Hlavní obsah
Zdraví

Nedostatek dalších nenahraditelných léků: Ohrožení pacientů i veřejnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: sunrisepohtam / pixabay.com

Současný výpadek léků na schizofrenii v České republice představuje vážný problém: Ohrožuje (nejen) pacienty a vyvolává otázky o našem zdravotnictví.

Článek

Nemám lékařské ani jiné „zdravotnické“ vzdělání a mám to štěstí, že v rodině nemáme osoby trpící vážnými nemocemi. I tak mě ale některé věci v českém zdravotnictví dokážou doslova zvednout ze židle! V poslední době se zdá, že naše zdravotnictví čelí jednomu zásadnímu problému za druhým. Stávky, rušení plánovaných zákroků, výpadky léků (pro malé děti, antibiotik, léků na průjem, vysoký cholesterol a mnoho dalších), věčný nedostatek pediatrů, psychiatrů, zubařů a teď? Nedostatek zásadních léků na schizofrenii [1].

Alarmující nedostatek léků na schizofrenii

Jako by nestačilo, že v ČR je asi o polovinu méně psychiatrů, než jaká je poptávka. A to i přestože se jejich počet od roku 2000 více než zdvojnásobil. [2] A teď ani nebudou mít vhodnou a ozkoušenou injekční léčbu pro své pacienty se schizofrenií.

A ptáte se teď sami sebe, kolik máme v Česku schizofreniků ? No málo jich rozhodně není! Kolem sta tisíc. [6] [7] To je stejně jak počet obyvatel Olomouce nebo Českých Budějovic.

Nemohu se ubránit pocitu rozčarování a zlosti. Jak je možné, že v zemi, kde by mělo být zdravotnictví na výborné až špičkové úrovni, se setkáváme s takovýmto stavem?

Podle psychiatra Karla Moravce [1] je situace s nedostatkem léků na schizofrenii „časovanou bombou“. A já bych tedy opravdu nechtěla, aby tato bomba vybuchla.

Výpadek léku: Příklad z databáze SÚKLu

Pro ilustraci a ze zvědavosti jsem v databázi SÚKLu, kde lze zobrazit výpadky léků [5], dohledala jeden takový lék (SÚKL kód 0012061). V poznámce má uvedeno „Lék obtížně nahraditelný až nenahraditelný“, což dle mého názoru jasně vystihuje jeho význam v léčbě pacientů. A předpokládané obnovení dodávek tohoto léčiva? Až v květnu 2024! Jasně, výrobní problémy jsou výrobní problémy, ale dělat, že se nic neděje, mi taky vhodné nepřijde.

Realita pacientů se schizofrenií

Vžijte se teď do pacientů, jejichž život je na těchto injekčních léčivech závislý. Předpokládám, že se jedná o léky zmiňované ve článku [3]: Díky jediné injekci tohoto léku měsíčně mohou pacienti opět žít plnohodnotný život, věnovat se svým zálibám, rodině, práci a nebýt vyčleněni ze společnosti, což bylo se starší léčbou pro minimálně některé pacienty nemožné.

Jedna psychiatrička v článku [1] zmiňuje, že téměř 80 % jejích pacientů se schizofrenií podstupuje tuto injekční léčbu. Na základě tohoto údaje předpokládám, že se jedná o způsob léčby desetitisíců pacientů.

Pacienti ale musí nyní přejít na perorální léky, které ne vždy vyhovují jejich potřebám. A ne všem se do toho chce a ne pro všechny se daří najít vhodnou alternativní léčbu. To opravdu není stejné, jako když je výpadek „vašeho“ léku alergii a jste nuceni zkusit si vzít jiný nebo když si místo Coldrexu dáte jenom čistý paralen…

Reakce lékařů a ministerstva

Psychiatrička Marta Holanová v článku [1] uvádí, že někteří z jejích pacientů díky těm injekčním lékům vedou normální život a „často byste ani nepoznali, že nějakou nemoc mají“. Nyní, když jim tyto léky chybí, jsou jejich životy ohroženy. Jako laik mohu jen vyjádřit svůj názor, že toto je alarmující a nepřijatelné a hlavou se mi honí různé myšlenky, které sem raději psát nebudu.

Když ministerstvo zdravotnictví hovoří o „potenciálních problémech“ a „společných snahách“, zdá se, že stále chybí konkrétní akce. V situaci, kdy je ohrožena dostupnost zásadních léků, je ale přeci nutná okamžitá a účinná reakce.

Vlastní názor

Zkušenosti posledních let, kdy došlo k výpadkům v dodávkách různých důležitých léků, pouze posilují můj názor, že náš zdravotnický systém potřebuje větší pozornost a lepší řízení. Pacienti se schizofrenií přeci nejsou jen číslo! Jsou to lidé, kteří potřebují pomoc. A jako společnost bychom měli být schopni jim ji poskytnout. Je čas, aby se naše zdravotní péče zaměřila na skutečné potřeby lidí.

Vzhledem k významu a vážnosti situace s nedostatkem léků na schizofrenii v Česku je důležité se zamyslet nad reálnými důsledky toho, co se děje.

Vžijte se do role pacienta

Představte si, že jste pacientem nebo členem jeho rodiny a musíte se vypořádat s touto náhlou změnou. Jsem přesvědčena, že to musí být nesmírně stresující. Jak by se to asi projevovalo v jeho každodenním životě?

Kromě problémům s „normálním“ životem je jednou z vážných komplikací neléčené schizofrenie sebepoškozující chování a myšlenky na sebevraždu. Počet úmrtí za rok je u osob trpících touto poruchou zhruba dvojnásobný oproti běžné populaci. [6] Toto je velmi alarmující, zvláště pokud si uvědomíme, že tito lidé mohou být našimi přáteli, rodinnými příslušníky nebo kolegy. Ztráta přístupu k fungující léčbě může vést k dramatickému zhoršení jejich psychického stavu, což může mít devastující dopad nejen na ně samotné, ale i na jejich blízké.

A nejde i o veřejnou bezpečnost?

Další závažnou obavou je riziko pro veřejnou bezpečnost. Neléčená schizofrenie může v některých případech vést k nevypočitatelnému nebo nebezpečnému chování, což je riziko nejen pro jedince, ale i pro společnost jako celek. Ano, stanou se z nich vrazi. [7]

Je třeba si uvědomit, že tito lidé nejsou nebezpeční ze své vlastní vůle, ale kvůli nemoci, která je bez náležité léčby mimo jejich kontrolu.

Novela zákona o léčivech (ne)pomůže?

Schválení vládní novely o léčivech [3] by mohlo být klíčovým krokem k minimalizaci výpadků důležitých léků, což je doufejme povzbudivý krok v našem zdravotnickém systému. Zavedení povinnosti udržování zásob léků výrobci a distributory naznačuje snahu vlády řešit tento palčivý problém. Přesto, i když je tato iniciativa krokem správným směrem, nelze si neklást otázky o její účinnosti v praxi a zda bude dostatečná pro zajištění neustálé dostupnosti kritických léčiv.

S mírným optimismem, ale i nevyhnutelným skepticismem, očekávám, jak se situace vyvine a opravdu doufám, že tato nová legislativa skutečně pomůže předejít budoucím výpadkům, které by mohly ohrozit zdraví a životy (!) pacientů. Opravdu doufám, že se opravdu podaří minimalizovat výpadky a jejich dopady na občany tak, jak slibuje [4] ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Závěrem

Aktuální nedostatek léků v ČR by měl být pro nás všechny jasným varováním. Považuji to za závažný společenský problém, který vyžaduje okamžitou pozornost. Zajištění dostupnosti nezbytných léků pro ty, kteří je potřebují, je klíčové nejen pro zdraví jednotlivců, ale má to také dopad na bezpečnost celé společnosti. Je načase, aby naše zdravotnictví čelilo této výzvě s rozhodností a zajistilo vhodnou péči a podporu pro všechny postižené.

Na závěr bych chtěla vyjádřit své přání všem pacientům, kteří čelí nedostatku léků: Doufám, že tuto náročnou dobu zvládnete co nejlépe a že brzy dojde k nápravě této situace. Držím vám všem palce za co nejrychlejší návrat k běžnému životu a k dostupnosti potřebných léčiv.

Zdroje: vlastní názor (autorský text),

[1]

[2]

[3]

[4]

[5]

SÚKL databáze „Přijatá oznámení o zahájení, přerušení, obnovení nebo ukončení uvádění léčivého přípravku na trh“:

[6]

[7]

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz