Článek
Cesta ananasu do Evropy
Domovinou ananasu je Střední a Jižní Amerika. Do Evropy si našel cestu díky mořeplavci Kryštofu Kolumbovi, který byl jeho lahodnou chutí při objevování Ameriky nadšený. Ananas se brzy rozšířil na tropické ostrovy Indického oceánu, do Číny, Afriky, Austrálie, Oceánie a na Havajské ostrovy.
Pro velkou výtěžnost patří z hlediska obchodu mezi nejdůležitější druhy tropického ovoce.
Obsažené živiny
Ananas obsahuje celou řadu výživných látek:
- beta-karoten, vitamíny A, B, C, E a K,
- minerální látky: vápník, fosfor, měď, mangan, železo, zinek, draslík, hořčík,
- kyselinu listovou, pantotenovou, citronovou, maleinovou a vinnou.
Ananas a jeho vliv na zdraví
Ananas má mnoho pozitivních účinků na zdraví:
- Podpora trávení - díky enzymu bromelainu pomáhá našemu tělu nutričně využít bílkoviny. Bromelain rozpouští tvrdý bílkovinný obal a štěpí bílkoviny v potravinách na aminokyseliny. Ananas pomáhá také při zažívacích potížích (pálení žáhy, nadýmání, zácpa, průjem, zvracení).
- Podpora prokrvení - obsažený bromelain působí proti srážení krve, čímž zlepšuje prokrvení organismu. Snižuje krevní tlak a odbourává usazeniny na vnitřních stěnách cév, čímž bojuje proti arterioskleróze. Bromelain a také obsažený protein fibrin přispívají k pružnosti cév a posilují jejich stěny. Rozpouští krevní sraženiny, čímž předchází trombóze a vzniku křečových žil a zmírňuje jejich průběh.
- Protizánětlivé účinky – bromelain snižuje svalové napětí a blokováním syntézy tkáňových hormonů působí proti lokálním svalovým křečím.
- Proti pigmentovým skvrnám – bromelain proniká do pokožky, vatovým tamponem namočeným v ananasové šťávě nanášíme na pigmentové skvrny.
- Podpora spánku – vypitím šťávy asi z kilogramu ananasu dojde k výraznému nárůstu koncentrací melatoninu v krvi.
- Štíhlá linie - díky velkému množství vlákniny a nízkému obsahu kalorií je ananas přítelem štíhlé linie.

Zralý ananas
Nákup, skladování a zpracování ananasu
Na co si dát pozor při nákupu? Slupka by měla být jasně žlutá bez bílých či hnědých míst. Listy by měly být krásně zelené. Zralý ananas poznáme podle toho, že se jednotlivé listy dají snadno odtrhnout. Když do ananasu poklepeme, měl by vydávat tlumený, pevný zvuk, nezralý zní dutě.
Co se týká skladování, ananas je docela choulostivý a neprospívá mu ani příliš chladu ani příliš tepla. Zavařování je možností, jak jej uchovat na pozdější časy, pokud jej nezkonzumujeme najednou. Avšak konzervováním se ničí jeho nejcennější složka – enzym bromelain.
Servírovat můžeme ananas různými způsoby:
- nakrájíme jej na cca 2 cm plátky a slupku odkrojíme,
- rozkrojíme jej podélně na čtvrtiny a jedlou část vykrojíme,
- celý ananas oloupeme a nakrájíme na plátky či zpracujeme jinak.
Ananas se hodí do ovocných salátů, na výrobu želé či marmelády, pěkně ozdobí zmrzlinový pohár, můžeme z něj vyrobit osvěžující koktejl či míchané nápoje atd. Fantazii se prostě meze nekladou…
Pěstování ananasu
Vypěstovat si vlastní ananas v domácích podmínkách není tak náročné, jak by se mohlo zdát. Při vhodných podmínkách a péči se můžete dočkat i plodů. Postup:
- odřízněte vršek ananasu s listy a kouskem dužniny (asi 2 cm),
- nechte jej 1-2 dny zaschnout, aby nezahníval,
- odříznutý vršek zasaďte do propustného substrátu bohatého na živiny,
- dopřejte sazeničce dostatek slunce, 20-30 ºC tepla, mírnou zálivku a hnojivo s vysokým obsahem draslíku.
Pak už zbývá jen trpělivosti, protože první plody se objevují až za 18-24 měsíců…






