Hlavní obsah
Cestování

Baltské moře není retro. Naopak je ideálním cílem k poznávání a relaxaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Rostock

Baltské moře je novým cílem i českých turistů. Polská část je sice levnější než ta německá, ta ale zosobňuje kvalitní služby a západní atmosféru v kombinaci s východem Německa.

Článek

Ostsee, neboli východní moře, česky Baltské moře. Studené a větrné na severu Německa, ve východní části patřící k někdejší NDR. Lokalita, kam by nyní moc turistů na dovolenou nejelo. A přitom je to škoda. Region vzdálený zhruba 450 kilometrů od českých hranic skýtá velké možnosti k turistice a poznávání.

Na úvod je jistě vhodné zmínit, že cestovat k Baltskému moři kvůli lenošení u moře a koupání v teplé vodě za mírného vánku není skutečně ideální nápad.

Atmosféru Středomoří na severu Německa, v regionu spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko, nelze očekávat. Ale je tu naopak mírněji, než byste cestovali ke skandinávským břehům.

Baltské moře je oblíbené zejména východními Němci, kteří nostalgicky vzpomínají na své dovolené u moře. Balt je vyhledávaný především starší generací a seniory. Ovšem i mladší ročníky na pobřeží najdou kouzlo, které Balt dělá Baltem.

Seebad

Už v dávné historii Baltské moře přitahovalo zejména obyvatele Berlína, pro které to bylo nejbližší moře. Proto u Baltu vznikla letoviska plná kaváren, hotýlku, penzionů a promenád. Němci si tato letoviska nazývají jako Luftkorort nebo Seebad.

Luftkurort, doslovně znamená „vzduchové lázně“, je název pro města v Rakousku a Německu, která jsou lázněmi, jejichž klima a kvalita ovzduší jsou považovány za prospěšné pro zdraví a obnovu.

A Seebad jsou zase „přímořské lázně“.

Hlavní letoviska najdeme u měst Ribnitz-Damgarten, Barth, Zingst, samozřejmě na ostrově Rujána (Rügen), v části přiléhající k městu Greifswald, a pak u velkých měst Rostock a Wismar.

Virtuální procházku po pobřeží Baltského moře začneme v malé oblasti Badeort Boltenhagen.

Heiligendamm jsou nejstarší Seebad v Německu, založené po roce 1793. Je to vesnice u města Bad Doberan, západně od Rostocku.

V roce 1803 sem začali jezdit první turisté. Vznikla zde dlouhá pláž, s mostem, kolem ní byly postaveny prázdninové vily, penziony a domy. A nechybí ani Kurpark, neboli léčebný park. Do vesnice vede i vlak se stejnojmennou zastávkou.

Kromě rekreační zóny v okolí je příroda divočejší. Ostré a příkré pobřežní skály jsou okolo 30 metrů vysoké a vytvářejí romantický pohled s nekonečnou modrou hladinou Baltského moře.

U Baltu je také důležité, kde zrovna se nacházíte. Pokud zvolíte lokalitu se zálivem, pohled na širé moře nazažijete.

Tato letoviska jsou vhodná pro procházky s relaxací, pro běhání, pro jízdy na kole. A pak se třeba na nějaký čas uchýlit do typického plážového koše, který ochrání před větrem.

A samozřejmě se očekává, že navštívíte nespočet kaváren a restaurací, které dokreslují idylickou atmosféru této části východního Německa.

Wismar

Zůstaneme ještě západně od Rostocku a navštívíme město Wismar. Město je to už velké, nelze se vyhnout historii NDR a její panelákové zástavbě, ale je považováno za perlu Baltského moře.

Turisty láká především starý přístav a dochované historické centrum, které bylo kompletně zrenovováno. Samotní Němci Wismar připodobňují ke Zhořelci, tedy Görlitzu v Sasku. Tohle město leží na německo-polské hranici a do stejného okresu patří třeba Žitava (Zittau).

Zpět ale do Wismaru. Hansestadt, neboli „hansovní město“ má středověké centrum zapsané v seznamu UNESCO. A to je také jeden z důvodů, proč sem zavítat.

Pokud chcete zažít atmosféru rybářské vesnice, zvolte za svůj cíl Rerik, který je mezi Baltským mořem a zálivem Salzhaff. Jádro staré rybářské vesnice Alt Gaarz najdete právě zde.

A tohle místo je i zajímavé i tím, že tu je chráněná oblast Wustrow na stejnojmenném poloostrově. A mnoho desítek let veřejnosti nepřístupná. V roce 1933 oblast zavřeli nacisté, zůstala mimo dosah veřejnosti i v dobách NDR, kdy byl sovětskou posádkou.

Nyní slouží třeba i s průvodcem k nakouknutí jako turistické lákadlo. Je zde třeba chátrající vojenské sídliště. Avšak i v současnosti je z velké části veřejnosti tato oblast nepřístupná.

Rostock

Oblast od Bad Doberan k Rostocku nabízí vesnici Ostseebad Nienhagen, která leží na skaliskách a přístup k moři je tak komplikovanější. Ovšem nabízí úchvatné pohledy na širé moře z výšky.

Hlavními centry této oblasti je Rostock a zejména Warnemünde.

Rostock je velké přístavní město se vším, co k takovému městu patří. Má přes 200 tisíc obyvatel. Vynecháme-li typická panelová sídliště z éry NDR, návštěvníky zaujme velký přístav i s trajekty a centrum města.

Vlastní město neleží přímo u pobřeží, spojnicí je záliv Unternwarnow. Přímo u moře se nachází nejznámější letovisko této oblasti Warnemünde.

V kombinaci s rostockým přístavem a historickým centrem hansovního města je Warnemünde třetím největším lákadlem. Široké pláže a městská atmosféra turistické oblasti u Baltského moře z tohoto regionu vytváří zajímavý mix městské relaxace.

Z Rostocku míří trajekty do Dánska, nebo vyplouvají velké turistické lodě na okružní plavby po Baltském moři. Rostock má samozřejmě i průmyslový přístav pro nákladní lodě se vším, co k tomu patří.

V Rostocku je Zoo i velký zábavný park. Děti si to tady oblíbí…

Naopak od Rostocku směr východ už je to klidnější. Kdo chce mít pocit samoty, ať zavítá sem.

Darss, Rujána, Usedom

Rybářské vesnice od Rostocku na poloostrov Darss s městečkem Zingst. Darsser Wald v přírodním parku Vorpommersche Boddenlandschaft nabízí nejkrásnější pláže v Evropě. A to díky zalesnění.

Majáky, písek, vřesoviště, voda. Idyla. Tu dokreslují vesnice jako Prerow, Born či Wieck.

Nejznámějším turistickým centrem poloostrova kromě městečka Zingst je vesnice Prerow. Od roku 1854 vítá dovolenkové hosty nejen na pěší promenádu.

Co by to ale bylo navštívit Baltské moře bez Rujány (Rügen). Křídové útesy tak známé z filmů a seriálů najdeme právě tady.

Na Rujánu se jezdí z přístavního města Stralsund. Na Rujáně najdeme letoviska Bergen a především Sassnitz. U tohoto města najdeme přírodní park Jasmund s bílými křídovými útesy strmě padajícími do moře.

Ostseebad Binz a Sellin patří mezi nejnavštěvovanější letoviska s architekturou z doby vzniku turismu u Baltského moře.

Pokud chcete spíše navštívit střední hansovní města se zachovalým historickým centrem typických hansovních měst v této části Evropy, zůstaňte ve Stralsundu či Greifswaldu. Navštívit můžete i mořské muzeum.

Usedom je poloostrov ve východní části německé části Baltského moře. Zde už je německo-polská hranice. Usedom patří k nejslunečnější části severovýchodu.

Hlavní město Schwerin

A ještě jeden tip na závěr. Město Schwerin není na baltském pobřeží, ale lze ho v rámci cesty navštívit. Je jižně od města Wismar.

Schwerin leží u Schweriner See a 95 tisícové město je známé tím, že je hlavním městem spolkového státu Meklenbursko-Přední Pomořansko. Hlavní pamětihodností je zámek, který se nachází na jezeře.

Vlastní text + čerpáno z německého časopisu Super illu Ostsee, rok vydání 2022

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Rostock

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz