Hlavní obsah
Seberozvoj

Desatero pro dobrý život: ustlat si postel a být vděčný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Radek Ptáček

Radek Ptáček

Co je důležité pro dobrý a spokojený život? Je to jednodušší než si myslíme. Stačí změnit pár věcí a náš život může nabrat úplně jiný směr.

Článek

Desatero pro dobrý život

  1. Buďte vděční: poté, co se probudíte, zkuste si vyvolat v mysli minimálně tři věci, za které jste v životě rádi, a chvíli zkuste aktivně cítit vděčnost. K pocitům vděčnosti se pak vracejte, kdykoliv si během dne vzpomenete. Věda jasně ukazuje, že lidé, kteří vědomě trénují vděčnost, jsou spokojenější a lépe odolávají stresu.
  2. Ustelte postel: žijeme ve světě nedokončených úkolů, což mozek vyčerpává. Naopak ho nabíjí úkoly dokončené. Když si ráno ustelete postel, donutí vás to být chvíli v přítomném okamžiku a dokončit jeden konkrétní úkol. A když se vám během dne nic nepodaří, alespoň se vrátíte do ustlané postele. S postelí to vezměte velmi vážně, každý den si vytvořte seznam – ideálně písemný, věcí, který ten den dokončíte. Musí být realistický! Při dokončení každého i malého úkolu se snažte pocítit radost. Život plný otevřených procesů, nezodpovězených mailů a nedokončených úkolů nás fakticky vyčerpává.
  3. Budujte vztahy: pozitivní a stabilní vztahy jsou základním předpokladem našeho fyzického i duševního zdraví. Sociální podpora hraje klíčovou roli ve zvládání náročných situací a zároveň nám může poskytnout nejsilnější pocity uspokojení a smyslu. Pozitivní vztahy jsou založeny na pozitivních interakcích. Každý den zkuste aktivně vztahy budovat. Říci svým blízkým něco hezkého můžete i několikrát denně. Poskytnete tím sobě i druhému nejen příjemné pocity, ale též i kousek pohody a zdraví.
  4. Spěte: Spánek je nejsilnějším prostředkem regenerace. To, co je schopen poskytnout prostý spánek, nenahradí vůbec nic. O svůj spánek pečlivě dbejte. Nenechte si ho ubírat prací dlouho do noci, svícením si mobilu „do hlavy“ dlouho do večera. Narušený spánek je téměř vždy narušením odolnosti vůči stresu a zdraví.
  5. Nezapomínejte na intimitu: souvisí to se vztahy, ale často na to zapomínáme. Intimita není pouze o sexu, ale prostém pohlazení a fyzickém kontaktu. Objetí, pohlazení nebo masáž udělá pro tělo více než dávka antidepresiv.
  6. Hledejte smysl: V řecké mytologii bohové odsoudili Sisyfa, aby bez ustání valil balvan až na vrchol hory, odkud kámen svou vlastní tíhou opět spadne. Z nějakého důvodu si mysleli, že není strašnějšího trestu než zbytečná a beznadějná práce. Stejně tak i moderní věda zjišťuje, že práce nebo život beze smyslu vede k vyhoření. Snažte se proto nacházet smysl ve své práci, ale vztazích a životě.
  7. Pěstujte koníčky: málokdo dnes sbírá známky, lepí modely letadel nebo plete svetry. Přesto však věda říká jasně. Koníčky nám pomohou odpojovat se a být více v přítomném okamžiku. Ten, kdo se systematicky věnuje nějaké zálibě, lépe odolává stresu.
  8. Dbejte o životní styl: strava a pohyb jsou základem našeho zdraví. Věda praví jasně pohyb je základ zdraví – fyzického i tělesného. Cílený pohyb alespoň 5 x týdně po dobu minimálně 30 minut nic nenahradí. Zvýšená pohybová aktivita stimuluje mozek k produkci nových neuronů, a tedy přímo ovlivňuje naši psychickou odolnost. Strava – co jíst a co ne? Názory se různí, v čem ale panuje shoda, že čím méně technologicky zpracovaná strava tím lépe.
  9. Vypojujte vybíječe a zapojujte nabíječe: jasně oddělujte práci od odpočinku. Váš mozek musí vědět, kdy pracuje a kdy odpočívá. Jestli půjdete na masáž se zapnutým mobilem nebo odjíždíte na dovolenou s notebookem, tak si váš mozek neodpočine. Každý den alespoň na chvíli odpojte všechny vybíječe a zapojte nějaký nabíječ (relaxaci, sport nebo jen zavřené oči na pár minut v úplném klidu). Pravidelně pak plánujte dovolenou s naprostým vypojením vybíječů.
  10. Nebojte se medvěda: vědecký výzkum jasně dokazuje, že to, jak vnímáme stres a zátěž ovlivňuje nejen bezprostředně naše pocity, ale může přímo ovlivnit naše zdraví a délku života. Někdy je těžké vnímat vyčerpávající povinnosti jako pozitivní výzvu. Ale dá se to natrénovat. Pozitivní myšlení není dnes jen fráze, ale možná život prodlužující formule.

A když to nejde nebo už je pozdě?

Uvedený seznam není úplný ani univerzální. Je to souhrn toho, co v mém pohledu přináší současná věda, a v praxi funguje. Nicméně bude fungovat jen u těch, kteří jsou ještě schopni ze svého „kolotoče“ vystoupit. U někoho to ale nepůjde nebo bude pozdě. Pak je nutné vyhledat odborníka – lékaře nebo psychologa, který vám pomůže vstát na nohy a dříve či později vám pomůže hledat cesty k prožívání své přítomnosti a přirozeným mechanismům zvládání zátěže a stresu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz