Hlavní obsah
Seberozvoj

Hlídáte si cholesterol nebo krevní tlak? Zaměřte se také na své vztahy, jsou důležitější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Foto Jarka Belcher

Milovat své blízké může být velmi náročné. Platí to zvláště v blízkých vztazích v rodině. Jak důležité je milovat své blízké a jak se to naučit? A co všechno mohou negativní vztahy způsobit?

Článek

Zdravá láska

Milovat své blízké je někdy náročné, zejména pokud s nimi máme neshody nebo dokonce konflikty. Nicméně je důležité si uvědomit, že vztahy v rodině jsou klíčové pro naše psychické zdraví a celkový pocit spokojenosti. Vědecké studie jednoznačně ukazují, že lidé, kteří mají zdravé vztahy s rodinou, jsou šťastnější a mají nižší riziko psychických i fyzických problémů než ti, kteří žijí v neuspořádaných vztazích.

Nedostatek lásky v rodině tedy může vést nejen k prázdnotě a neštěstí, ale i k nemoci. Harvardská studie vývoje dospělých, která sledovala několik set dospělých lidí od poloviny minulého století, jasně ukázala, že kvalita mezilidských vztahů je nejsilnějším prediktorem budoucího zdraví. Je to dokonce významnější ukazatel než hladina cholesterolu nebo krevního tlaku. Podle vašich aktuálních vztahů v padesáti letech se dá odhadnout, jak zdraví budete za deset let.

Přečtěte si také o tom, co dělat, abyste v životě byli spokojení.

Jak budovat vztahy

Jak se naučit milovat své blízké a zlepšit vztahy v rodině? Jedním z klíčových faktorů je komunikace. Je důležité vzájemně si naslouchat a vyjadřovat své pocity a názory. Otevřeně, s důvěrou a respektem. Zásadní také je společně strávený čas – aktivně i pasivně. Jak při společných aktivitách, tak při obyčejném lenošení. Důležité je tedy zajít si s partnerem pravidelně na oběd, chodit na výstavy, do kina, jezdit na výlety. To, že nemáte čas není výmluva. Váš vztah s partnerem nebo partnerkou je důležitější než cokoliv jiného. Čas trávený společně vede k pocitu sounáležitosti a pomáhá překonat neshody a nedorozumění. Důležité je také najít společné hodnoty a konkrétní cíle. Nestačí si tedy říci: „vychováme děti“ a to nám stačí. Měli bychom se společně těšit na to, že spolu pojedeme někam na víkend, později možná i na delší dovolenou a společně plánovat cokoliv na co se můžeme těšit a společně to prožít.

Vztahy jsou to nejcennější

Šťastné vztahy jsou nezbytné pro celkový pocit životní spokojenosti. Komunikace, trávení času spolu a hledání společných cílů jsou způsoby, jak se naučit milovat své blízké a budovat s nimi silná pouta. Mít občasné neshody a nedorozumění je běžné, důležité ovšem je překonat je a poučit se z nich. Jestliže neshody trvají a nedaří se je zvládnou vlastními silami, nebojte se vyhledat odborníka. Psychologa nebo rodinného terapeuta. Včasná pomoc může zachránit to nejcennější co máme, naše blízké vztahy. Jsou to nejcennější, co v životě máme. Mohou nám přinést největší štěstí a dát životu smysl. Nezapomeňte, že život ubíhá rychleji, než se nám může zdát. A jestli lidé na konci svých životů něčeho litují, tak toho, že málo milovali a netrávili čas se svými blízkými. Naopak ti, kteří život prožili péčí o druhé, vnímají svůj život jako smysluplný a naplněný.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz