Článek
Žvýkačky mají své zastánce i své odpůrce. Na jedné straně stojí znečištění, na straně druhé pozitivní účinky na zdraví. A v úvahu musíme vzít i dobré mravy. Ale nejprve nahlédněme do historie.
Z dějin žvýkání
- Už před tisíci lety lidé žvýkali stromovou pryskyřici, sladké trávy, listy, zrna a vosky.
- Starověcí Řekové žvýkali gumovitou látku Mastiche, což v řečtině znamená „žvýkat“.
- Američtí indiáni žvýkali mízu stromu sapodilla a smrků.
- 1848 - John Bacon Curtis vyrobil a také prodával žvýkačky ze smrkové pryskyřice a za dva roky do nich přidal aroma a parafín.
- 1869 - Amos Tyler z Ohia si nechal patentovat recept na žvýkačku, nikdy ji však neprodával.
- 1871 - Thomas Adams si nechal patentovat stroj na výrobu žvýkaček a ve stejném roce vyrobil žvýkačku s příchutí lékořice s názvem Black Jack.
- 70. léta 19. století - společnost Adams & Sons prodávala žvýkačku s příchutí kyselého pomeranče jako bonbón po večeři.
- 1880 - William White smíchal cukr, kukuřičný sirup s chicle a pro lepší chuť přidal extrakt z máty peprné.
- Ve stejném roce Frank Henry Fleer vyráběl žvýkačku v kostce, kterou pokrývala sladká hmota.
- 1888 - žvýkačka Tutti-Frutti od Thomase Adamse byla první žvýkačkou prodávanou v automatu (ve stanici newyorského metra).
- 1891 - William Wrigley Jr. založil společnost Wrigley's. O rok později začal nabízet ke každé plechovce prášku do pečiva dvě balení těchto žvýkaček, což mělo obrovský úspěch.

Žvýkačky Wrigley's
- 1893 - na trh byly uvedeny žvýkačky značky Wrigley's Spearmint, které se proslavily po celém světě.
- Dr. Edward Beeman přidáním pepsinového prášku vyrobil žvýkačku na podporu trávení.
- 1906 Frank Fleer vynalezl první žvýkačku, z níž se daly dělat bubliny.
- 1914 - vznikla slavná značka Wrigley's Doublemint, do žvýkaček s chicle byly přidány mátové a ovocné extrakty.
- 50. léta 20. století - díky zubaři Dr. Petrulisovi byly představeny žvýkačky bez cukru.
- společnost Topps Company zvýšila popularitu žvýkaček přidáním k baseballovým kartám, čímž nahradila předchozí dárek v podobě cigarety.

Žvýkačka na podporu prodeje
Dnes na nás sice v supermarketech žvýkačky čekají jen u pokladny, ale popularitě se těší stále. Ono by z nákupního vozíku nejspíš vypadly.
Žvýkačka a trávení
Nadměrná konzumace žvýkaček sice může vést k trávicím potížím (nadýmání, průjmy, vyčerpávání slinivky, zácpa…), ale pokud se bavíme o běžném užívání, zjistíme, že žvýkačky mají spoustu pozitiv.
Věděli jste…že spolknutá žvýkačka nezůstává roky v těle, jak uvádí některé mýty? Žaludeční šťávy rozloží stravitelné složky žvýkačky a nestravitelný zbytek je z těla vyloučen stejnou rychlostí jako jiné nestravitelné materiály.
Žvýkání a hubnutí - kromě nepodloženého tvrzení, že žvýkáním se spálí 11 kalorií za hodinu, máme odbornou studii. Dvě vědkyně z britských univerzit v Liverpoolu a Leedsu zjistily, že pravidelné užívání žvýkaček jednak snižuje chuť na sladké, ale také díky tomu zkonzumujeme průměrně o 35 kalorií méně.
Další vliv žvýkání na zdraví
- svěží dech
- pomoc při odvykání od nikotinu
- snížení pocitu pálení žáhy - produkce slin naředí trávicí kyseliny vyplavené po těžkém jídle
- díky žvýkání se do úst uvolní až desetinásobné množství ochranných slin – veškeré účinky by ale přišly vniveč, kdybychom sáhli po kyselých příchutích s pH nižším než 5,5
- žvýkačky s obsahem sladidla xylitolu navíc dokážou likvidovat bakterie v ústech
- mechanický pohyb čelistí má uklidňující efekt – zmírňuje svalové napětí a díky produkci antistresových hormonů snižuje úzkost
- žvýkání zvyšuje prokrvení mozku, což zlepšuje paměť – další britská studie prokázala, že účastníci paměťových testů, kteří při nich žvýkali, dokázali si požadované termíny vybavit o víc než třetinu lépe a rychleji než ti, kteří u testů nežvýkali
- žvýkáním si studenti mohou zlepšit známky – studie z americké houstonské univerzity zjistila, že žáci tamější základní školy prokazovali až o 3 % lepší známky poté, co mohli při domácích úkolech žvýkat
- udržuje pozornost a zabraňuje ospalosti – což ocení hlavně řidiči
- účinným způsobem zbavuje zaléhání v uších při přistávání v letadle.
Spotřeba žvýkaček
Na jednoho Čecha připadne ročně asi 128 žvýkaček.
Průměrný Američan jich spotřebuje víc než 300.
Pravidelně žvýkají necelé dvě třetiny Američanů.
Na Blízkém východě je žvýkání součást kulturní tradice. Asi pro 82 % Íránců je žvýkání běžnou součástí dne.
Není překvapující, že trh se žvýkačkami narostl do obrovských rozměrů. V roce 2019 dosáhl 740 miliard zakoupených balení. Studie švýcarské zubařské fakulty v Zurichu spočítala, že to dohromady dělá asi 560 000 tun, a to už je pořádná hromada.
Zákaz žvýkání
Singapur jako první a zatím jediný stát na světě v roce 1992 žvýkačky úplně zakázal. Na nátlak veřejnosti a výrobců byl tento zákaz v roce 2004 zmírněn a umožnil výjimku pro žvýkačky předepsané lékařem, například nikotinové. Aspoň mají čisto.
Na druhé straně v americkém Seattlu na zdi místního divadla už asi třicet let přibývají použité žvýkačky, díky čemuž vznikl unikát - tzv. Gum Wall (žvýkačková zeď). V současnosti tato pestrobarevná vrstva měří asi čtyři metry.

Gum Wall
Žvýkačka v Guinessově knize rekordů
Největší zaznamenaný průměr žvýkačkové bubliny je 58,4 cm a vytvořila jej Susan Montgomery Williams z Fresna v Kalifornii v roce 1994.
Žvýkačka a pravidla etikety
Je společensky přijatelné žvýkat nebo je to naprosto nezdvořilé?
Možná vás překvapí, že podle odborníka na etiketu pana Ladislava Špačka nelze mít proti žvýkání žádné výhrady.
„Žvýkání není faux pas, faux pas je zápach z úst,“ tvrdí pan Špaček.
Přesto existují nějaká pravidla, která je nutno dodržovat:
- především žvýkáme decentně, kultivovaně, aby ostatní vůbec netušili, že máme žvýkačku v ústech
- žvýkat bychom neměli tam, kde je to ceremoniálně nevhodné – při významných obřadech (například na svatbě, pohřbu apod.)
- ke žvýkačce se chováme čistotně, spočine přece v našich ústech
- žvýkačku vkládáme do úst odvrácení od okolí
- také při dožvýkání ji nenápadně vyjmeme z úst a vložíme do kousku papíru a při vhodné příležitosti vhodíme do koše.
Jak si žvýkačku vyrobit doma?
Na výrobu žvýkaček v domácích podmínkách stačí čtyři suroviny:
- 57 g kukuřičného sirupu
- 57 g gumové hmoty (chicle)
- 1 hrnek moučkového cukru
- 2-10 lžiček barevného želé v prášku
Sirup ohřejeme a přidáme zbylé suroviny až dostaneme kompaktní hmotu. Přičemž platí, že čím více želé, tím bude barva výraznější. Nakonec vyválíme placku cca 1 cm vysokou a nařežeme na plátky, necháme pár minut odpočinout a můžeme vyzkoušet žvýkačku vlastní výroby…