Hlavní obsah
Cestování

Menorca - ostrov, kde barvy moře berou dech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prostě člověk

Španělský ostrov Menorca se nachází ve Středozemním moři, řadí se k Baleárským ostrovů a je tu krásně. Z Prahy jste v tomhle ráji přímým letem za dvě hodinky.

Článek

Letošní dovolenou jsme vybírali poměrně pozdě a dost nás svazoval termín. Neměli jsme úplně jasnou představu, kam chceme, takže jsme vybírali podle dostupných letenek. Volba padla na Menorcu, která nás okouzlila.

Menorca je menší a méně turistická než její známější sestra Mallorca. V hlavní sezóně to teda úplně neplatí, na dostupných plážích byla hlava na hlavě, ale jinde jste moc lidí nepotkali. A tenhle ostrůvek, který na délku měří 50 km a na šířku 16 km, má rozhodně co nabídnout. A navíc si tu chvílemi připadáte jako v Karibiku.

Na Menorce jsme strávili úžasný týden a tenhle zelený ostrov, který je zařazen mezi přírodní rezervace UNESCO, nás uhranul.

Hlavní město Mahón

Na hlavní město Vám stačí jedno odpoledne, za návštěvu stojí jeho historická část, kde určitě pocítíte, že až do 19. století město patřilo Britům, nevynechte čtvrť Es Castell. Nám se velmi líbilo také v přístavu, jedná se o nejdelší přírodní přístav v Evropě a druhý nejdelší na světě. Součástí jsou i čtyři ostrůvky, na jednom z nich najdete budovu bývalé nemocnice. Nad přístavem se tyčí dvě pevnosti, za návštěvu stojí také rybí trh nebo palírna menorského ginu.

Foto: Prostě člověk

Přístav Mahón

Foto: Prostě člověk

Pohled na přístav na Menorce

Foto: Prostě člověk

Příjemná procházka přístavem

Binibeca

Rybářská vesnička, která se v sedmdesátých letech proměnila na turistické městečko. Celé město je postaveno v menorském architektonickém stylu, přezdívá se mu také „bílé město“. Hlavní centrum je plné úzkých uliček s tradičními menorskými obydlími. Najdete tu také hezkou pláž a můžete se vydat na procházky po pobřeží.

Foto: Prostě člověk

Binibeca

Foto: Prostě člověk

Binibeca

Foto: Prostě člověk

Úzké uličky lákají k romantickým procházkám

Nejvyšší hora Monte Toro

Milovníci hor - nejásejte. Menorca je dost placatá. A kopec, spíš kopeček, který se pyšní titulem nejvyšší, má pouhých 358 metrů nad mořem. Vrchol najdete ve středu ostrova a silnice vede až na vrchol, kde je velké parkoviště, v sezóně byl ale s parkovacím místem problém a auta stála ve frontě až do poloviny kopce. Na vrcholu se tyčí socha Krista, najdete tu starý gotický kostel, restauraci, obchod se suvenýry a pokocháte se výhledy na celý ostrov.

Foto: Prostě člověk

Socha Krista na nejvyšším vrcholu ostrova

Foto: Prostě člověk

Menorca jako na dlani

Maják Favaritx

Někdo chodí po rozhlednách, my po majácích. Na Menorce jich najdete celkem sedm a k pěti z nich se autem nebo na kole dostanete celkem blízko. Zbývající dva jsou vojenským prostorem a obdivovat je můžete jen zdálky.

My jsem stihli jen jeden, ale zase dvakrát, protože poprvé jsme se sem vydali cíleně a podruhé nás tudy vedla Koňská stezka. K majáku se nedostanete autem, parkoviště je vzdálené necelé 3 km, ale je to příjemná, nenáročná procházka, kterou můžete spojit s návštěvou blízkých pláží. Krajina zde není tolik zelená jako jinde na ostrově, trochu mi připomínala měsíční krajinu na Lanzarote.

Foto: Prostě člověk

Maják Favaritx

Přírodní rezervace Albufera des Grau

Tuto unikátní přírodní rezervaci najdete na severovýchodě ostrova poblíž městečka Es Grau, kde si po výletě můžete odpočinout na krásné dlouhé pláži s průzračně čistou vodou.

Najdete tu mokřady, jezera, vzácnou faunu i flóru, která se zde vyskytuje zejména z toho důvodu, že se zde míchá sladká a slaná voda. Na své si přijdou zejména milovníci ptactva, potkáte tu divoké kachny, kormorány, luňáky i mořské orly. Je tu vybudováno několik stezek, jsou výborně značené, případně si můžete vyzvednout papírovou mapu v návštěvnickém centru. Částí parku vede trasa Cami de Cavalls, jedná se o druhou etapu.

Foto: Prostě člověk

Přírodní rezervace Albufera des Grau

Cami de Cavalls

Historická stezka se vine kolem celého ostrova a měří 186 km. Vede převážně po pobřeží, ale dovolí Vám nahlédnout i do vnitrozemí. Je rozdělena do 20 etap a propojuje jinak nedostupné pláže a jednotlivá letoviska. Naším původním cílem bylo ji zdolat, což v srpnovém horkém počasí nebylo úplně reálné. Ochutnali jsme ale pár kousků a těšíme se, až se sem jednou vrátíme a svoji pouť dokončíme.

O samotné stezce a našem putování jsem psala v předchozím článku.

Pláže se všemi odstíny modré

Jsou jich tu desítky, lehce dostupných i hůře. V srpnu je hlavní sezóna, přesto najdete místa, kde se budete koupat úplně sami nebo jen s pár dalšími turisty. Ať si vyberete pláž zaplněnou turisty nebo odlehlou panenskou pláž, všechny mají dvě společné věci - nepopsatelné barvy, které nedokáže zachytit ani ten nejlepší fotoaparát a naprosto čistou vodu. Prostě Karibik uprostřed Středozemního moře.

My jsme se pohybovali převážně na jihu ostrova (vyjma oblasti kolem Es Grau, kde je také úžasné koupání), navštívili jsme celkem 13 pláží a úžasné byly všechny, i když cesta k některým nám dala zabrat.

Foto: Prostě člověk

Jedna z místních zátok, kam se vydávají i výletní lodě

Foto: Prostě člověk

Pláž v zátoce Cala Galdana

Foto: Prostě člověk

Nejkrásnější odstíny modré

Menorca nás nadchla

Menorca bude patřit mezi místa, která nám zůstanou v srdci. Neviděli jsme všechna místa, zmiňuji jen ta, která jsme opravdu navštívili, ale jistě jich je mnohem víc. Těšíme se, až je příště uvidíme.

Zdroje

www.alongdustyroads.com

https://en.wikipedia.org/wiki/Cam%C3%AD_de_Cavalls

https://cs.wikipedia.org/wiki/Menorca

vlastní nohy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz