Hlavní obsah
Cestování

Koňská stezka aneb jak jsme neobešli Menorcu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prostě člověk

Léto, moře, bazén, drinky. Tak na to nás příliš neužije. Teda na ten bazén a drinky, k moři jsme chtěli. Letos jsme se rozhodli uprostřed léta obejít Menorcu, což se nám vzhledem k obrovským vedrům povedlo jen částečně. I tak to stálo za to.

Článek

Cestujeme rádi a málokdy zůstáváme na jednom místě, i když lenošit taky umíme. V posledních letech nás zaujala zejména pěší turistika, první část volna jsme strávili na Stezce Českem, čemuž jsem se věnovala v předchozím článku.

V druhé části léta se nám zachtělo moře. Volba padla na Menorcu, kde jsme se rozhodli zdolat větší část Cami de Cavalls - Koňské stezky.

Cami de Cavalls

Cami de Cavalls neboli Koňská stezka vede okolo celého ostrova. Vznikla ve 14.století, spojovala obranné věže a pevnosti na pobřeží a sloužila především pro zásobování a přepravu vojska a dělostřelectva. Jak sám její název napovídá, přeprava zde probíhala na koních. Postupně se pozemky rozprodaly soukromníkům, o cestu nikdo nepečoval a postupně zanikala. Obnovovat se začala v roce 1996, došlo k dohodám mezi vládou a vlastníky pozemků a od roku 2010 ji můžete procházet. Jen na některých místech nezapomínejte zavírat vrátka, aby majitelům pozemků neutekla zvířata.

Dnes je z ní oblíbená turistická trasa (označení GR223) a turistům nabízí spojení pěší turistiky s koupáním na krásných plážích, dechberoucími výhledy, ale také poznáním jednotlivých letovisek, jejich památek a několika majáků. Potkáte tu také mnoho zvířat, od těch hospodářských, po ty žijící volně v přírodě, my jsme viděli želvy, spoustu druhů ptáků a ještěrek.

Stezka je dlouhá 186 km a větší část vede po pobřeží, v některých místech se ale stáčí do vnitrozemí. Je rozdělena do 20 různě dlouhých a různě náročných etap, které jsou perfektně značené, nemůžete tedy zabloudit ani bez mapy a orientačního smyslu. Teda neměli byste. Mně se to na jedné z etap přece jen podařilo.

Foto: Prostě člověk

Vrátka mezi jednotlivými pozemky

Stezku jsme nezdolali, spíš ona nás

Na Menorcu jsme se vydali začátkem srpna, čekalo nás sedm slunečných dnů, během kterých jsme měli v plánu zvládnout něco přes polovinu. Nastudovali jsem jednotlivé etapy, vybrali si ty, které vedou co nejvíce přírodou, zjistili jsme možnost dopravy na jednotlivé trasy (bydleli jsme celou dobu na jednom místě) a vyrazili jsme.

To, že naše plány byly příliš odvážné, jsme pochopili hned první den. Vybrali jsme si etapu číslo 2 - Es Grau - Favaritx, ale kvůli dopravní dostupnosti jsme ji šli obráceně. Auto jsme tedy hned ráno nechali v našem cíli - městečku Es Grau, kde se po osmé hodině dalo ještě celkem dobře zaparkovat a nechali se dovézt k majáku Favaritx, tedy k parkovišti, které je od něj vzdáleno zhruba 3 km. Napojit se na stezku je možné již zhruba po kilometru, ale my jsme samozřejmě chtěli vidět i maják.

Foto: Prostě člověk

Maják Faváritx - Menorca

Pak už jsme se konečně vydali na pravou Cami de Cavalls. Cesta to je krásná. Vede převážně po pobřeží. Potkáte několik pláží a zátok s minimem turistů. Všude jsme se zastavili, kochali a koupali. Voda na plážích ostrova je dlouho mělká, touto dobou krásně vyhřátá od sluníčka, nad barvami moře se tají dech. Někdy jsem prostě zůstala jen stát a dívala jsem se a dokázala bych to i několik hodin. Stezka je zvlněná, tedy i na tomhle placatém ostrůvku Vás čeká několik stoupání a klesání. Tato oblast prochází přírodní rezervací s´Albufera des Grau. Dle místních se jedná o jedno z nejhezčích míst ostrova, rozhodně stojí za samostatný výlet. Vede tu několik pěších tras a na své si přijdou zejména ornitologové.

Foto: Prostě člověk

Přírodní rezervace s´Albufera des Grau. Mísí se tu sladká i slaná voda, díky tomu zde potkáte mnoho zajímavých živočichů i rostlin.

Na konci trasy nás čekala krásná pláž v městečku Es Grau. V odpoledních hodinách již byla sice plná turistů, ale i tak jsme tu strávili příjemné a osvěžující chvíle.

Nutno podotknout, že již po deváté hodině teploty stoupaly ke 40 stupňům. A stín, ten tedy rozhodně nečekejte, na nebi navíc ani mráček. Rychle jsme pochopili, že původně plánované dvě etapy denně v tomhle počasí nejsou reálné. Také rychle docházela voda, kterou si během jednotlivých etap nikde nedoplníte.

Celkem jsme první den ušli kolem patnácti kilometrů, ale vzhledem k opravdu velkému horku jsme měli pocit, že v nohách máme tak 40 a většinu cesty jsme se koupali ve vlastním potu. Poslední kilometry jsme již přestali vnímat krásy ostrova a soustředili se jen na to, abychom došli do cíle, což je velká škoda. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli, že změníme plány, vybereme si jen kratší etapy a odpoledne zůstaneme u vody.

Foto: Prostě člověk

Cesty vedou po pobřeží i vnitrozemím

Foto: Prostě člověk

Občas tedy cestu poznáte jen podle značení

Nakonec jsme během jednoho týdne prošli šest etap a nachodili kolem 80 kilometrů. S výjimkou prvního dne jsme se pohybovali na jižní části trasy, nakoukli jsme i do vnitrozemí a jednou jsme část etapy šli alternativní pobřežní stezkou Sender des Litoral. S ohledem na počasí jsme vybírali etapy lehčí a také alespoň částečně vedoucí stínem. Každá etapa jiná, ale všechny jsou krásné. Viděli jsme útesy a divoké moře ve všech odstínech modré, panenské pláže, malebné zátoky, duny i jeskyně. Každý krok rozhodně stál za to a na Menorcu se jistě ještě někdy vrátíme.

Na závěr ještě několik fotografií

Foto: Prostě člověk

Místní obyvatelka

Foto: Prostě člověk

Cesta po útesech

Foto: Prostě člověk

Tyhle výhledy se nikdy neomrzí - poblíž Santo Tomas

Foto: Prostě člověk

Ostrov je rovinatý, ale ani tady se troše stoupání nevyhnete

Foto: Prostě člověk

Etapa číslo 2, kousek od Es Grau

Foto: Prostě člověk

Cala Mitjana

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Cam%C3%AD_de_Cavalls

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz