Hlavní obsah
Cestování

Prázdninová hádanka: Kde se skrývá Rusalčino jezírko?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Romantické jezírko je ukryto až na samém konci zámeckého parku.

Českokrumlovský zámecký park může sloužit jako učebnicový příklad historické architektury zahrad.

Článek

Když vyjdete zadní branou zámku v Českém Krumlově, můžete se vydat buď k jízdárně, kde se obyvatelé zámku cvičili v jízdě na koních během sychravějších měsíců, nebo se pustit kolem bývalých domků pro služebnictvo a zahradníky. Obě cesty se posléze setkají v zámeckém parku.

Ten patří k nejrozsáhlejším u nás a klidně se na něm dá učit rozdíl mezi francouzskou a anglickou zahradou.

Spodní parter včetně přepychové barokní fontány zdobí řada záhonů plných květin a nechybí ani lem z růžových poupat. Dodnes se mi bohužel nepodařilo identifikovat, o jaký jde druh, ale mají tu nejkrásnější vůni, jakou jsem kdy u růží poznala.

Horní parter zahrady, který začíná na úrovni letohrádku Bellaria, je pro změnu typicky francouzský - zdobí jej vzrostlé stromy, ptačí altánek a nechybí ani tajné cestičky lemované bukovými stěnami pro schůzky beze svědků.

Až na samém konci parku je „Rusalčino“ jezírko - na šíři parku projektovaná vodní nádrž plná bělostných leknínů, kde se obyvatelé zámku mohli projíždět na loďkách a dokonce si dát svačinu na ostrůvku uprostřed vodní plochy.

V současnosti patří jezírko spíš lyskám a dalším vodním ptákům, ale kdo ví, jestli si sem občas neodskočí z nedalekého otáčivého hlediště Jihočeského divadla pohádkové postavy - třeba právě z Rusalky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz