Hlavní obsah
Sport

Brankář Lukáš Dostál: Mladý hrdina českého hokeje na MS 2024

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Obrázek vytvořen pomocí nástroje OpenAI DALL-E dne 26.5.2024

Český hokejista, ilustrační foto vygenerované AI

Kdo je hrdina finálového zápasu na MS 2024? Mladý brankář Lukáš Dostál působící v NHL.

Článek

Po dlouhých 14 letech se český hokejový tým raduje ze zlaté medaile na mistrovství světa, a to především díky fantastickému výkonu brankáře Lukáše Dostála. Tento mladý talent a dříč, rodák z Brna, se stal hvězdou finálového utkání a byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu, když během finále proti silnému švýcarskému soupeři zaznamenal 31 úspěšných zákroků. Stal se také nejlepším brankářem šampionátu, dostal se do top 5 hráčů celého mistrovství. Česká reprezentace si tak i jeho zásluhou získala sedmou zlatou medaili v MS v hokeji.

Pro třiadvacetiletého Lukáše Dostála to byl zajisté týden snů. Bylo to jeho první mistrovství světa, které strávil v brance déle než pár minut, navíc hezky doma v Česku a hned z něj odchází se zlatou medailí. Tento úspěch byl podle mne korunován tím, že během turnaje udržel čisté konto hned ve třech klíčových zápasech – v úvodním duelu proti Finsku, v důležitém čtvrtfinále proti USA a i ve finálovém zápasu proti Švýcarům.

I přes to, že se zdá, že v NHL pobírá jeden z nejnižších ročních platů mezi brankáři, konkrétně něco přes 800 tisíc dolarů ročně (kolem 19 milionů korun), svými výkony jednoznačně prokázal svou hodnotu pro český tým a asi pro jakýkoliv tým, kde bude působit. Pro svůj NHL tým Anaheim zvládl během svého krátkého působení již získat klubový rekord v podobě padesáti pěti zákroků .

Česká kariéra Lukáše Dostála

Lukáš Dostál začínal svou kariéru v brněnské Kometě, kde již od dětství vyčníval svými schopnostmi. Už v roce 2013 (tedy ve věku pouhých 13 let) dovedl Kometu k titulu na republikovém šampionátu osmých tříd a následně pokračoval ve své brilantní cestě napříč mládežnickými kategoriemi. V roce 2016, ve svých patnácti letech, pomohl staršímu dorostu Komety k extraligovému týmu.

Svůj talent prokazoval i na mezinárodní scéně. V roce 2017 pomohl českému týmu do osmnácti let ke stříbru na prestižním Hlinka Gretzky Cupu a o rok později zazářil na světovém šampionátu osmnáctek, kde přispěl k senzačnímu vyřazení Kanady. I na mistrovství světa juniorů, kde se objevil dvakrát, podával vynikající výkony.

Premiéru v českém A týmu si odbyl před dvěma lety na mistrovství světa v Tampere, kde výrazně pomohl českému týmu v prvním utkání proti Velké Británii.

Osobní život

Jeho přítelkyní je nejspíše krásná finská blonďatá volejbalistka Sally. Tento mladý pár přitahuje pozornost nejen fanoušků, ale i médií, a to především díky atraktivní kombinaci sportovních úspěchů a přitažlivého vzhledu.

Závěrem

Lukáš Dostál se tak tento týden stal ikonou českého hokeje a možná i takovým hrdinou celého národa. Jeho příběh je důkazem toho, že s tvrdou prací a odhodláním lze dosáhnout vrcholu i v nízkém věku, a jeho výkony na mistrovství světa 2024 budou dlouho připomínány jako klíčový moment v historii českého hokeje.

Snad mu také přispěje k lepšímu ohodnocení v NHL a dalším výhrám české reprezentace. Věřím, že máme „nového“ Dominika Haška.

To, co dnes zažívali zlatí čeští hokejisté v pražské O2 areně je asi pro většinu z nás naprosto nepředstavitelné.

Dodatečná poznámka autorky z 27.5. 10.30: Vzhledem k autorským právům jsem pro svůj článek nemohla použít skutečnou fotografii Lukáše Dostála, i když by si samozřejmě zasloužil mít u tohoto článku svou vlastní fotku. Hezky je vidět například zde na webu NHL.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz