Hlavní obsah
Finance

Slibované dofinancování nepedagogických pracovníků se nekoná, zaplatit je mají učitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V únoru se ředitelé škol dozvěděli, že nemají z čeho zaplatit nepedagogické pracovníky. Bylo jim slíbeno, že finance na obsazená místa dostanou dodatečně od krajů v rámci dohadovacího řízení. Z krajů však přichází informace, že školy nedostanou nic.

Článek

Ředitelé škol si letos na jaře mohou utrhnout první kvetoucí kopretinu a začít trhat lístky - budu mít peníze na nepedagogy nebo nebudu mít peníze na nepedagogy? Někde to vyjde, jinde ne.

Foto: Pixabay

Budou peníze? Nebudou?

V únoru totiž ředitele škol s otevřením prvních státních rozpočtů čekal značný šok - byla jim škrtnuta místa nepedagogických pracovníků, tedy uklízeček, školníků, administrativních pracovníků a dalších - mohou si vybrat, kdo půjde z kola ven. Seškrtání míst bylo sice předem avizované, nicméně pan ministr se dušoval, že půjde jen o místa neobsazená, tedy o místa, která si mnohý ředitel šetří, aby mohl svým zaměstnancům, kteří jsou placeni pod hranicí minimální nebo zaručené mzdy, dát alespoň trochu slušnou odměnu. Jaké bylo překvapení, že některé školy přišly o místa obsazená a vypadalo to na výpovědi. Pan ministr vysvětlil, že ho všichni špatně pochopili (což se mu děje často), protože prostě nelze poznat, kde se jedná o místo obsazené a kde o neobsazené, a tak se škrtalo plošně. Nabízí se tedy otázka, proč několikrát ročně ředitelé vyplňují nesmyslné výkazy pro MŠMT, když je takový problém se do nich podívat.

Následovalo ujištění, že propouštět se nebude muset. Změní se zastaralý systém limitu počtu pracovníků (což se opravdu stalo během několika dní) a půjde se prosit na vládu. V prvních dnech po jednání vlády bylo řečeno jasné ne, další finance na platy nepůjdou, zkuste to v červenci, možná změníme názor. Ono jde těžko získat peníze, když za Vás nekope vlastní ministr a neustále do médií opakuje, že nikde není problém, že ministr školy nechápe a podobně. Nicméně začátkem března přišlo ujištění, že peníze budou pro všechna obsazená místa. Hovořilo se o tom, že ředitelé škol si o finance zažádají krajské úřady v rámci dohadovacího řízení, které probíhá každý rok koncem března nebo začátkem dubna. Jednoduše řečeno, ředitel školy dostane v březnu konkrétní rozpočet své školy, spočítá si peníze, zjistí, jak na tom škola je a má možnost požádat o navýšení financí, které si pak musí na kraji obhájit. Sice je to další administrativní zátěž pro školy i pro krajské úřady, ale lepší trnitá cesta než žádná. A tak bylo chvíli ticho.

800 miliónů se našlo, ale nikdo neví, kde jsou

V tomto a minulém týdnu kraje postupně rozesílají rozpočty na jednotlivé školy. A školy jsou rovnou upozorňovány, že pokud dostaly navýšené finance na pedagogy, nemají dohadovací řízení ani zkoušet, bude jim zamítnuto. Místa nepedagogů, na která finance nejsou, si mají vzít z peněz určených na odměny učitelům, těch přece mají dost. Tak nevím, platí také lékaři ze svého balíčku údržbáře? Nebo soudci, policisté?

A tak se vracíme ke staré známé písničce, ministerstvo údajně peníze našlo, při přesunu na kraj zřejmě došlo k sublimaci těchto financí, do konkrétních škol nedojdou a ministr zatím mlčí. Možná se dozvíme, že jsme to nepochopili. Zase.

Vlk se nažral, koza zůstala celá

Učitelé za nepedagogické pracovníky na podzim 2023 bojovali. Nechtěli peníze pro sebe, ale pro své kolegy ze škol. Málokdo z nich v té době věřil planému slibu, že dostanou slibovaných 130 % mzdy, respektive, že je na svých výplatních páskách někdy uvidí. Je dobře, že nevěřili, nemusí být tolik zklamaní. O půl roku později jsou však v situaci, že i to navýšení, které se zdaleka neblíží 130 % ( i když matematika je hra a záleží na tom, jak data budeme interpretovat), nedostanou a přepustí je jiným. Takže k tomu všemu ještě vláda vrazila klín mezi pedagogy a nepedagogy a přitom se bije do prsou a hlásí, že plní své předvolební sliby, a že vzdělání je pro ně prioritou. Nebo si jednání MŠMT máme vyložit jako vzkaz - Milí učitelé, bojovali jste za neučitele? Tak je nyní zaplaťte, my se budeme nadále tvářit, že jsme Vám přidali.

Najde se ještě někdo ve školské veřejnosti, kdo tomu věří?

A řekne nám pan ministr, kde je tedy těch 800 miliónů, které školství ani svět neviděly? Nebo bude tenhle nekonečný příběh pokračovat stylem - slibem nezarmoutíš?

Zdroje:

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/ministerstvo-naslo-chybejicich-800-milionu-pro-nepedagogy-zhruba-2500-lidi-budou_2403061606_van

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-plane-sliby-penize-pro-skoly-se-ke-vsem-nedostanou-248308?fbclid=IwAR2aRCneAKUb18RGVff3SEvMn2MmSBl6DZgXGj8UK1B1NG34KvEqLS7acyM

https://skolskeodbory.cz/uspesne-vyjednavani-penize-na-nepedagogy-budou-0

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz