Hlavní obsah
Rodina a děti

Když matky místo výchovy ztrácí čas v digitálním světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mircea - All in collections, profil Surprising_Shots / pixabay.com

Zamyšlení nad tím, jak dnešní matky tráví hodiny na nákupech online místo jiných činností. Jaký dopad má tento trend na rodinný život? A není to plýtvání energie, které máme každý jen omezené množství?

Článek

Nedávno jsem slyšela skupinu maminek debatovat o tom, jak tráví hodiny na Vintedu a jiných platformách pro nákup oblečení z druhé ruky, hledajíce ten nejlepší kousek oblíbené značky pro své děti. I když sama takto moc nenakupuji, toto téma mě zasáhlo. Nejen proto, že jsem byla součástí takovéto diskuze již několikrát, ale také proto, že mi to otevřelo oči. Jak moc času a energie věnujeme hledání věcí online? Je to opravdu ten nejlepší způsob, jak můžeme využít naše dny? Tyto otázky mě vedly k hlubšímu zamýšlení a motivaci napsat tento článek.

Digitální past

V dnešní době, kdy moderní technologie vládnou každé části našeho života, se zdá, že i role matky se transformuje. Kde jsou ty časy, kdy se matky na hřištích věnovaly nejen svým ratolestem, ale i přátelským debatám s ostatními rodiči? Místo toho nyní často vídáme na hřištích i jinde matky pohroužené do svých mobilů, některé z nich zajisté procházejí stránky jako Vinted či Facebook marketplace a hledají oblečení oblíbené značky pro své děti.

A není to plýtvání energií?

Je to opravdu to nejlepší využití jejich času a energie? Podle teorie lžiček (známé jako spoon theory), tedy konceptu popularizovaného Christine Miserandino, máme každý den jen omezené množství „lžiček“ energie. Každá aktivita, včetně procházení aplikací, tuto energii spotřebovává. Tato teorie je znázorněna i v knize „Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less“ od Grega McKeowna, který zdůrazňuje důležitost soustředění se na to nejdůležitější a eliminaci zbytečného. Podobný přístup lze najít i v dalších knihách. Přijde mi, že české matky takovýto přístup poněkud míjí.

I když se tyto aktivity odehrávají jen během jízdy autobusem nebo v rámci jiné „hlavní“ činnosti, stále si myslím, že tímto způsobem vlastně plýtváme naší cennou energií. Není každý volný okamžik, který strávíme pohrouženi do displeje mobilu, ztracenou příležitostí pro něco hodnotnějšího? I kdyby to byl „jen odpočinek”?

A co cena našeho času?

Ačkoli nakupování věcí online může být pohodlné a někdy i cenově výhodné, kolik opravdu stojí tyto nekonečné hodiny strávené hledáním toho perfektního kousku? Přemýšlejme o tom, kolik stojí čas. Ano, může se zdát, že hodina strávená na telefonu není nic drahého, ale co když je těch hodin několik denně a každá z nich by mohla být věnována něčemu produktivnějšímu nebo třeba jen aktivní přítomnosti u rodiny?

To, co se zdá jako nevinný způsob relaxace, prokrastinace nebo efektivní nakupování, může být ve skutečnosti pastí, do které se snadno chytíme. Není to o tom přestat nakupovat věci online nebo ignorovat módní trendy, ale spíše o tom najít rovnováhu a uvědomit si skutečnou hodnotu našeho času a pozornosti.

Osobní reflexe

I já se občas přistihnu, jak zůstávám „zaseknutá“ v aplikaci pro online nakupování, hledající to „nejlepší“ pro svou rodinu. A pak, když odložím telefon, si klidně řeknu: „Mělo to vůbec smysl?“ Tento moment sebereflexe mi připomíná, jak snadné je ztratit se v digitálním světě a zapomenout na to, co je skutečně důležité. Tento zvyk tvoří zajímavý kontrast oproti mému příteli, který si prostě vybere první přijatelnou věc, místo aby hledal to nejlepší, a trvá mu to celé opravdu pár minut. No musím uznat, že na tomto přístupu skutečně je něco osvobozujícího.

Pohled do minulosti

Když se zamyslím nad tím, jak žily naše matky před třiceti a více lety, uvědomuji si, že tento styl nekonečného procházení aplikací a vyřizování nákupů z druhé ruky by pro ně byl nepředstavitelný. Jejich čas a energie byly věnovány jiným (náročnějším) aktivitám, ale často mnohem více „přítomným“ činnostem spojeným s reálným světem a blízkými lidmi. Toto porovnání mě vede k zamyšlení nad tím, jak se role a každodenní život matky změnily, a přiměje mě přemýšlet, zda bychom se neměli trochu více inspirovat minulostí a znovu objevit hodnotu jednoduššího, ale plnějšího života. Ano, je jiná doba, ale každá doba má něco do sebe. Já třeba nedám dopustit na sušičku a myčku a beru je jako jeden z největších pomocníků v domácnosti s dětmi.

Závěrem

Věnujme se více našim dětem a vztahu s nimi, ne displeji. Je čas přehodnotit, kam proudí naše dostupné množství energie pro daný den. Možná zjistíme, že nejlepším kaufem není (staro)nové tričko z Lindexu s oblíbeným motivem balonu pro naši ratolest, ale nevyčíslitelné momenty strávené společně.

Samozřejmě ne každý má tu výhodu volby. Pro některé maminky, které mají opravdu hluboko do kapsy, je nákup z druhé ruky nejen praktický, ale často i jediný dostupný způsob, jak zajistit oblečení pro sebe a své děti. Tento článek není kritikou těch, kteří si pečlivě vybírají každý kousek oblečení s ohledem na svůj rozpočet. Je spíše pozvánkou k zamyšlení nad tím, jak náš čas a energii využíváme, a zda jsou naše každodenní volby v souladu s našimi skutečnými hodnotami a potřebami. Ať už nakupujeme nové, nebo staré, důležité je, abychom si byli vědomi toho, co pro nás v životě skutečně znamená a co chceme pro sebe a naše děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz