Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Digitalizací přihlášek si Cermat ukousl příliš velké sousto. Ale chybu neuzná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Digitalizace přihlášek na střední školy je jedním z témat, které hýbe školskou veřejností již několik týdnů. Téměř dvoudenní zpoždění spuštění systému nebylo jedinou komplikací. Ministr školství i ředitel Cermatu mají nadále pocit, že to zvládli.

Článek

Rodičem žáka devátého nebo pátého ročníku bych letos být nechtěla. Ředitelem střední školy už vůbec ne. Proces digitalizace přihlášek od začátku provází nejistota, zmatek a zásadní chyby, ale ti, kteří celý proces zastřešují, tedy MŠMT a CERMAT se nadále tváří, že je vše v pořádku.

O změně systému přijímacího řízení se definitivně rozhodlo po loňských přijímacích zkouškách, které byly plné chaosu, naštvaných rodičů a zklamaných dětí. Děti si mohly vybrat pouze dvě školy, nebylo možné určit prioritu, zápisové lístky se odevzdávaly osobně, dlouho se čekalo, zda tedy budou či nebudou druhá kola, a zda velmi silný loňský ročník najde svá místa v lavicích středních škol. Nutno podotknout, že tomuhle chaosu se dalo vyhnout, kdybychom se jako stát připravili na to, že na střední školy přichází silné ročníky. Věděli jsme to, čekali jsme a zase jsme se divili - podobně jako když tyto silné ročníky začaly chodit do základních škol. Ale zpět k přijímacím zkouškám. Ano, byla nutná změna. Ano, dlouho se o ní mluvilo a nic se nedělo. A tak ministr Bek požádal ředitele Cermatu Krejčího, aby zajistil nový systém a ten se chopil příležitosti, a protože o sobě a své práci nepochybuje, slíbil, že další přihlášky se budou podávat elektronicky.

Cermat tedy vypsal veřejnou zakázku, o níž se ucházelo sedm společností, jedna nakonec vzala svou nabídku zpět. Jedna firma byla vybrána, ale vzhledem k tomu, že jeden z nevybraných dodavatelů podal námitku a situaci nebylo možné vyřešit do doby přijímacích zkoušek, Cermat zakázku zrušil a rozhodl se systém naprogramovat sám. Možná tady byla ta chvíle, kdy se mělo říct stop, ať už ze strany samotného Cermatu nebo MŠMT, legislativa ještě schválená nebyla, žádná tragédie by se nekonala. Ale ne, ego to zřejmě nedovolilo.

A tak se tajuplně začalo mluvit o systému DiPSY, který svět neviděl. Pesimisté ještě v prosinci tipovali, že žádný systém neexistuje a budoucnost ukázala, že v té době nebyli daleko od pravdy. Ale Cermat stále ujišťoval, že vše bude v pořádku a rozptyloval veškeré obavy.

V lednu bylo DiPSY představeno ředitelům středních škol. Vypadal dobře, byl intuitivní, lehce ovladatelný, mohl vyvolávat dojem, že vše půjde dobře. Jenže tenhle dojem bohužel opět pokazil ředitel Cermatu, který na sociálních sítích hrdě hlásil, že systém funguje, středoškolští ředitelé se hlásí a se systémem se seznamují. V praxi jste bohužel zjišťovali, že většině ředitelů se první dva dny vůbec nepodařilo přihlásit. Takže další pokles důvěry.

Sebevědomí Cermatu a MŠMT mírně klesalo těsně před spuštěním. Najednou se v médiích objevovala věta - může se stát, že ten systém spadne. Tak on pro jistotu vůbec nebyl spuštěn. Objevila se chyba s nahráváním příloh. Zahájení podávání přihlášek bylo spuštěno o necelé dva dny později.

Tím ale zmatek kolem přihlašování neskončil. Systém měl i v dalších dnech několik výpadků, nefungovalo propojení s identitou občana, objevilo se plno pravopisných chyb, bylo odesláno mnoho duplicitních přihlášek. Rodiče mají obavy, že přihlášky se ke školám nedostanou, mnozí na poslední chvíli raději posílají ještě přihlášky papírové. Cermat v ostrém provozu nadále programuje, přidává funkce, například by již mělo být možné smazat chybnou přihlášku, případně označit tu správnou. Někteří rodiče při propojení s identitou občana mohou přihlásit i své mrtvé dítě, daří se přihlásit i nezletilým, kteří mají identitu občana a nepotřebují ani zákonem daný souhlas rodičů. Střední školy se do systému nedostanou, nemohou tedy opravit případné své vlastní chyby. Aby toho nebylo málo, podle Spolku pro ochranu osobních údajů web DiPSy zřejmě porušuje pravidla, která vychází především z nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Krásná práce!

Mezitím si veřejnost začíná skládat příběh, jak digitalizace vznikala a nutno říct, že tím se důvěra v Cermat, jehož fungování a samotná existence je dlouhodobě kritizována, příliš neupevnila. Dozvídáme se, že systém připravilo pár lidí placených na dohodu, že opravdu nebyl vtip, že ještě pár dní před koncem roku 2023 žádný systém neexistoval a dělalo se i na Štědrý den. A také se k nám dostává informace, že syn ředitele Cermatu zaměstnává i svého nezletilého syna, na tom by asi nebylo nic špatného, jak sám říká. Zaráží mě ale, že mu připadá v pořádku, že část odměny za jeho práci je přefakturována přes jinou firmu. Lidově se tomu říká „švarcsystém“.

Ředitel Cermatu Krejčí a ministr Bek nadále elektronizaci přihlášek hájí a chyby omlouvají. Za hlavní problém a také viníka označují nedostatek času a různé nečekané komplikace. Samozřejmě souhlasím s tím, že digitalizace byla nutná, a že se na ní mělo pracovat už dávno, je také jasné. Nicméně předpokládám, že oba pánové věděli, do čeho se pouští, znají problematiku výběrových řízení, jeho délku a riziko možných námitek. Stejně jako mají zkušenost s přechodem na digitalizaci státních systémů a jejich pravidelných fiasek. Nepoučili se. Možná do celé akce šli s tím nejlepším úmyslem, ale veškeré okolnosti spíš ukazují, že na prvním místě byl nejspíše byznys a zbytečné ego, nicméně nepodařilo se a přijímací řízení zatím není o nic méně zmatené než v loňském roce. A to zdaleka není konec.

Podávání přihlášek bude ukončeno 20. 2. 2024. Od toho dne bude hlavní část práce na ředitelích středních škol. Budou muset přihlášky zkontrolovat, zjistit, zda jsou nahrané všechny přílohy, poprat se s případnou duplicitou, komunikovat s rodiči chybně nahrané nebo chybějící přílohy. A také budou muset do systému přepsat přihlášky papírové. Jaký bude postup při případných opravách, zatím není jasné. Zřejmě se vyřeší za pochodu jako vše. Jasné je, že ředitele středních škol čeká náročných pár dní, nutno dodat, že kromě tohoto ještě musí nadále dělat každodenní ředitelskou agendu, které není málo.

Tak hodně štěstí nám všem, dětem, rodičům i ředitelům.

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/cermat-prijimacky-prihlaska-dipsy-vypadek_2402011736_cib

https://echo24.cz/a/HmypF/zpravy-domaci-elektronicke-prihlasky-cermat-dipsy-problemy-rodice

https://echo24.cz/a/HEhVK/zpravy-domaci-elektronicke-prihlasky-gdpr-ochrana-osobnich-udaju-cermat-dipsy

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/prihlasky-na-stredni-skoly-dipsy-ministerstvo-skolstvi-cermat.A240207_093751_domaci_zof

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz