Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Mladí lidé jsou v práci jiní než starší generace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Starší generace často říkají o mladší generaci, že nejsou na práci, jsou to flákači a zbyteční zaměstnanci. Ovšem to není to pravda. Mají jiný pohled na svět a to pracovnímu trhu spíše prospívá.

Článek

Mladí a uplatnění na trhu

Určitě slýcháváte klišé typu, že mladí nechtějí pracovat, proto leží doma a tak dále. Často si ale neuvědomují důvod, mladí totiž pracovat chtějí, jelikož si chtějí splnit svoje sny (mít své auto, bydlení, jezdit na dovolený..). Problém je ale hlavně v aktuálním nastavení pracovních nabídek, běžně totiž zaměstnavatel trvá na praxi v oboru několik let. Ale kde mají lidé tuto zkušenost brát? Když všechny pozice, na který vystudovali potřebují praxi. Kde tedy začít? Toto vidím, jako zásadní problém.

Pokud se jim podaří najít zaměstnaní, mají obvykle vyšší nároky

Mladí obvykle chtějí přijatelný plat a vyšší flexibilitu. Dávají přednost vyváženosti mezi pracovním a osobním životem, což osobně vnímám, jako obrovské pozitivum pro pracovní trh, jelikož firmy stále častěji nabízejí, díky těmto nárokům mladých, flexibilnější pracovní dobu. Mladí také nebudou dělat přesčasy pokud to není opravdu nutné – a to z důvodů již zmiňovaného, že si váží osobního života nenechají se o něj připravovat kvůli práci. Starší generace často přistupují na i na neplacené přesčasy a nechají se sebou, jak se říká, zametat, jenom ze strachu, aby nepřišli o práci. Mladí se o práci v tomhle ohledu také mnohem méně bojí, řeknou si, že když tak půjdou jinam - a tohle také trhu dle mého názoru přispívá, jelikož zaměstnavatelé zlepšují své benefity, aby si je udrželi.

Jak pracují?

Jelikož mají dobrou znalost techniky, tak mnohdy zvládnou kancelářské práce mnohem rychleji než jejich starší kolega, který o nich potom říká, že nic nedělají – oni ale tím, že píší rychleji, umí rychleji pracovat s emailem, excelem a dalšími aplikacemi udělají stejně práce jako on, jenom rychleji nebo efektivněji.

Tímhle rozhodně zase neříkám, že starší generace jsou horší, to rozhodně ne, jsou zkušenější a v tom bude mít vždycky starší generace navrch a tím se bez nich firmy neobejdou, často ale dávají zaměstnaní přednost před osobním životem a nemají z toho žádný zisky. Toto mladí na sobě nedopustí, nebudou dělat přesčasy zadarmo a tak dále.

Jsou potřeba?

Firmy mladé generace potřebují, pokud chtějí udržet firmu i za několik let. To pokud budou mít jenom zkušený zaměstnance může současně být užitečné, ale za pár let jim budou chybět mladší. Proto je nejlepší vyvažovat skupinku starších zaměstnanců alespoň jedním mladým, aby zatím alespoň získával jejich cenné zkušenosti a ty potom mohl zase on předávat dále až starší odejdou.

Neměli bychom tyto mladé pracovníky dělat méněcennými jenom protože toho známe víc. Pokud zjistí, že o nich mluvíte, jako o neschopných a líných, tak nemají problém ihned změnit zaměstnaní, jelikož jsou citlivější a berou si to osobně a vaše firma na to může za pár let tvrdě zaplatit. Navíc, žít v jejich době určitě bychom nebyli jiní a občas na nějakou tu osobní zprávu na telefonu také odepsali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz