Hlavní obsah

Prezident s vizáží Froda (ale s politickým vlivem titána) je v Praze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Leonardo Espina / Pixabay

Puente de la Mujer, Buenos Aires

Charismatický Javier Milei, poněkud kontroverzní argentinský prezident, navštívil Prahu. Za půl roku v postu prezidenta zvládl ohromné množství reforem a u předvolebních slibů opravdu nezůstalo.

Článek

Představte si, že se setkáte s politikem, který vypadá jako zestárlý Frodo z Pána prstenů, ale přitom má znalosti, charisma a odhodlání titána. To vše je podle mne Javier Milei, současný prezident Argentiny, který nejenže vyniká svou vzdělaností a odbornými znalostmi, ale také svým nezaměnitelným vzhledem a vystupováním, které občas působí až komicky. Vzhledem k tomu, že jeho cestu u nás doma poslední dva roky pozorně sledujeme, rozhodla jsem se o napsat i tento článek. Přijde mi, že se mu v českých médiích nedostává dost pozornosti. Ano, Argentina je nám vzdálená země, a to jak v kilometrech, tak kulturně, ale i tak mi to přijde škoda.

Milei je v Praze

Prezident Milei je dnes v Praze. V Kramářově vile se setkal s premiérem Petrem Fialou, později měl přednášku na Žofíně na téma Jak na neefektivní vládu, kterou ukončil zvoláním „Ať žije svoboda, sakra“. Večer setkal i s naším prezidentem Petrem Pavlem.

Praha je Mileiovou poslední zastávkou na cestě po Evropě. Fotky z dneška najdete například zde na webu Seznamzpravy. Vyjádření prezidenta České republiky na tiskové konferenci při návštěvě argentinského prezidenta v ČR si lze přečíst zde. Dle článku na Novinkách je Václav Havel podle argentinského prezidenta pro jeho lid cenným příkladem boje proti totalitní režimům.

Vzhled a osobní styl

Javier Milei je 173 cm vysoký muž s hustými, lehce kudrnatými tmavými vlasy, které mu dodávají poněkud neobvyklý vzhled. Tedy alespoň pro politika jeho kalibru. Někteří ho přirovnávají k Frodu Pytlíkovi z Tolkienova Pána prstenů, což v kombinaci s jeho energetickým a vášnivým vystupováním často působí vtipně.

Milei má dar upoutat pozornost publika nejen svými názory, ale i svým osobitým stylem projevu, který je směsí akademické erudice a ohnivé rétoriky.

Během své předvolební kampaně se Javier Milei proslavil používáním motorové pily jako symbolu svých radikálních reforem a snahy „přeřezat“ zbytečné výdaje vlády:

Kdo je Javier Milei?

Javier Milei je jedním z nejvýraznějších státníků současnosti, který se v roce 2023 stal prezidentem Argentiny. Tento ekonom a politik se proslavil svými nekonvenčními názory a výrazným stylem, který přitahuje jak příznivce, tak kritiky. Milei je ultraliberál známý jako hlasitý obhájce tržně orientovaných reforem, které mají za cíl oživit ekonomiku Argentiny po letech stagnace a finančních krizí.

Cesta k moci

Milei se narodil v Buenos Aires v roce 1970. Je uznávaným ekonomem a profesorem, který publikoval řadu akademických prací a knih zaměřených na ekonomickou teorii a praxi. Jeho kariéra začala v akademickém prostředí. Později byl ekonomickým poradcem pro několik argentinských a mezinárodních společností. V médiích pravidelně komentoval ekonomické a politické události, což mu pomohlo získat ještě hlubší porozumění ekonomických procesů a problémů.

V roce 2021 se rozhodl vstoupit do politiky a kandidoval na prezidenta Argentiny. Jeho kampaň byla postavena na slibech radikální deregulace, snížení daní a boje proti korupci. Mileiho politický styl, často srovnávaný s populistickými lídry jako Donald Trump nebo Jair Bolsonaro, oslovil mnoho voličů nespokojených s tradičními politickými stranami. V prezidentských volby získal necelých 56 % hlasů a stal se tak argentinským prezidentem.

Ekonomické reformy

Jako prezident se Milei zaměřil na realizaci svých předvolebních slibů. Jeho ekonomické reformy zahrnují rozsáhlé privatizace státních podniků, snižování veřejných výdajů a deregulaci trhu. Milei tvrdí, že tyto kroky jsou nezbytné k obnově argentinské ekonomiky a k přilákání zahraničních investic.

Jedním z nejkontroverznějších opatření jeho vlády bylo snížení sociálních programů, které Milei obhajuje jako nutné pro snížení státního dluhu a vytvoření udržitelných veřejných financí. Tento krok však vyvolal vlnu protestů a kritiky, zejména ze strany levicově orientovaných politických skupin a odborů.

Na internetu jde vidět videa, kde ukazuje, kolik zbytečných zákonů už zrušil. Co všechno zrušil za tu krátkou dobu, co je prezidentem Argentiny?

Privatizace státních podniků

Milei prosadil rozsáhlou privatizaci státních podniků, a to včetně prodeje národní ropné společnosti YPF, národní letecké společnosti Aerolíneas Argentinas a národní železniční společnosti. Tento krok měl za cíl zvýšit efektivitu a přilákat zahraniční investice.

Zrušení regulací

Prezident Milei zavedl řadu deregulací, které zahrnovaly zrušení regulací kolem kreditních karet, zrušení omezení na poskytování soukromé zdravotní péče a uvolnění pravidel pro mnoho dalších odvětví včetně letectví, ropné produkce a telekomunikací.

Redukce sociálních programů

Jedním z nejkontroverznějších opatření Mileiho vlády bylo zrušení (nebo výrazné omezení) řady sociálních programů. To zahrnovalo snížení přídavků na děti, omezení podpory v nezaměstnanosti a zrušení některých dotací na bydlení a potraviny. Milei tvrdil, že tyto kroky jsou nezbytné pro snížení státního dluhu a vytvoření udržitelných veřejných financí.

Reforma daňového systému

V rámci své ekonomické politiky Milei zjednodušil a snížil daňový systém. Zrušil několik daní, které považoval za přebytečné nebo škodlivé pro ekonomický růst, a snížil sazby daně z příjmu a korporátní daně. Tento krok měl za cíl zvýšit investiční aktivitu a stimulovat ekonomický růst.

Snížení počtu ministerstev na polovinu

Před nástupem Javiera Mileie do funkce prezidenta měla Argentina 18 ministerstev. Milei provedl zásadní změny, které zahrnovaly snížení počtu ministerstev na polovinu. Zrušil například Ministerstvo kultury, jehož funkce byly převedeny pod nově vytvořené Ministerstvo lidského kapitálu, které spravuje i oblasti vzdělávání, práce a sociálního rozvoje. Podobně byly sloučeny Ministerstvo žen, pohlaví a rozmanitosti a Ministerstvo vědy, technologie a inovací. Ministerstvo veřejných prací, dopravy, energetiky, těžby a telekomunikací bylo integrováno do nového Ministerstva infrastruktury. Tyto změny byly součástí širšího plánu na snížení veřejných výdajů a zvýšení efektivity vlády.

Omezování vlivu odborů

Milei se také zaměřil na omezení vlivu odborů, které považoval za překážku ekonomických reforem. Zrušil některé zákony, které poskytovaly odborům rozsáhlé pravomoci, a zavedl opatření na snížení jejich vlivu v politickém a ekonomickém rozhodování.

Reforma vzdělávacího systému

Milei prosadil reformu vzdělávacího systému, která zahrnovala zrušení některých státních regulací a zvýšení autonomie škol. Cílem bylo vytvořit konkurenční prostředí ve vzdělávání a zvýšit kvalitu výuky.

Politický styl a vliv

Milei je známý svým otevřeným a často konfrontačním stylem. Jeho veřejná vystoupení jsou plná silných výroků a emotivních projevů, což mu vyneslo pověst „argentinského rebela“. Tento styl mu pomohl získat si širokou podporu mezi obyčejnými Argentinci, kteří oceňují jeho autentičnost a odvahu říkat nepříjemné pravdy. Mileiho vliv však přesahuje hranice Argentiny. Jeho myšlenky a politické strategie jsou pečlivě sledovány i v zahraničí, kde slouží jako inspirace pro další liberálně orientované politiky. I když španělsky moc neumím, jeho energie je opravdu značná a je vidět, že se nezalekne žádného dotazu či tématu.

Závěrem

Javier Milei provedl za půl roku od svého nástupu do funkce prezidenta mnoho kontroverzních reforem, které mají za cíl radikálně změnit ekonomiku a roli státu v Argentině. Tyto kroky však vyvolaly značný odpor a komplikace v oblasti práva, což ztěžuje jejich plnou implementaci. Dlouhodobý dopad na argentinskou společnost a ekonomiku bude nutné teprve posoudit časem. Věřím, že díky němu bude za nějakých pět let Argentina úplně jinde, než teď.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-fotky-prezident-anarchokapitalista-recnil-v-praze-254543

https://www.as-coa.org/articles/status-check-president-javier-mileis-policy-proposals

https://english.elpais.com/international/2024-01-23/freedom-and-poverty-in-argentina-mileis-100-frenetic-days-in-power.html

https://www.thedialogue.org/analysis/will-argentinas-milei-be-able-to-win-labor-reforms/

https://news.artnet.com/art-world/javier-milei-closes-argentinas-culture-ministry-2236451

https://www.theblaze.com/news/javier-milei-eliminates-half-of-argentinas-government-ministries

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz