Hlavní obsah
Knihy a literatura

Malý život - kniha, která bolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Prostě člověk

Před několika měsíci jsem přečetla knihu Malý život a od té doby na ni myslím a pořád to nepřestalo bolet. Tenhle příběh mi srdce rozsekal na malé kousky, které už nikdy neposkládám zpátky.

Článek

Čtyři přátelé se po absolvování vysoké školy společně stěhují do New Yorku, nemají téměř žádné peníze, zkušenosti, jsou mladí, zranitelní a zkoušejí prorazit. Jejich životy sledujeme několik desítek let. A na první pohled to vypadá, že všichni to dokážou, máme tady úspěšného a obávaného právníka Judea, jednoho z nejobsazovanějších herců současnosti Willema, špičkového architekta Malcoma a uznávaného malíře Džejbího. Ale…

Stěžejní část příběhu se točí kolem Judea, zamlklého, a tak trochu tajemného právníka, o kterém toho dlouho moc nevíme (i když tušíme, že to, co bylo, je tak kruté, že to snad ani vědět nechceme) a v podstatě to vypadá, že všechno to zlé, bolavé a špatné už bylo. Ať se stalo cokoliv, nyní jsou tady přátelé, kteří sice nejsou dokonalí, ale příliš se nevyptávají a vždycky pomohou, úspěšná kariéra, je tady Harold a Julie, kteří nabízí novou rodinu, je tu přítel lékař, který pomůže ve dne, v noci a hledá cestu, je tu nový život. Nestačilo to. Málokdo asi dokáže pochopit, co vše se ve zlomené lidské duši může dít a co dokáže udělat strach, že selžete a nejste dost dobří. Jude nám svůj příběh odkrývá postupně a možná jen díky tomu je čtenář nakonec schopen to zvládnout a zpracovat. Autorka se vyhýbá detailním popisům, prostě čtenáři syrově předkládá a nechává ho, aby se se vším srovnal sám.

Přestože tak nějak víme, kam příběh spěje, nechceme se s tím smířit, zoufale toužíme, aby se Jude se svou minulostí srovnal, aby se začal mít rád a aby sám sobě dovolil být šťastný, a v jednu chvíli to tak skoro vypadá. O to víc pak všechno bolí.

V anotaci se píše, že „Malý život je příběh o sexuální orientaci, zneužívání a sebepoškozování, o lásce a obětavosti, krutosti a neschopnosti bojovat s osudem.“ O tom všem Malý život je, a kromě toho o přátelství a jeho nuancích a klopýtnutích, o obrovské bolesti, smutku, zoufalství, o zlomeném člověku.

Knihu jsem dlouho odkládala a celkem dlouho jsem ji i četla. Bolela. Bolela tak strašně moc, že jsem chvílemi nedýchala a chvílemi přemýšlela, že je to tak silné a vyvolává to takové emoce, že to nepřečtu. Nakonec jsem to dočetla. Se zatnutými zuby, se slzami, vztekem a bylo mi úplně jedno, zda je to cílená hra na čtenáře. Za mě se jedná o jednu s nejsilnějších knih, které jsem v posledních letech četla.

Jude, je mi to tak líto…

O autorce

Hanya Yanagihara je americká autorka pocházející z Havaje. Debutovala v roce 2013 románem Lidé ve stromech, o dva roky později již slavila celosvětový úspěch s knihou Malý život, která byla přeložena do 24 jazyků a získala cenu vlivného literárního magazínu Kirkus Prize a ocitla se mezi finalisty mnoha dalších literárních cen. Autorce se tak dostalo celosvětového uznání. V Čechách kniha vyšla v nakladatelství Odeon v roce 2017 a druhé vydání pak v roce 2022. Hanya žije v New Yorku, živí se jako novinářka a zatím poslední román Do ráje vyšel 11.1. 2022.

Zdroje

https://en.wikipedia.org/wiki/Hanya_Yanagihara

https://www.databazeknih.cz/knihy/maly-zivot-332368

Hanya Yanagihara, Malý život

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz