Hlavní obsah
Zdraví

Denní užívání doplňku stravy s vlákninou může pomoci zlepšit funkci mozku u starších osob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Designed by Freepik (www.freepik.com)

Studie, publikovaná v časopise Nature Communications, zaznamenala významné zlepšení paměti a myšlení u osob starších 60ti let, které po dobu 12ti týdnů užívaly prebiotické doplňky vlákniny.

Článek

Cílem výzkumu bylo zjistit, zda změny ve střevním mikrobiomu, způsobené doplňky stravy obsahující vlákninu, mohou pozitivně ovlivnit kognitivní a svalové funkce. Studie se zúčastnilo 72 osob (36 párů dvojčat). Jedno dvojče z každého páru dostávalo denně po dobu 12 týdnů buď inulin (vláknina), nebo fruktooligosacharidy (FOS - sacharidy na rostlinné bázi), zatímco druhé dvojče užívalo placebo. Tato prebiotika jsou typem vlákniny, kterou tělo nedokáže strávit, ale jsou prospěšné pro probiotika (dobré bakterie) v našich střevech.

Vzorky stolice prokázaly zvýšený výskyt prospěšných střevních bakterií ve skupině s prebiotiky, zejména bakterií rodu Bifidobacterium, které jsou v jiných studiích spojovány se zlepšením kognitivních funkcí.

Vědci nezjistili žádné významné rozdíly mezi těmito dvěma skupinami, pokud jde o to, jak rychle mohli účastníci vstát ze sedu – což je ukazatel svalové síly.

Co se týče kognitivních testů, skupina s doplňky obsahujícími vlákninu dosáhla, ve srovnání se skupinou s placebem, lepších výsledků v úlohách zaměřených na vizuální paměť a učení se novým věcem. Uživatelé doplňků měli, ve srovnání s těmi, kteří užívali placebo, v tomto testu poloviční počet chyb.

Studie má svá omezení. Sice naznačuje souvislost mezi příjmem vlákniny a zlepšením poznávacích schopností, ale neprokazuje přímý vztah příčiny a následku.

Výsledky studie jsou zajímavé, ale je předčasné z nich vyvozovat obecné závěry. Výzkum spojení střev a mozku je teprve v počáteční fázi.

Jak vysvětlují odborníci, souvislost mezi vlákninou a poznáváním je složitá a zahrnuje střevní mikrobiotu, syntézu neurochemických látek a snížení tvorby zánětů. I když se strava bohatá na vlákninu obecně doporučuje pro celkové zdraví, studie jednoznačně neprokazuje, že vláknina přímo zvyšuje duševní výkonnost.

Odborníci doporučují opatrnost při interpretaci výsledků studie a doporučují zaměřit se na vyváženou stravu s přírodními zdroji vlákniny. Doplňky stravy mohou být nezbytné pro osoby s nedostatkem vlákniny ve stravě, ale mělo by se k nim přistupovat opatrně a s ohledem na individuální zdravotní potřeby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz