Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Ministerstvo školství rozpisem rozpočtu podrazilo školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tento týden ředitelé škol dostali státní rozpočty na rok 2024. Většinu z nich čekalo nepříjemné překvapení a mnozí z nich budou muset začít psát výpovědi některým nepedagogickým pracovníkům. Navzdory loňským slibům.

Článek

Státní rozpočet školám určil částku, kterou budou mít na platy pedagogických a nepedagogických pracovníků na rok 2024 s výjimkou pracovníků školní jídelny a platů asistentů pedagoga hrazených jako podpůrná opatření. Kromě toho také určuje limit pracovníků, které pro daný rok může ředitel zaměstnat a určuje částku na tzv. neinvestiční výdaje, zjednodušeně na pomůcky pro žáky.

Školy přišly o nepedagogické pracovníky

Právě limity pedagogických pracovníků ředitelům škol přidělaly velké starosti. Jsou totiž podstatně menší než v loňském roce. Ministr Bek sice snížení avizoval, ale dokola se na všech jednáních dušoval, že v podstatě jde o místa, která jsou ve škole dlouhodobě neobsazená. Ani tahle varianta nebyla pro školy přijatelná. Dlouhodobě neobsazená místa jsou na školách z několika důvodů většinou souvisejících s tím, že pozice nepedagogických pracovníků jsou podfinancované. Například platy uklízeček tabulkově nedosahují v nižších platových stupních ani minimální mzdy, v těch vyšších pak mzdy zaručené. Ředitelé škol pak tyto peníze dotahují z mezd pedagogů nebo je-li to možné, místo neobsadí a peníze rozdělí mezi současné pracovníky. Na některých školách pomůže zřizovatel a například školníka nebo uklízečku uhradí a ušetří tím škole peníze. Druhým důvodem neobsazenosti je také to, že platy jsou tak nízké, že školy často hledají pracovníka několik měsíců, protože za tyto peníze nikdo pracovat nechce. A vzhledem k tomu, že aktuální počet pracovníků se vykazuje ke konkrétnímu dni, může se stát, že zrovna v tento den, místo obsazené není.

V tomto týdnu ale mnoho ředitelů zjistilo, že přišli nejen o místa neobsazená, ale i ta obsazená. V tuhle chvíli si tedy hází mincí, s kým se rozloučí a komu práci naopak přidají - bez odměny, pochopitelně. Obejdou se bez účetní? Mohl by to během polední pauzy přepočítat učitel matematiky? Nebude se uklízet? Nebo to zvládnou děti během pracovního vyučování? Propustí se administrativní pracovníci v době, kdy administrativa škol rapidně narůstá? Co školník, musíme ho mít? Možná by to mohl zvládnout učitel dílen?

Dovolím si zmínit konkrétní příklad vlastní školy. Jedná se o školu, kde je zhruba 550 žáků, oproti loňskému roku máme mírně navýšený počet žáků a dvě třídy navíc. V loňském roce byl limit nepedagogických pracovníků 4,43 na ředitelství (administrativa, účetní aj.) a 5,8 na správu (uklízečky, školník). Vzhledem k rozložení školy, jejímu fungování od rána do večera, akcím, projektům a podobně se jedná o stav na hraně a ve chvíli, kdy jedna uklízečka onemocní, nastává problém. Letošní limit je 4,1 a 4,8, tedy o 1,3 úvazku méně. Finanční částka byla snížena o 413 000 Kč. Dostali jsme informaci, že správním zaměstnancům bude částka na platy snížena o 2 %. Takto je to potvrzeno i v informacích MŠMT. Matematika nikdy nebyla mojí silnou stránkou, ale i v případě, že odečtu úvazek 1,3, stále se jedná o více než 2%.

Musím říct, že na dnešek jsem nespala. V podstatě si stále nedokážu představit, kdo si vytáhne toho černého Petra a přijde o práci. Vlastně dokážu, vytáhli jsme si ho všichni.

130 % pro učitele. Ano, ale jen na papíře

Rozpočet pro učitele (ne pro pedagogy, kam se řadí i školní družina) je opravdu vyšší. Zdali se jedná o avizovaných 130 % spočítat nedokážu, nicméně učitelé rozhodně tuto částku do svých platů nedostanou. A tak si říkám, kolik zla a nenávisti tahle vládou opakovaná mantra o zvýšení platů mezi lidmi udělala? Celý národ poslouchal celý podzim, jak nikdo přidáno nedostane, pouze učitelé (už tohle byla manipulativní lež). Učitelé do tabulek nedostali přidáno nic. Vše je v nadtarifní složce, která od tohoto roku pokrývá náhrady za nemocenskou, a kterou ředitelé budou dále lepit chybějící finance pro nepedagogy a třeba i pro školní družinu, jejichž rozpočet se také snížil. Zde tedy alespoň u nás opravdu jen o 2% procenta. Kde je tedy těch 130 %? A jo, na tom papíře. A na letácích politických stran.

Porušení rozpočtové kázně? Tu nyní má mnoho škol.

Limity nepedagogů jsou platné od 1. 1. 2024. Rozpočet přišel v tomto týdnu. Nedokážu odhadnout, kolik škol limit v tuto chvíli překračuje, ale vzhledem k reakcím ředitelů v mém okolí jich bude mnoho. Překročení limitu je považováno za porušení rozpočtové kázně. Škola za ni může dostat finanční postih a ředitel může přijít o místo. Vzhledem k dvouměsíční výpovědní lhůtě ji školy s překročeným limitem budou porušovat ještě minimálně do konce dubna, pokud se s zaměstnancem, se kterým se rozloučí, nedohodnou na výpovědi dohodou. A co teprve školy, které mají školní jídelny, tam se limity objeví až v březnu. To asi ještě mnoha ředitelům zamotá hlavy. Možná bude vařit učitel pracovního vyučování, uvidíme. Ředitelé pak mohou umýt nádobí.

MŠMT má pocit, že je vše v pořádku a listopadovou stávku vláda stále nechápe

Školské odbory, kraje i ministerstvo dnes byly zahlceny dotazy, nespokojenými reakcemi a požadavky na vysvětlení tohoto podrazu. Ano, považuji to za naprostou neprofesionalitu a podraz vůči lidem, kteří pracují za směšné peníze a dělají svou práci dobře a s láskou. 12. 2. se mají sejít školské odbory a následně má dojít také ke schůzce s MŠMT. Již dnes se ale MŠMT přes svou mluvčí vyjádřilo, že dle nich dohody byly dodrženy.

A tak jsem si znovu vzpomněla, jak se pan ministr i zbytek vlády včetně pana premiéra divili, proč školy v listopadu stávkovaly. Podle nich nebyl důvod. Školy stávkovaly především kvůli svým uklízečkám, školníkům a dalším nepedagogickým pracovníkům. Zbytečně. Přijdou o peníze, někteří i o práci. Ministra, který tohle dopustí a ještě se tváří, že je vše v pořádku, opravdu nepotřebujeme. Mnohem více totiž potřebujeme pracovníka na úklid nebo účetního - každý ředitel si může dosadit dle svého.

Zdroje:

https://www.zkola.cz/k-limitu-zamestnancu/

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-rozpis-rozpoctu-pro-regionalni-skolstvi-nerespektuje-dosavadni-dohody-stezuji-si-odbory-40460056

https://www.pedagogicka-komora.cz/2024/02/msmt-finance-pro-skoly-na-rok-2024.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz