Hlavní obsah
Cestování

Zamilovat se do Madeiry je snadné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Prostě člověk

Výhled na přístav Calheta

Madeira - ostrov věčného jara, delfínů a levád. Místo, kam se můžete vydat v podstatě kdykoliv a vždycky vám tu bude krásně. Ostrov, který vám zůstane v srdci a budete se sem chtít vracet.

Článek

Prvním zážitkem je přistání

Madeirské letiště patří mezi deset nejnebezpečnějších letišť světa. Přistávací dráha se nachází mezi Atlantským oceánem a horami a její konečná část je na 180 pevných sloupech přímo v oceánu. Celková délka přistávací dráhy je 2 800 metrů a létat sem mohou pouze piloti se speciálním výcvikem. Na Madeiře je často větrno, a právě kvůli větru se celkem často stane, že místo na Madeiře přistanete v Lisabonu, na Tenerife nebo na přilehlém ostrově Porto Santa. Určitě si udělejte čas a zajděte si na letišti na vyhlídku, kde můžete přistávání letadel sledovat.

Zavlažovací kanály - levády

Levády jsou zavlažovací kanály, které přivádí vodu z hor do nížin. Mají dlouhou historii, začaly vznikat již během 15. století. Údaje o tom, kolik jich je a kolik mají vlastně celkem kilometrů, se různí, spokojme se tedy s tím, že jich je mezi 2500 - 5000 km.

Podél levád obvykle vedou chodníčky nebo cestičky a právě tudy chodí turisté a poznávají nádherné vnitrozemí. Během cest můžete vidět krásné vodopády, vykoupat se v jezírkách a kochat se dechberoucími výhledy.

Turistické stezky jsou velmi dobře označené a můžete si vybrat i různé náročnosti. Ne všechny levády jsou turistům přístupné a obyvatelé Madeiry jsou známí tím, že tyto zákazy dodržují. Toto však bohužel neplatí o turistech, kteří často zákazy nedodržují, vydávají se do neoznačených a neuzavřených míst a mnohdy dojde k nepříjemným úrazům.

Fanal - vavřínový prales

Fanal je nejstarším a nejrozsáhlejším vavřínovým lesem pralesem na světě. Je jedním z posledních míst, kde najdeme původní rostliny, kterými byla dříve prorostlá celá jižní Evropa.

Pro svou magičnost je Fanal vyhledávaným místem pro turisty a pro fotografy. Díky mikroklimatu se zde počasí často mění během několika minut a zřejmě nejkrásnější je toto místo, když se nad ním snáší mlha. I přes množství turistů stojí jeho návštěva rozhodně za to.

Foto: Prostě člověk

Fanal - vavřínový prales

Horské túry

Pro milovníky horské turistiky je Madeira doslova rájem. Můžete si vybrat z nepřeberného množství horských stezek různých obtížností a nikdy nebudete zklamáni. Cesty jsou výborně značené, případně si můžete zaplatit průvodce.

Nejznámějším a zřejmě i nejoblíbenějším horským trekem je přechod nejvyššího pohoří Pico Arieiro (1818 m.n.m.) na Pico Ruivo (1862 m.n.m.). Jedná se o poměrně náročný trek, na kterém potkáte velké množství turistů, ale výhledy rozhodně za tu námahu stojí.

Během cesty několikrát stoupáte a klesáte, procházíte tunely a vyjdete a zase sejdete více než 1 000 schodů. Samotný trek zabere zhruba 4 hodiny. Pokud jedete vlastním autem, budete muset jít ještě zpátky, proto je vhodné nechat se na začátek trasy odvézt agenturou, která na vás na konci počká a odveze vás zpátky do ubytování.

Foto: Prostě člověk

Výhled z Pico do Arieiro

Výhledy a vyhlídky jsou po celém ostrově

V průvodcích najdete spoustu tipů na místa s nezapomenutelným výhledem, turisty velmi oblíbená je například vyhlídka Cabo Girao. Samotný útes je považován za 2. nejvyšší na světě a na jeho vrcholu najdete vyhlídku s proskleným dnem a úžasným pohledem nejen na krajinu, ale na několik kilometrů vzdálený Funchal. Vstup je možný 24 hodin denně a je zpoplatněn.

Rozhodně stojí za to půjčit si na Madeiře auto alespoň na jeden den a prostě jen jet, zastavit si kdekoliv chcete a prostě se jen dívat.

Na Madeiře uvidíte všechno, divoký oceán, nádherné květiny ve volné přírodě i v botanické zahradě v hlavním městě Funchal, políčka s cukrovou třtinou, banánovníky, palmy. Oblíbené jsou také strmé lanovky, které původně sloužily zemědělcům a na ostrově je jich několik.

Během svého toulání můžete navštívit místa plná turistů, ale je zde pořád i spousta míst, kam turisti tak často nejezdí. Madeira rozhodně stojí za (nejednu) návštěvu.

Foto: Prostě člověk

Lanovka Achadas da Cruz

Nezapomeňme na tradiční gastronomii

Při svých výletech nezapomeňte ochutnávat. Základem jídelníčku jsou ryby a maso, typickou rybí specialitou je ESPADA - tkaničnice atlantská, kterou si v restauracích můžete dát na mnoho způsobů, vyhlášené jsou také hovězí špízy ESPETADA, které jsou napíchané na vavřínové větvi a opékány na ohni. Zapomenout nesmíme ani na široký výběr dezertů, zmiňme například skvělý medový koláč. A připít si můžete například ponchou, která je vyrobena z pálenky, třtinového cukru a citrónové šťávy. Dávejte si ale na ponchu pozor, je osvěžující, chutná, ale zrádná - obsahuje více než 60 % procent alkoholu.

Zdroje

vlastní zkušenost

Lonely Planet, Madeira do kapsy, ISBN 978-80-256-3347-2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz