Hlavní obsah
Aktuální dění

Rakušan byl na migrační kvóty upozorněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: EU Council

Vít Rakušan během českého předsednictví v druhé polovině roku 2022.

Ze zápisu z Rady EU, kde byl schválen migrační pakt, vyplývá, že Maďarsko na jednání upozorňovalo, že pakt obsahuje povinné migrační kvóty. Přesto Vít Rakušan tvrdí, že v paktu nejsou.

Článek

V článku Vláda podpořila migrační kvóty jsem napsal, že ministr vnitra Vít Rakušan na Radě EU začátkem června za Českou republiku v rámci tzv. migračního paktu schválil migrační kvóty. Také jsem napsal, že už na podzim 2022, v rámci českého předsednictví, ministr Rakušan sám navrhoval společné stanovisko zemí EU, které kvóty obsahovalo. Přesto Vít Rakušan opakovaně lže, že pakt kvóty neobsahuje. Dokonce nechal republiku polepit plakáty s touto lží.

Migrační kvóty jsou v paktu tak trochu kamuflované, ale jsou tam. Pokud je lhaní Víta Rakušana dáno tím, že si migrační pakt neumí pořádně přečíst, je to samo o sobě hrozné.

Foto: Robert Kotzian

Výhrada Maďarska k migračnímu paktu v zápisu z jednání Rady EU ze začátku června.

Nyní byl ovšem uveřejněn zápis z jednání Rady EU, kde ke schválení migračního paktu došlo. Ze zápisu vyplývá, že maďarský zástupce (nejspíše ministr vnitra) účastníky jednání výslovně na migrační kvóty upozornil. Tedy i Víta Rakušana, který tam naši zemi zastupoval.

Klíčovou citaci ze zápisu z dotčené Rady EU vidíte na obrázku. Vyplývá z ní, že Maďaři přítomnost povinného přerozdělování migrantů, tj. de facto migračních kvót, na Radě EU namítali. Citovaná pasáž potvrzuje také to, co jsem o povaze nyní navrhovaných migračních kvót už napsal.

Vít Rakušan tedy o migračních kvótách v paktu musel vědět. Přesto pro pakt hlasoval a přesto stále tvrdí, že v migračním paktu nejsou…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz