Hlavní obsah
Finance

Praktická ukázka a rady k investování do podílových fondů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by storyset on Freepik

V článku si na zjednodušeném ale velmi konkrétním příkladu ukážeme, jak funguje investování prostřednictvím podílového fondu a přidáme pár důležitých rad, která ze získaného porozumění vyplývají.

Článek

Pokud mi někdo na otázku „Do čeho investuješ/te?“ odpoví, že do „podílových fondů“, tak mám o takového investora trochu obavy. Podílové fondy jsou totiž pouze prostředek, je to způsob společného (kolektivního) investování většího počtu investorů do konkrétních investičních aktiv, jako jsou akcie, dluhové cenné papíry, termínované vklady, ale případně též nemovitosti, komodity a jiné. Výnosy z těchto aktiv při investici prostřednictvím podílového fondu snižují poplatky placené zprostředkovateli investice (finančnímu poradci) a investiční společnosti spravující příslušný podílový fond.

Důležité aspekty investování do podílových fondů jsou pěkně popsány například v následujícím článku na Seznam Zprávy: Podílové fondy | Srovnání, danění a poplatky (seznamzpravy.cz)

My na tento článek navážeme a ukážeme si na příkladu investice do vymyšleného podílového fondu „Akcie a dluhopisy české burzy“ (dále "Fond"), jak taková investice funguje.

Základní porozumění investici do podílového fondu

Obecně v účetních výkazech fondu nalezneme v jeho pasivech zejména vydané podílové listy a dosavadní zisky nebo ztráty fondu. Součet těchto položek odpovídá aktuální hodnotě prostředků, které investoři fondu svěřili, přičemž tato hodnota se odvíjí od aktiv (majetků), do kterých fond tyto prostředky investoval.

Foto: Jiří Pochman

(V závorce u cenných papírů je uveden ISIN - mezinárodní identifikační číslo cenného papíru.)

Našemu Fondu svěřili investoři v minulosti 90 mil. Kč, za něž dostali podílové listy, a z nichž Fond zatím vygeneroval celkem 9,9 mil. Kč zisků. Náš finanční poradce nám doporučil a zprostředkoval investici 100 tis. Kč do tohoto Fondu, čímž jsme získali podílové listy Fondu, které nám dávají 0,1% podíl na všech aktivech Fondu a na všech jeho budoucích výnosech a nákladech.

A do čeho jsme to tedy investovali? Náš Fond měl investovány prostředky investorů k 31.12.2022 do následujících aktiv:

  • akcie vydané společností ČEZ (52 tis. kusů akcií v ceně 770 Kč za akcii k 31.12.2022),
  • akcie vydané společností Komerční banka (46 tis. kusů akcií v ceně 655 Kč za akcii k 31.12.2022),
  • dluhopisy vydané českým státem (nesoucí ročně úrok 4,85 % a splatné v roce 2057),
  • dluhopisy vydané společností Colt CZ Group (splatné v roce 2029, jejichž úroková sazba se dvakrát za rok mění s tím, jak se mění sazby na trhu - "VAR" v názvu, konkrétně je definována jako 6M PRIBOR + 1,4 % a v průměru činila 8,69% v roce 2023) a
  • malou část prostředků investorů měl Fond uložen na svém běžném účtu v bance a právě na něj přišla naše investice ve výši 100 tis. Kč.

Nyní se podívejme, co se s naší investicí do Fondu stalo v roce 2023 - jak se zhodnotila (nebo jaké ztráty jsme utrpěli) a jak moc nám hodnotu investice snížily typické poplatky, které jsou s investicemi do podílových fondů spojené.

Pro úplnost bych vysvětlil, že nezáleží na tom, co Fond v roce 2023 udělá s našimi konkrétními 100 tis. Kč, protože, jak uvádíme výše, my jsme se stali vlastníky podílových listů Fondu, které nám dávají 0,1% podíl na všech aktivech (majetku) Fondu a na všech jeho budoucích výnosech a nákladech až do chvíle, než podílové listy prodáme zpět investiční společnosti. Takto obecně fungují všechny fondy a jejich podílové listy.

Pro náš zjednodušený příklad předpokládáme, že Fond v roce 2023 žádné akcie, dluhopisy ani jiná aktiva nenakoupil ani neprodal. Jeho zisky byly v takovém případě tvořeny:

  • úroky získanými z držených dluhopisů a ze zůstatků na běžných účtech u bank (pro jednoduchost výpočtů též předpokládáme, že dluhopisy byly v minulosti nakoupeny za svou nominální hodnotu a že jejich cena se v roce 2023 nezměnila a stále odpovídá jejich nominální hodnotě);
  • dividendami (výplatami zisků) od společností, jejichž akcie Fond drží (v roce 2023 vyplatil ČEZ štědrých 145 Kč na jednu akcii a Komerční banka 60,42 Kč na jednu akcii, ovšem z těchto částek musely společnosti odvést 15% srážkovou daň státu předtím, než je zaslaly držitelům svých akcií) a
  • změnami v ceně držených akcií mezi 31.12.2022 a 31.12.2023 (předpokládejme, že cena akcie ČEZ vzrostla z 770 Kč na 980 Kč a že cena akcie Komerční banky klesla z 655 Kč na 600 Kč)
Foto: Jiří Pochman

S naší investicí byly na počátku a následně v roce 2023 spojeny následující poplatky za služby finančního poradce a investiční společnosti spravující Fond:

  • vstupní poplatek ve výši 3%, ohledně kterého jsme se s finančním poradcem dohodli, že celkem zašleme platbu 103 tis. Kč obsahující 100 tis. Kč investici a 3 tis. Kč vstupní poplatek; tento poplatek strhne investiční společnost z naší platby a většinu přepošle finančnímu poradci jako provizi za to, že do Fondu přivedl nového klienta;
  • poplatky za správu ve výši 2% z průměrné hodnoty aktiv Fondu placené investiční společnosti každý rok;
  • poplatek za výkonnost Fondu ve výši 10% ze zisku Fondu placený investiční společnosti každý rok, ve kterém dosáhne zisku.

Následně ještě musel Fond odvést státu daň z příjmů ve výši 5% ze zisku (po odečtení poplatků) za rok 2023. (Dividendy již byly zdaněny 15% srážkovou daní a ty znovu zdaněny nejsou.)

Vlivem poměrně vysokých úrokových sazeb v české ekonomice a především pozitivního vývoje u akcií se našemu Fondu dařilo a naši celkovou investici včetně vstupního poplatku 103 tis. Kč nám (jako 0,1% podílníkovi) zhodnotil na 114,7 tis. Kč. Náš čistý výdělek 11,7 tis. Kč se skládal z výnosů z aktiv Fondu, do nichž jsme jeho prostřednictví investovali, ve výši 19,1 tis. Kč, ovšem zaplatili jsme 3 tis. Kč vstupní poplatek, 2,2 tis. Kč poplatek za správu, 1,9 tis. Kč poplatek za výkonnost a 0,3 tis. Kč na dani z příjmů. Vstupní poplatek z naší investice již v dalším roce platit nebudeme, ovšem poplatky za správu a výkonnost budeme platit v každém roce, kdy budeme mít prostřednictvím Fondu investováno.

Podívejme se, co by se stalo s naší investicí ve Fondu, kdyby společnosti ČEZ a Komerční banka v roce 2022 nevytvořily zisky, které by mohly následně akcionářům v podobě dividend v roce 2023 rozdělit, a kdyby se ceny jejich akcií v roce 2023 nezměnily, protože investoři, na základě průběžných hospodářských výsledků a očekávání ohledně budoucího hospodaření těchto firem, neprojevili vyšší, ale ani nižší, zájem o jejich akcie.

Foto: Jiří Pochman

Fond by byl mírně ztrátový, protože by úrokové výnosy nestačily ani plně pokrýt poplatky placené investiční společnosti. Ovšem my jsme celkem investovali 103 tis. Kč, včetně vstupního poplatku, a hodnota těchto námi investovaných peněz by se snížila výrazněji, na 99,8 tis. Kč. Samozřejmě ceny akcií by mohly v roce 2023 též poklesnout a pak by naše ztráta byla vyšší. Toto srovnání ukazuje vyšší rizikovost investic do podílových fondů, které investují převážně do akcií.

Pokud bychom ovšem za stejné výše poplatků investovali do podílového fondu, který investuje pouze do výše uvedeného českého státního dluhopisu ST.DLUHOP. 4,85/57, tak z naší platby 103 tis. Kč bude stržen 3 tis. Kč vstupní poplatek, a ze zbylých investovaných 100 tis. Kč na úrocích vyděláme 4,9 tis. Kč, ovšem zaplatíme 2 tis. Kč poplatek za správu, 0,5 tis. Kč poplatek za výkonnost a 0,1 tis. Kč na dani z příjmů. Naše investice 103 tis. Kč by se snížila na konci roku 2023 na hodnotu 102,3 tis. Kč. V následujících letech bychom již neplatili vstupní poplatek a hodnota naší investice by rostla každý rok přibližně o 2,3%, což by nám dlouhodobě jen tak tak pokrylo míru inflace.

Hodnota jednoho podílového listu

Informaci o vývoji hodnoty jednoho podílového listu zveřejňují všechny fondy a přehledně tím investorovi sdělují, jak se v minulosti dařilo zhodnocovat prostředky, které investoři fondu svěřili.

Pokud bychom předpokládali, že náš Fond do doby naší investice k 31.12.2022 vydal svým investorům 85 mil. kusů podílových listů, poté by se hodnota jednoho podílového listu vypočetla a vyvíjela následujícím způsobem:

Foto: Jiří Pochman

Pozn.: Hodnota jednoho podílového listu se vypočte vždy jako hodnota prostředků investorů dělená počtem vydaných podílových listů.

Všimněme si, že v důsledku nové investice do fondu se hodnota jednoho podílového listu nezmění, jelikož novému investorovi jsou vydány podílové listy za jejich aktuální cenu. Za našich 100 tis. Kč (po stržení vstupního poplatku) jsme si koupili 85 tis. kusů podílových listů v ceně 1,1753 Kč za kus.

Následně v roce 2023 všem investorům držícím podílové listy vzrostla jejich hodnota z 1,1753 Kč za kus na 1,3486 Kč za kus. Pokud by se některý z investorů rozhodl na konci roku 2023 své podílové listy odprodat zpět investiční společnosti, učiní tak za cenu 1,3486 Kč za kus a v důsledku toho se též hodnota investice ostatních investorů nezmění.

Pro posouzení historické výnosnosti investice do fondu je důležité si uvědomit, že vývoj hodnoty jednoho podílového listu, který prezentuje na svých webových stránkách investiční společnost, již ovlivnily poplatky placené investiční společnosti (za správu a za výkonnost), jelikož jsou placeny z majetku fondu, ovšem nejsou v ní zohledněny vstupní poplatky (a popřípadě výstupní poplatky).

Jaká důležitá doporučení nebo rady bych dal, když nyní již rozumíme tomu, jak investice do podílových listů funguje?

1) Při výběru, do jakého podílového fondu budete investovat, je bezpodmínečně nutné porozumět tomu, do jakých aktiv zvažovaný podílový fond investuje, abyste mohli posoudit jaké dlouhodobé výnosy z aktiv fondu lze očekávat a jaké riziko investováním podstupujete. Dosáhnout potřebného porozumění může být složité, protože aktiva podílových fondů běžně obsahují velké množství různých akcií, dluhopisů a v dnešní době též jiných méně srozumitelných investičních instrumentů, jejichž prostřednictvím se do akcií, dluhopisů anebo jiných investičních aktiv investuje.

Autoři obsáhlé studie „The Rate of Return on Everything, 1870–2015“ vypočetli, že napříč 16 vyspělými zeměmi světa byly roční průměrné výnosy z nemovitostí ve výši 7,02%, z akcií 6,88% a z dluhopisů 2,53% v letech 1870-2015. Při pohledu na kratší období 1950-2015 byly roční průměrné výnosy z nemovitostí ve výši 7,42%, z akcií 8,30% a z dluhopisů 2,79%. Uvedené výnosy jsou v reálném vyjádření, tedy snížené o míru inflace, a zahrnují v sobě změny cen těchto aktiv i výnosy z aktiv (dividendy, nájemné). Akcie vykazovaly ve zkoumaných období výrazně vyšší výkyvy cen a tedy byly rizikovější, než nemovitosti a dluhopisy.

Pokud investici do podílových fondů řešíte s finančním poradcem, neobávejte se trvat na tom, aby Vám dostatečně vysvětlil, do jakých konkrétních aktiv jím doporučovaný podílový fond investuje. Pokud si nejste jisti, že rozumíte, požádejte ho, ať s Vámi projde výroční zprávu fondu a aktuální tzv. factsheet, který většinou přehledně shrnuje, do čeho fond investuje. Pokud si ani poté nejste jisti, vezměte si čas na rozmyšlenou a podklady si v klidu prostudujte, případně se poraďte s někým dalším.

Výše zmíněné podklady k podílovým fondům jsou dostupné na webových stránkách investiční společnosti, která fond spravuje, pokud byste se rozhodli do hledání vhodných podílových fondů pustit sami.

Pokud se Vám zvažovaná investice do podílových fondů přes všechny výše uvedené kroky nezdá, zvažte, zda neinvestovat Vaše úspory jiným způsobem. Každopádně by bylo hrubou chybou finančního poradce, pokud by Vám doporučoval investovat do něčeho i přesto, že tomu nerozumíte.

2) Poplatky placené finančnímu poradci a investiční společnosti snižují dlouhodobé výnosy, která pro Vás aktiva fondu generují, a proto velmi zdůrazňuji: „POZOR NA POPLATKY!“

Při investování do podílových fondů zaměřených na akcie, nemovitosti nebo jiná aktiva, která jsou rizikovější, nebo nákladnější na investování, mohou být ospravedlnitelné o něco vyšší poplatky. Dlouhodobé reálné výnosy z akcií a nemovitostí ve výši 7 - 9% znamenají, že si můžete dovolit jistou výši poplatků zaplatit a stále mít poměrně slušný dlouhodobý výnos. Navíc při složitosti a rizikovosti investování do zmíněných aktiv jistě oceníte to, že Vaše portfolio spravuje profesionální portfolio manažer z investiční společnosti.

Čím více podílový fond investuje do státních dluhopisů, termínovaných vkladů a jiných velmi bezpečných aktiv, tím obezřetnější musíte být, aby Vám veškeré výnosy „nesežraly“ poplatky a inflace. Do podílových fondů zaměřených na zmíněná bezpečná aktiva s poměrně nízkými výnosy by měli investovat především investoři, kteří již bohatství v životě nashromáždili a nyní usilují pouze o jeho udržení. Při investici do těchto fondů je zásadní najít fond s nízkými poplatky investiční společnosti a též doporučuji ušetřit na vstupním poplatku tím, že nebudete investovat prostřednictvím finančního poradce (k tomuto ho nepotřebujete), ale kontaktujete přímo investiční společnost nebo jiného distributora fondu (například menší banku), kteří mohou nabízet fond s nulovým nebo velmi nízkým vstupním poplatkem.

Takto, bez vstupního poplatku, se samozřejmě můžete pokusit získat i podílový fond investující do rizikovějších aktiv, ovšem mějte prosím na paměti, že je nutné porozumět tomu, do čeho konkrétně příslušný fond investuje, jak vysoké výnosy za jeho aktiv lze očekávat a jak vysoké poplatky za to platíte investiční společnosti.

Přehledné informace o poplatcích spojených s investováním do podílového fondu naleznete v tzv. factsheetu a též v dokumentu s názvem „Sdělení klíčových informací“, který navíc obsahuje přímo vypočteno o kolik procent veškeré poplatky (včetně vstupního poplatku) sníží odhadovaný roční výnos z aktiv, která podílový fond drží. Oba dokumenty by měly být dostupné na webových stránkách investiční společnosti, která fond spravuje.

3) Mladší investoři, kteří si přejí investováním výrazněji zvýšit své bohatství, musí volit rizikovější investiční aktiva a rizika investování do nich snížit tím, že budou investovat dlouhodobě, pravidelně a že investici rozdělí mezi velké množství akcií a firemních dluhopisů od kvalitních společností, nemovitostí a případně jiných aktiv (tzv. diverzifikace portfolia). Ovšem o tomto více v některém z dalších článků.

4) Nepřistupujte na tzv. předplacené vstupní poplatky, pokud sjednáváte s finančním poradcem smlouvu o pravidelném investování. O co se jedná? Při sjednání dlouhodobější smlouvy o pravidelném investování, například do našeho Fondu ve výši 100 tis. Kč ročně po dobu 20 let, by nám mohly být finančním poradcem nabídnuty následující dvě varianty:

i) Průběžné placení 3% vstupního poplatku, které spočívá v nám známém postupu, že každý rok zašleme 103 tis. Kč, z nichž bude strženo 3 tis. Kč a 100 tis. Kč bude investováno. Na vstupním poplatku v průběhu 20 let zaplatíme prostým součtem celkem 60 tis. Kč.

ii) Předplatit „zlevněný“ 2,5% vstupní poplatek z celé cílové investované částky. Ta v našem případě činí 100 tis. Kč krát 20 let, tedy 2 mil. Kč a 2,5% předplacený vstupní poplatek činí 50 tis. Kč. Těchto 50 tis. Kč by bylo strženo z první investované částky a za první rok tedy investujeme do Fondu 53 tis. Kč a každý další rok 103 tis. Kč.

Ačkoliv je předplacený vstupní poplatek nabízen s nižší procentní sazbou, bývá pro investora nevýhodný, jelikož přijde o všechny výnosy, které by předplacená částka za celou dobu investice vygenerovala. Jinými slovy, peníze placené průběžně v budoucnu mají nižší hodnotu, než peníze zaplacené nyní. (Pokud bychom konzervativně předpokládali, že v následujících 20 letech dokážeme naše peníze zhodnotit průměrně pouze o 5% ročně, tak současná hodnota 3 tis. Kč placených každý rok po dobu 20 let je 40 tis. Kč, což je méně než předplacených 50 tis. Kč). A navíc při předčasném ukončení investování, například pokud bychom s Fondem nebyli spokojeni, nebo se objevila lepší investiční příležitost, tak v případě průběžného placení vstupního poplatku ušetříme jeho nezaplacenou část, zatímco při jeho předplacení nikoliv.

Předplacený vstupní poplatek nám finanční poradce nabízí, protože je výhodný především pro něj, jelikož jeho prostřednictvím dostane svou provizi dříve. Pokud by Vás finanční poradce přesvědčoval, že předplacený vstupní poplatek je výhodný i pro Vás, trvejte na doložení tohoto tvrzení přehlednou kalkulací.

Pokud Vás od investice do fondu odrazuje vysoký vstupní poplatek, řešením není přistoupit na jeho předplacení s nižší procentní sazbou. V takovém případě zvažte, zda neinvestovat jiným způsobem, než přes podílové fondy, případně zvažte investici do jiného fondu anebo se můžete pokusit ušetřit na vstupním poplatku postupy zmíněnými výše.

5) V dnešní digitální době existují i moderní možnosti, jak investovat s poměrně nízkými poplatky a jejich využití velmi doporučuji zvážit. Jedná se především o tzv. investičních platformy (kde se celková výše poplatků může pohybovat okolo 1% ročně z investované částky) a/nebo přímý nákup tzv. burzovně obchodovaných fondů (ETF). Tyto možnosti si přestavíme v dalších článcích, přičemž ovšem základní porozumění ohledně fungování investic do fondů se Vám hodí i pro ně.

Zdroje:

Burza cenných papírů Praha: https://www.pse.cz/

Webové stránky společnosti Colt CZ Group: https://www.coltczgroup.com/investori-dluhopisy/

Òscar Jordà, Katharina Knoll, Dmitry Kuvshinov, Moritz Schularick, Alan M Taylor: The Rate of Return on Everything, 1870–2015. The Quarterly Journal of Economics, Volume 134, Issue 3, August 2019, Pages 1225–1298. Dostupné z: https://academic.oup.com/qje/article/134/3/1225/5435538

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám