Hlavní obsah
Rodina a děti

Hra s osudem: (Ne)chápu, proč matky přijímají mnohonásobné riziko úmrtí dítěte při domácím porodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: one_life / Pixabay.com

Tragický případ domácího porodu odhaluje: riziko úmrtí dítěte je při porodu doma desetkrát vyšší. Je to, kde a jak bude žena rodit, opravdu její volba? Proč vlastně české ženy rodí doma?

Článek

Jak informoval web novinky.cz, tragicky skončil jeden domácí porod, ke kterému se rozhodla žena čekající své první dítě. Přestože lékaři doporučili ženě kvůli nevhodné poloze plodu císařský řez, žena se i tak rozhodla porodit doma s asistencí duly. Došlo k tomu ve 41. týdnu těhotenství. Novorozenec (nebo správněji plod?) se ale během porodu udusil. Obě ženy (rodička i dula) byly odsouzeny k podmíněnému trestu za usmrcení z nedbalosti.

Tento případ domácího porodu, který skončil tragicky, podle mne způsobuje rozpaky a zármutek nad smrtí (skoro) novorozence takovým zanedbáním a vyvolává otázku, zda rizika spojená s takovýmto rozhodnutím opravdu stojí za to. Zatímco rozumím touze po autonomii a intimním zážitku porodu v klidu mimo nemocniční prostředí, nelze opomenout závažnost potenciálního nebezpečí, které může nastat.

Rozhodnutí pro porod doma (ne)chápu

Částečně chápu touhu po intimním a osobním zážitku porodu, ve vlastním domově, kde se žena může cítit nejvíce pohodlně a v bezpečí. No já se cítila více bezpečně v nemocnici, všichni potřební lékaři a vybavení hned na místě s možností hned zasáhnout. A to nemocnice nesnáším. Doktorům se taky někdy vyhýbám více, než by bylo rozumné. A množství rukou, očí a nástrojů, které vám „tam“ pár týdnů do porodu sahají, koukají a jsou strkány, bych se taky nejradši vyhnula. Ale přeci nebudu riziko toho miminka, co ve mně roste. Ač nejsem věřící, myslím, že přirozené otěhotnění je dar a porod opravdu není vhodná doba na to „zahrávat si s osudem“.

Sama myšlenka na domácí porod může být pro mnohé přitažlivá, zejména v dnešní době, kdy se hodně hovoří a píše o přehnané medikalizaci porodů a o nedostatečné individuální péči v nemocnicích. Ale jak tento případ ukazuje, je nezbytně důležité být si vědom potenciálních rizik a neignorovat lékařské rady, zejména když jde o zdraví a život!

Rozhodně je klíčové hledat rovnováhu mezi touhou po osobním zážitku a nutností chránit zdraví a životy (i těch nenarozených).

Právo rozhodnout na ženě? Nemyslím

Myslím, že každá žena by měla mít právo rozhodnout o okolnostech svého porodu, když tím ale neohrozí své zatím nenarozené dítě. Přesto je zřejmé, že toto právo musí být vyváženo s odpovědností a povědomím o možných rizicích. Právě v tomto případě se ukazuje, jak je tenká linie mezi svobodnou volbou a potenciálním ohrožením života. Přístup „Jsem matka a já vím nejlépe, co je pro mne a moje dítě nejlepší“, opravdu není vhodný.

Je to neohleduplné i ke zdravotníkům

Když se pak v kritické situaci při domácím porodu vyžaduje zásah zdravotnických služeb, vnímám to ale jako značně bezohledné k těm, kdo jsou povoláni k okamžité pomoci. Záchranáři se sice školí v porodech, ale jsou vystaveni enormnímu tlaku a riziku, když musí řešit komplikace plánovaného domácího porodu. Zvlášť když je to situace, které se dalo předejít včasným rozhodnutím pro porod v zdravotnickém zařízení.

Vliv sociálních sítí nebude malý

Přemýšlím o tom, jak sociální média, různé blogy, diskuze a internet obecně umožňují šíření informací, které mohou podněcovat k rozhodnutím založeným spíše na emocích než na odborných radách. Myslím, že bez těchto vlivů by méně žen domácí porod zvažovalo a bylo by to nakonec lépe pro všechny. To, že influencerka / sousedka / zpěvačka / misska / manželka miliardáře měla super domácí porod bez problémů, přeci neznamená, že to tak bude i u vás. Zvlášť když vaše dítě není ve vhodné poloze. Stojí to opravdu za to riskovat život?

Porod mimo zdravotnické zařízení znamená desetinásobnou šanci na smrt udušením

Vždyť na základě rozsáhlé studie jsou ženy, které rodí mimo zdravotnické zařízení, třikrát více vystaveny komplikacím, včetně rizika úmrtí dítěte! Stejný článek také zmiňuje, že nejčastější příčinou úmrtí během plánovaných domácích porodů je poškození mozku, obvykle způsobené nedostatkem kyslíku nebo udušením, a to více než desetkrát častěji než při porodech v nemocnici. Ano, ne jednou, ne dvakrát, ale desetkrát, tedy o řád častější! To je nejspíše přesně to, co se stalo v případě, který nedávno zkoumal Nejvyšší soud.

Největší slabina porodní péče v Česku: Rodičky znevažovány a zákroky bez souhlasu

Studie provedená Katedrou veřejné a sociální politiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy mezi ženami, které rodily doma, odhalila, že hlavním důvodem, proč české ženy volí domácí porody, je nedostatečná spokojenost s kvalitou a přístupem péče v porodnicích. Ženy cítí, že nejsou v nemocnicích dostatečně respektovány, a to jak ve smyslu své autonomie, tak i v respektování jejich schopností. No o tom bych taky mohla něco povídat. Ale nebudu, nebojte.

Další extrémně problematicky vnímané okolnosti jsou ponižování, zesměšňování, manipulace s rodičkami, rutinní nástřih hráze, rutinní podávání oxytocinu a sdílení intimních věcí v čekárně – tyto věci vadily skoro všem dotazovaným ženám.

Jako zajímavý výsledek (a takovou zpětnou vazbu pro porodnice) vidím, že 69 % žen, které zvolily domácí porod až po zažité zkušenosti s porodem v porodnickém zařízení, se pro to rozhodlo právě z důvodu špatné předchozí zkušenosti při porodu ve zdravotnickém zařízení.

Zároveň je ale důležité podotknout, že většina žen si je vědoma rizik spojených s domácím porodem a snaží se na ně připravit, například vzděláváním se v odborné literatuře nebo spoluprací s porodními asistentkami či dulami. No ale co si budeme povídat, příprava je jedna věc, realita druhá, a to, jak obecně lidi podceňují rizika, věc třetí. Navíc porodní asistentky riskují vysoké statisícové pokuty za účast při porodu, což může vést k větší účasti (méně vzdělaných) dul.

Výzkum FSV UK také naznačuje, že ženy by pravděpodobně preferovaly porod v porodnickém zařízení, pokud by měly možnost volby porodní asistentky nebo pokud by existovaly porodní domy, což jsou alternativy běžné v mnoha západních zemích. Toto poukazuje na potřebu zlepšení systému porodní péče u nás, aby se ženám nabídla větší volnost a respekt k jejich přání a potřebám.

Pohled do doby ČSSR, blýská se na lepší časy

Je povzbudivé pozorovat, jak se situace v oblasti porodní péče postupně mění k lepšímu.

Porod v 80. letech

Já se narodila v době, kdy těsně před vstupem matky do porodnice byl poslední okamžik, kdy mohl otec vidět matku před tím, než byla odvedena na porodní sál. Setkání s novorozeným dítětem se odehrávalo až při odchodu z porodnice, kdy matka předávala otci své dítě zabalené do deky jako malý úzlíček. Nebyla žádná možnost sdílet ty první chvíle společně. Sama matka své dítě viděla pořádně až doma. Do té doby to byla jen hlavička v zavinovačce v místnosti plné dalších uzlíčků. Situace, kdy rodička po porodu přicházela domů s několika (mnoha) stehy, které byly vyndány někdy časem, porod bez dostatečného soukromí a podpory rodiny tak dnes naštěstí opravdu patří do minulosti.

Dnes vidíme zlepšení každým rokem

Dnes se setkáváme s řadou iniciativ, které směřují k humanizaci porodní péče, ke zlepšení podmínek pro rodící ženy i jejich rodiny. Moderní porodnice nabízejí rodinné porody, kde mohou být otcové přítomni u porodu, a v některých případech je dokonce možné, aby rodina zůstala spolu v tzv. rodinných pokojích. Sály se vybavují vanami, porodními gauči apod. Péče o rodičku a novorozence je nyní více zaměřena na individuální potřeby a přání rodiny, přičemž se klade velký důraz na soukromí, komfort a na podporu kojení hned od prvních chvil po porodu.

Je důležité, aby tyto pozitivní změny pokračovaly a aby se porodní péče dále vyvíjela v souladu s nejnovějšími poznatky a potřebami rodin. S nadějí se tak můžeme dívat do budoucnosti, kdy porod bude pro každou ženu a její rodinu zážitkem plným radosti, respektu a podpory.

Závěrem

Diskuse o domácích porodech a jejich bezpečnosti je složitá a nese v sobě mnoho dimenzí - od osobní svobody ženy rozhodnout o okolnostech porodu, přes systémové nedostatky v poskytování porodní péče, až po etické otázky spojené s ohrožením zdraví nebo dokonce života. V této diskusi je důležité najít rovnováhu mezi respektováním práv žen na volbu a zajištěním nejvyšší možné bezpečnosti pro matku i dítě.

Věřím, že bezpečnost a zdraví dítěte a matky musí být vždy na prvním místě. Doufám, že nedávný případ, který skončil tragicky, bude sloužit jako důležitá lekce pro všechny ženy, které zvažují domácí porod, a že posílí povědomí o reálných rizicích.

Zdroj:

závěry studie FSV UK:

https://www.zdravotnickydenik.cz/2019/03/porod-doma-znamena-trikrat-vyssi-riziko-umrti-ditete-ukazuje-nova-rozsahla-studie/

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-dite-zemrelo-pri-domacim-porodu-matka-a-dula-dostaly-podminky-40461387

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz