Hlavní obsah
Názory a úvahy

Holocaust tradiční rodiny podle Dominika Duky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Plynová komora, udušení zplodinami, kulka do zad. Smrt hladem, vyčerpáním či v důsledku pokusů na živých lidech. To dnes podle bývalého kardinála Duky zažívá každý, kdo hájí manželství muže a ženy. Jejich situaci přirovnává k životu židů za nacismu.

Článek

Pokud budeme chápat termín holocaust pouze ve smyslu genocidy židovského obyvatelstva v zemích ovládnutých nacisty, shodují se historikové na zhruba šesti milionech obětí. Otřesná svědectví přeživších, výsledky historických bádání i sugestivní umělecká ztvárnění holocaustu jsou, doufejme, všeobecně známé a není třeba pochybovat, že by se ke vzdělanému teologovi nic z toho nikdy nedostalo. Fakt chce Dominik Duka, sám někdejší politický vězeň komunistického režimu, srovnávat situaci tzv. tradičních rodin a jejích zastánců se systematickým, posléze dokonce průmyslovým vyvražďováním celých rodin, které se „provinily“ pouze svou etnickou příslušností?

Legitimizace násilí aneb zabíjet nácky je přece povoleno

Vražda na tyranu není zločinem, pointuje legendární Drdovu povídku Vyšší princip starý profesor, který se v tom okamžiku rázem promění z vysmívaného podivína v protinacistického hrdinu. Zbavit se krutého vládce je zkrátka legitimní, správné a nutné, a všechny prostředky včetně násilí jsou povoleny. „Nezabiješ“ zkrátka pro despoty a jejich slouhy neplatí, přičemž přímo esenciálním zosobněním tyranie jsou v našem kulturním povědomí právě nacisté. Co tedy Duka vzkazuje veřejnosti, pokud označuje lidi, požadující občanskou rovnost včetně práva na manželství pro všechny bez rozdílu, za nacisty? Neříká tím nic jiného, než že je možné, a dokonce spravedlivé a nutné, takové lidi zlikvidovat. Fyzicky, se vším všudy, jako když parašutista hodil bombu na protektora, odbojář zastřelil gestapáka nebo partyzán nastražil minu esesákům.

Čekání na Breivika

Jak dlouho asi potrvá, než se objeví osamělý mstitel nebo organizovaná skupina a zahájí svůj boj proti Velkému Zlu? Tzv. tradiční hodnoty u nás už násilím „bránil“ leckdo: třeba řidič mlátící pěstmi bezbrannou Ukrajinku, nebo důchodce stražící smrtelnou past na vlakové koleje. Boj proti „nacistům“, posvěcený navíc z donedávna nejvyššího místa katolické církve, je však pro všechny mesianistické fanatiky úplně jiný level.

Kdo seje vítr, sklidí bouři, věděli už ve Starém zákoně. Z Dukovy setby však dřív nebo později nutně vzejde nějaký nový Breivik. A sklízet jeho plody budeme my všichni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz