Hlavní obsah
Umění a zábava

Radost se vrací: Letenský kolotoč bude znovu otevřen pro veřejnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslav Kopřiva

Když jsem byla malá a žili jsme na Letné, vzpomínám si na tu úžasnou radost, když jsme šli s maminkou na kolotoč. Mohla jsem se projet na koníčkovi. Někteří koně byli tak velcí, že jsem se jich trochu bála!

Článek

Věděli jste, že na Letné se nachází pravděpodobně nejstarší dochovaný kolotoč v Evropě, ba možná i na světě?

V roce 1892 ho vytvořil tesařský mistr Matěj Bílek a původně ho umístil na Královských Vinohradech. Avšak po dvou letech, v roce 1894, byl přesunut na Letnou, kde stojí dodnes.

Foto: Miroslav Kopřiva

Kolotoč na Letné

Nové místo pro kolotoč nebylo vybráno náhodně; jednalo se o strategickou lokalitu. Nedaleko stál Letenský zámeček, ukrývající oblíbenou výletní restauraci. A jen pár kroků daleko se nacházela horní stanice letenské lanové dráhy a první pražské elektrické dráhy Františka Křižíka, která vyjížděla z Královské obory. Návštěvníků rozhodně nebylo málo!

Dnes najdete tento historický kolotoč stále v původním novorenesančním pavilonu. Ten má dvanáctiúhelníkový půdorys a je zhotovený ze dřeva. Přestože jeho rozměry jsou relativně malé, s průměrem pouhých 12 metrů, jeho historický význam je obrovský.

Co takhle si na chvíli zavzpomínat a vzít zpátky v čase na této pohádkové atrakci?

Představte si tuto scenérii: na ploše kolotoče se nachází 19 koní různých velikostí, což naznačuje, že se na něm mohli vozit i dospělí.

Foto: Miroslav Kopřiva

Letná - kolotoč

Co ale činí tyto koně tak unikátními? Nejsou to obyčejní dřevění nebo plastoví koně. Jsou to koně vycpaní a potažení pravou koňskou kůží, bez jakýchkoli spojů či sešívání. U několika z nich dokonce přežily původní sedla a uzdění – koně jako Poly, Flora, Blesk a Šemík. Jejich restaurování bylo náročným úkolem a nové vhodné kůže se musely sehnat až ve Francii.

A když se všechno připraví k jízdě, zazní zvonec a kolotoč se roztáčí. Bohužel, ten zvonec, který teď zvoní, je replikou. Ten původní byl odcizen neznámým pachatelem v roce 1994 spolu s orchestrionem, který při jízdě hrál melodie. Nyní je nahrazen jiným, ale atmosféru to nijak neubírá.

Foto: Miroslav Kopřiva

Letná unikátní kolotoč

Kdy se v roce 2024 svezeme?

pátek, sobota, neděle, a během všech státních svátků v období otevření kolotoče

  • 3. května–23. června 11.00–17.00
  • 24. června–1. září 11.00–18.00
  • 2. září–29. září 11.00–17.00

Cena jízdného: jednotná cena 120 Kč

Foto: Miroslav Kopřiva - publikováno se svolením autora

Baví vás Praha? Sledujte nekomerční profil s více než 1 000 fotografiemi z Prahy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz