Hlavní obsah
Zdraví

Březen - měsíc endometriózy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Březen je známý zejména jako měsíc knihy. Pro mnoho žen je ale i měsícem endometriózy, nemoci, kterou trpí 10 až 15 % žen v produktivním věku a která je velmi často příčinou neplodnosti.

Článek

Nemoc, kterou trpí mnoho žen, ale i mužů, nemoc, jejíž příčina dosud není jasná, nemoc, na kterou dosud neexistuje účinná léčba, nemoc, na jejíž diagnózu se mnohdy čeká spoustu let, nemoc, která bývá pro své různorodé příznaky nazývána chameleonem, tohle všechno je endometrióza.

O samotné nemoci jsem psala již v několika dalších článcích, o projevech, příznacích, diagnostice a možné léčbě se můžete dočíst například v tomto starším článku:

Endometrióza nebyla dlouho uznávána jako nemoc ani mezi lékaři a ani dnes není výjimkou, že je její vážnost podceňována. Ženy často trpí obrovskými bolestmi, které je naprosto ochromují a vyřazují je z běžného života, ale okolí je mnohdy považuje za hysterky, v rámci sdílení příběhů se také velmi často stává, že je pozornost od nemoci odvedena a pacientky se léčí s psychickými problémy.

V posledních letech vzniklo 6 certifikovaných endocenter v rámci nemocnic po celé republice a ženy, které mají podezření na endometriózu, se na něj mohou obrátit, obvykle je možné objednat se i bez žádanky. Specialisty na endometriózu už dnes má i řada dalších nemocnic.

Kontakty můžete najít například zde:

Právě měsíc březen a symbol žluté stužky spojuje a podporuje nejen ženy po celém světě, které tímto onemocněním trpí. Konají se pochody, přednášky, výstavy a další osvěta. V Čechách vznikla pacientská organizace ENDOtalks, která se letos již počtvrté zapojuje do celosvětové kampaně ENDOMARCH a pořádá spoustu akcí po celé republice.

Program ENDOmarch2024 najdete na jejich stránkách:

Endometrióza je civilizační choroba, která není smrtelná, ale přesto je velmi vážná a značně ovlivňuje kvalitu života, proto je nutné o ní mluvit. Já sama jsem čekala na diagnózu téměř 20 let, několikrát jsem změnila gynekologa a často jsem propadala pocitům, že si svoje bolesti vymýšlím nebo je zveličuji. Zdaleka nemám vyhráno, ale nyní už jsem na správné cestě, navíc jsem si konečně jistá, že opravdu protrpět každou menstruaci není normální. Ne, není.

Anketa

Slyšeli jste již někdy o endometrióze?
Ano, slyšela jsem o této nemoci.
8,8 %
Ano, mám ji diagnostikovanou.
50 %
Ano, myslím si, že mám příznaky, ale diagnostikovanou ji nemám.
2,9 %
Ano, v mém okolí se vyskytuje.
32,4 %
Ne, čtu o ní poprvé.
5,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Zdroje:

https://endotalks.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pánevní dno

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz