Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak si zkazit život? - Praktický návod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Ben Hershey on Unsplash

Bezdomovec

Média jsou plná motivačních článků o tom, jak vést spokojený život. Zapomínáme ale na ty, kteří si chtějí život zkazit. Takových lidí jsem potkal tolik, že bych mohl napsat návod naruby. Tady je…

Článek

UPOZORNĚNÍ: Tento článek je psán s nadsázkou a rozhodně nepředstavuje doporučení, kterými byste se měli řídit. Je to souhrn smutných příběhů, se kterými jsem se setkal v mé psychologické praxi. Článek je psán jako varování před tím, co byste rozhodně a za žádných okolností neměli dělat!

Žít spokojený život vlastně není až tak těžké. Stačí si ráno ustlat postel, uvědomit si věci, za které jsem vděčný, a vědomě projít dnem spolu s lidmi, které mám rád a kteří jsou mi blízcí. Nic víc není třeba. Co když to ale někomu nestačí? Třeba zrovna vy nejste spokojeni s tím, co máte. Chcete víc a třeba jste se i rozhodli, že si namísto spokojenosti s tím, co máte, zkazíte život. V lepším případě jen sobě, v tom horším i své rodině. Teď přemýšlíte, jak byste to mohli udělat. Ze své psychologické praxe mohu říct, že to chce docela dost úsilí, ale při troše dobré vůle se to dá zvládnout. Obvykle to nějakou chvíli trvá, není to moc příjemné, ale na konci se propadnete na tak hluboké dno, že už se z něj nikdy nedostanete. V tu chvíli budete plně spokojeni, protože se vám podařilo kompletně si zkazit život a možná i někomu kolem vás.

Tedy, jak na to? Zde je několik důležitých doporučení, které je vhodné dodržovat.

Zanedbávejte své duševního zdraví:

Duševní zdraví a zdraví obecně je to nejcennější, co máme. Lze jej poměrně jednoduše zanedbat, ale obtížně obnovit. Jestli si ho chcete opravdu kvalitně zkazit, nestarejte se o něj. Nepřemýšlejte o svých pocitech, emocích a problémech. Ideálně je ignorujte, nebo ještě lépe - potlačujte. Vystavujte se vysokému stresu, pokud možno každý den, a to pro jistotu hned z několika různých důvodů. Kdyby náhodou jeden pominul, abyste v zásobě měli další. Když na vás přijdou špatné myšlenky, deprese nebo úzkost, kopněte to sebe pár panáků tvrdého alkoholu. Když budete unavení, zkuste kokain, spolehlivě zabere. Jestliže se ve vašem životě stane náhodou něco hezkého, okamžitě si to vysvětlete tak, že to je jen náhoda, nebo že si z vás někdo dělá srandu, aby vás nějak poškodil. Snažte se věci vidět černě. Co nejčerněji. Uvidíte, že brzy bude černý celý svět. To by pro začátek stačilo. Když se budete snažit a dodržovat tyto rady, poměrně rychle se začnete cítit opravdu mizerně a možná se za nějakou chvíli ohlásí první duševní onemocnění.

Zničte mezilidské vztahy.

Člověk je tvor vztahový a mezilidské vztahy jsou pro něj základním klíčem ke zdraví a duševní pohodě. Vůbec nic je nemůže nahradit. Takže jestliže si chcete opravdu zkazit život, zničte vztahy s lidmi, kteří vás mají rádi nebo ve vás mají důvěru. Udělejte maximum pro to, aby vás lidé vnímali jako negativistického podivína, se kterým není řeč, který ostatní jen využívá nebo dokonce zneužívá. Staňte se nespolehlivými. Ve všech a za všech okolností. Slibujte, co to jde, a nikdy nic nesplňte. Termíny, pravidla, sliby. Nic pro vás nesmí existovat. Začněte také pořádně lhát. Nic, co řeknete, se nesmí zakládat na pravdě. Někdy tedy ústupky můžete udělat, ale lidé kolem vás by měli mít pocit, že vám nic nemohou uvěřit. Velmi brzy vás při takovéto snaze přestanou mít rádi a vy se budete cítit opět lépe.

Prokrastinujte

Odkládejte, co se dá. Neplánujte a nedodržujte termíny. Zároveň se snažte nabrat si co nejvíce práce, abyste snížili pravděpodobnost toho, že někdy něco opravdu pořádně doděláte. Čím více toho totiž děláte najednou, tím se uvádíte do většího stresu a klesá vaše schopnost něco dotáhnout do konce. Je také nutné přihlásit se na různé sociální sítě, používat několik různých chatovacích aplikací a samozřejmě mít všude zapnuté notifikace. Protože, když je toho na vás moc, je nejlepší rozbít svoji pozornost nekonečným procházením sociálních sítí a bezobsažným chatováním s kde kým. No, a když náhodou začnete opravdu něco dělat, dělejte několik věcí naráz. Multitasking vám dá sice pocit, že toho hodně zvládnete, ale spolehlivě zabíjí reálnou produktivitu. Prokrastinace dovede hezky paralyzovat mozek. Takže čím déle budete prokrastinovat, tím bude menší pravděpodobnost, že se vám vůbec kdy něco smysluplného bude chtít dělat. Po pár měsících nebo letech prokrastinace zjistíte, že vám roky uběhly a vy v lepším případě stojíte stále na stejném místě nebo jste se v pracovním žebříčku pěkně propadli a život si hezky kazíte.

Realizujte finanční sebezničení

Utrácejte. Cokoliv vyděláte, prostě utraťte. Je spousta skvělých věcí, které si můžete pořídit. Mobily, tablety, značkové oblečení, drahou kosmetiku. Jezte často v restauracích, ušetříte spoustu času, ale ne peněz. Jestliže se vám výplata jen tak tak otočí na účtu, jste na dobré cestě. Doporučuji také, abyste si vzali hypotéku. Pokud možno vysokou, nepřiměřenou vašim budoucím příjmům. Vystavíte se tak riziku postupného zvyšování úroků a možná dokonce ztratíte schopnost splácet a o bydlení přijdete. V případě finanční nouze doporučuji rychlé půjčky. Ideálně na něco, co akutně potřebujete. Novou televizi, sedačku nebo tak. To prostě nutně potřebujete. Za pár let takového života zjistíte, že se topíte v dluzích a nemáte peníze ani na základní potřeby. Možná přijde i exekutor. To je pak opravdová výhra, protože jste se zničili i finančně.

Tak těchto pár kroků by zatím mohlo stačit. Jestliže to někomu nebude stačit, můžeme se zamyslet příště, co ještě můžete udělat proto, abyste si život opravdu zkazili…

NA ZÁVĚR OPAKUJI. ČLÁNEK JE PSANÝ JAKO SOUHRN TRAGICKÝCH PŘÍBĚHŮ A MÁ MOTIVOVAT K ODPOVĚDNÉMU A SMYSLUPLNÉMU ŽIVOTU. ZA ŽÁDNÝCH OKOLNOSTÍ NENÍ NÁVODEM, KTERÝ BYSTE MĚLI NÁSLEDOVAT. SLOVO „DOPORUČENÍ“ JE ZDE POUŽITO POUZE JAKO NADSÁZKA.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz