Hlavní obsah

Proč je projektant placen spíše špatně?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by katemangostar on Freepik

Projektant – osoba, která stojí za mnoha důležitými věcmi kolem nás: domy, mosty, silnicemi, ale i vodovodními potrubími a elektrickými sítěmi.

Článek

A přesto, když přijde na platové ohodnocení, většina lidí by byla překvapená, že projektanti často nejsou honorováni tak, jak by si zasloužili. Proč tomu tak je? Proč někdo, kdo doslova staví základy naší společnosti, často bojuje o každý haléř?

Jedním z hlavních důvodů, proč jsou projektanti často špatně placeni, je prostý fakt, že mnoho lidí vůbec netuší, co jejich práce obnáší. Když se řekne „projektant“, většina lidí si představí někoho, kdo sedí u stolu a čmárá si na papír plánek domu. Realita je ale mnohem složitější. Projektant musí kombinovat znalosti z různých oborů – od stavebnictví, přes inženýrství, až po právní předpisy a ekologické normy. A pak tu jsou ještě různé administrativní a organizační problémy. Zkrátka, projektant není jen „čmárač“, ale především odborník, jehož práce je složitá a plná zodpovědnosti.

Dalším faktorem, který tlačí mzdy projektantů dolů, je velký počet absolventů v oboru. Architektura a stavební inženýrství jsou obory, které lákají spoustu lidí – je to kreativní práce, která slibuje možnost podílet se na něčem trvalém. Jenže právě proto je na trhu spousta konkurence, což tlačí ceny práce dolů. Zatímco firmy se přetahují o levnější nabídky, kvalitní projektanti mohou být opomíjeni nebo nuceni snižovat své ceny, aby vůbec dostali zakázku.

Když si člověk staví dům nebo rekonstruuje byt, většinou chce ušetřit kde se dá. A často je první na řadě projektant. Proč platit za složité výkresy a povolení, když ten sousedův synovec taky „něco čmárá“? Tento přístup vede k tomu, že kvalitní projektanti jsou tlačeni k tomu, aby snižovali své ceny, jen aby si udrželi klienty. A když se to stane standardem, není cesty zpět – zákazníci očekávají, že služby projektanta budou levné, i když kvalitní práce by měla mít svou hodnotu.

Jedním z největších problémů je také to, že práce projektanta není vždy vidět. Když si někdo objedná malíře, vidí hotovou zeď. Když si někdo objedná zedníka, vidí hotový dům. Ale práce projektanta je často v pozadí. Nevidíte ji, dokud není dokončena stavba nebo nedojde k problému, který by projektantova práce měla vyřešit. Kvalitní projekt je často považován za samozřejmost – pokud vše funguje, nikdo si na projektanta ani nevzpomene. Když se ale něco pokazí, všichni ukazují prstem. Projektant je tedy tak trochu jako neviditelný hrdina – jeho práce je nutná, ale málokdo ji ocení.

Dnešní projektant už nesedí u rýsovacího prkna s tužkou a pravítkem. Potřebuje moderní software, drahé nástroje a průběžné vzdělávání, aby držel krok s nejnovějšími trendy a normami. Jenže investice do těchto věcí není levná, a to se v platech neodráží. Firmy často očekávají, že projektanti budou disponovat špičkovým softwarem a znalostmi, aniž by jim za to odpovídajícím způsobem zaplatily.

Práce projektanta je spojena s obrovskou zodpovědností. Chyba v projektu může znamenat velké problémy – od zpoždění stavby, přes právní komplikace, až po ohrožení života lidí. Přestože má projektant často na bedrech tuto zodpovědnost, finanční odměna tomu ne vždy odpovídá. Kdo jiný by měl být lépe placen než ten, kdo zajišťuje, aby vám nespadl strop na hlavu? Přesto projektanti často dostávají méně než jiné profese s podobnou úrovní zodpovědnosti.

V neposlední řadě je zde obrovské množství administrativy a legislativních požadavků, se kterými se projektanti musí potýkat. Získat stavební povolení, zajistit dodržení všech norem a předpisů, vyřídit papíry s úřady – to vše zabírá čas a nervy. A samozřejmě, tento čas není vždy zaplacen. Zákazníci často vidí jen konečný výsledek – plánek nebo projekt, ale netuší, kolik práce je za tím skryto.

Shrnuto a podtrženo, projektanti jsou placeni spíše špatně z mnoha důvodů – od nedocenění jejich práce, přes velkou konkurenci na trhu, až po tlak zákazníků na nízké ceny. Přestože jsou nepostradatelnou součástí každé stavby, jejich práce je často považována za samozřejmost, což se odráží i v jejich platech. A tak projektanti dál sedí nad svými výkresy, s pocitem, že jejich práce sice staví základy světa, ale jejich účetní výpisy by to rozhodně nenaznačovaly.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz