Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Projektový manažer nemá s projektantem moc společného, rozlišujme to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Image by katemangostar on Freepik

Projektový manažer a projektant – dva termíny, které mnozí zaměňují, jako by to byli bratři z jednoho vrhu.

Článek

„No přece dělají projekty, ne?“ říká si běžný laik a vůbec mu nevadí, že to je asi stejně přesné, jako tvrdit, že instalatér a vodník jsou jeden a ten samý, protože oba mají něco společného s vodou.

Tak se na to pojďme podívat blíže. Zatímco projektant se stará o to, aby nákres domu nespadl už při prvním závaně větru (ano, na něm opravdu záleží, jestli vaše budoucí kancelářská budova bude stát a nepadat), projektový manažer má na starosti, aby se celý projekt realizoval včas, v rozpočtu a ideálně bez toho, že někdo skončí pod stolem s láhví whiskey (ačkoliv, přiznejme si, to se občas stává).

Projektant je v první řadě odborník, často s technickým nebo inženýrským vzděláním. Jeho životním posláním je přemýšlet nad tím, jak by měl projekt vypadat, jak by měl fungovat a jak to všechno propojit, aby výsledná stavba nebo výrobek byl bezpečný, funkční a splňoval všechny technické normy. Jestli se něco nepostaví, protože nebyl včas dodán materiál? To už není jeho starost. Projektant se pohybuje v dimenzích pravítek, výkresů, technických norem a složitých výpočtů.

Na druhé straně tu máme projektového manažera – člověka, který zní, jako by byl manažerem všeho a přitom vlastně ne úplně všeho. On není ten, kdo kreslí výkresy, kdo počítá zatížení nosníků nebo určuje, jaké šrouby budou použity. Projektový manažer je spíše ten, kdo zajišťuje, že každý ví, co má dělat, kdy to má udělat a hlavně že to udělá, aniž by mu přitom spadla hlava na klávesnici.

Když to přirovnáme ke kuchyni (protože kdo nemiluje dobré jídlo?), projektant je takový kuchař-gurmán, který vymýšlí recept a zkoumá, jaké suroviny se hodí nejlépe k sobě, aby výsledný pokrm potěšil chuťové buňky. Projektový manažer je spíš šéf restaurace, který hlídá, aby kuchaři vařili podle plánu, číšníci nespadli na zákazníky s tácem plným talířů a hlavně aby restaurace nezkrachovala, protože někdo omylem objednal kilo lanýžů místo hrsti.

Aby bylo jasno – oba tito profesionálové jsou extrémně důležití. Jen se jejich role diametrálně liší. Projektant řeší technické detaily, zatímco projektový manažer dává dohromady lidi, termíny a finance. Řídí schůzky, vytváří harmonogramy, jedná s klienty a občas funguje i jako terapeut, když se tým na hranici zhroucení pokouší dohnat termín, který „vypadá nemožně, ale určitě to zvládneme, když všichni přespíme v kanceláři.“

Ve světě techniky je projektant tím, kdo se stará o to, aby vše fungovalo. Vše musí být přesné – od rozměrů, přes materiály, až po to, jak jednotlivé části spolu komunikují. Má obrovskou odpovědnost, protože jeho chyby mohou vést k velmi nepříjemným následkům (například, když se vám pod rukama rozpadne most, a to rozhodně nechcete). Kdybychom si měli projektanta představit jako postavu z populární kultury, byl by to spíš Sheldon Cooper z Teorie velkého třesku – neúprosný, detailní, a občas až příliš precizní.

Projektový manažer naopak pracuje spíše s lidmi než s technickými detaily. Jeho hlavním nástrojem je komunikace. Pokud je projektant Sheldon, projektový manažer by byl Leonard – pragmatičtější, se schopností vycházet s různými typy lidí a držet je všechny v souladu, i když je to někdy nadlidský úkol. Manažer musí být mistr ve vyjednávání, vyřešit konflikt a jednat s klientem, který si den před dokončením projektu uvědomí, že „vlastně by chtěl všechno úplně jinak.“

A teď si představte, že by si tito dva vyměnili role. Projektant v roli projektového manažera by pravděpodobně přivedl všechny k šílenství svým důrazem na detail. „Proč to není přesně na čas? Kde jsou moje výpočty? Co myslíš tím, že nemáš všechny papíry?“ Naopak projektový manažer v roli projektanta by pravděpodobně postavil most, který by sice vypadal dobře v harmonogramu, ale úplně by ignoroval fakt, že nevydrží větší zátěž než běžný zahradní stolek.

Takže až příště někdo řekne, že „projektant a projektový manažer je vlastně to samé,“ jemně ho opravte. Jednoho dne mu to může zachránit nejen projekt, ale možná i kariéru. Projektový manažer totiž staví mosty mezi lidmi, zatímco projektant staví mosty, po kterých ti lidé pak můžou bezpečně přejít. A i když spolupracují na jednom projektu, jejich úlohy jsou, jak jsme si ukázali, zcela odlišné. Zkrátka a dobře: zaměnit je je podobné, jako zaměnit režiséra s kameramanem při natáčení filmu – výsledkem by mohl být katastrofální zmatek a scény, které by nedávaly smysl.

A kdo by chtěl něco takového zažít?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz