „nesmí“ je dobré se ptát proč. Pokud to je kvůli toxoplasmóze, listerii nebo toxickým účinkům (jako má třeba zmíněná rtuť), je sice riziko obecně nízké, ale případné dopady závažné. Pokud je to z jakéhokoli jiného důvodu, je ještě menší. Objektivně větší nebezpečí pak představuje třeba jízda autem.

Vezmeme-li si konkrétní „zakázané“ potraviny, musíte vždy zvážit rizika i benefity vy pro sebe a své miminko. Věřím, že když budete vědět, které a proč se na seznamech vyskytují, můžete se rozhodnout s větší (sebe)jistotou.

Příště se podíváme na potraviny, kde jsou rizika ještě spornější než u těch z dnešního úvodního dílu - na bylinky, nepasterizované limonády či džusy a vnitřnosti v čele s játry.

Pokud ještě newsletter PoroPravdy neodebíráte, můžete to napravit - viz odkaz v mém profilu. Do schránky vám tak přijdou díly skoro o týden dříve.

Jakoukoli zpětnou vazbu, dotazy nebo návrhy témat vítám - napište mi na poropravdy@substack.com nebo na IG @poropravdy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz