Hlavní obsah
Jídlo a pití

Co vám hrozí, když budete každý den jíst ultra zpracované potraviny?

Foto: Pexels.com

Vysoce zpracované potraviny byly již odsouzeny jako viník (nebo aspoň spoluviník) pandemie obezity, ale i dalších nejen civilizačních onemocnění. Co vám tedy hrozí, pokud je budete jíst každý den?

Článek

Před pár dny jsem zahlédl video jistého influencera, které neslo zhruba podobný název jako tento článek. Co se vám stane, když každý den jíte ultra průmyslové potraviny? Následoval výčet hrůz bez jakéhokoli dalšího kontextu. Přesně po vzoru podobných hororových videí a článků, které zaplavují internet. Jen někdy je před soudem lepek, jindy cukr, potřetí zase ultra zpracované potraviny. A tak dále.

Co naplat. Někteří si soudní proces jistě zaslouží. A o tom, že ultra zpracované potraviny mohou škodit zdraví a zkracovat život, existuje hromada rozsáhlých studií. Tento fakt je sám o sobě nezpochybnitelný. Ale… nikdy by neměl stát sám o sobě. Nikdy by neměl sloužit pro strašení mas jednoduchými frázemi. Ani ultra zpracované potraviny nejsou jedovaté. V jed se mohou proměnit teprve v určitém kontextu.

Ultra zpracované potraviny každý den? Dělá to každý

Videa některých influencerů mohou podsouvat představu, že dát si jakékoli ultra zpracované jídlo, je špatné a může vás to ohrozit. Je to tak? Ne.

Kdyby náhodné požití nějaké potraviny mohlo způsobit zdravotní problémy, taková potravina by se logicky nesměla prodávat.

Ultra zpracované potraviny jsou všude kolem nás a většina lidí – včetně většiny sportovců a různých fitnessáků – je skutečně jí každý den. Rozhodující rozdíl může být v množství. V tom, jakou část kompletního jídelníčku tvoří a co tvoří jeho zbytek. V tom, jak daná osoba žije, jak je aktivní, jaké má zdravotní problémy.

Mezi ultra zpracované potraviny patří například veškeré balené pečivo a lze tam bezesporu zařadit i většinu čerstvého, zejména speciálního, pečiva, jako jsou různé bagetky, kaiserky, dalamánky, nemluvě o sladkém pečivu včetně koblih, donutů, croissantů.

Všechny tyto potraviny (pokud si je nevyrobíte doma) obsahují většinou víc než jedno aditivum, což je řadí mezi vysoce zpracované potraviny. Zde je například složení běžného českého koblížku, který se prodává v obchodech:

Pšeničná mouka, Meruňková náplň 23 % [cukr, ovocný protlak (meruňka) (33 %), glukózo-fruktózový sirup, ovocný protlak (jablko), kyselina E330, želírující látka E440 (i), ovocný protlak (višeň), aroma, voda], Pitná voda, Vepřové sádlo škvařené, Pekařská směs [mouka pšeničná, cukr, syrovátka sušená [mléko], vaječný bílek sušený, palmový tuk sušený (palmový olej, glukózový sirup, mléčná bílkovina), vaječná směs sušená, sůl jedlá jodidovaná (sůl jedlá, jodičnan draselný), emulgátor (E471), lepek pšeničný, emulgátor (E472e), aroma, emulgátor E322(řepka) [lepek], protispékavá látka (E341), zahušťovadlo (E466), barvivo (E160a(i)), enzym [lepek], látka zlepšující mouku (E300)], Cukr, Tekuté droždí, Rostlinný olej řepkový

Zdroj: Web iTesco

Docela děsivá přehlídka, že? Nicméně pokud si takový koblížek dopřejete v rámci jinak pestré stravy postavené primárně na nezpracovaných a málo zpracovaných surovinách, nestane se vám pravděpodobně vůbec nic. I kdybyste si ho nakrásně dali každý den. Pokud navíc žijete aktivním životem, cvičíte, nekouříte a příliš nepijete. Takový koblížek se skoro určitě nestane vaším největším hřebíkem do rakve.

Foto: pexels.com

Vysoce zpracované potraviny nejsou jedovaté, ale měly by tvořit jen okrajovou část jídelníčku.

Kvůli koblížku ani nepřiberete. Přiberete kvůli kalorickému surplusu (přebytku), který vám může způsobit koblížek stejně jako cokoli jiného. S koblížkem se, pravda, přibírá snáze. Je sladký, lahodný, velmi kalorický a minimálně zasytí. Chcete jich sníst hodně a je nesrovnatelně snazší, dostat se do kalorického přebytku – a to je jeden z hlavních problémů vysoce zpracovaných potravin.

Kdy ultra zpracované potraviny škodí?

Ultra zpracované potraviny mohou škodit, ale škodí zejména v případě, kdy je jich hodně. Kdy tvoří výraznější část každodenního jídelníčku a kdy jejich příjem nedokážeme krotit a zvládat další chutě, které vyvolávají.

Zpracované potraviny jsou ultra chutné, ultra dobroučké – zároveň málo syté a obsahují minimum živin. Jsou takové schválně, protože výrobci logicky chtějí, abyste více snědli a více nakoupili. Jejich cílem není vás dobře nasytit, ale proklatě dobře vydělat.

Ultra zpracované potraviny taky obsahují velké množství nekvalitních tuků, soli, cukru v různé formě, aditiv atd. Tyto věci mohou škodit našemu zdraví, ale opět platí, že jen ve chvíli, kdy jich konzumujeme nadmíru.

Můžu jíst vysoce zpracované potraviny každý den?

Vracíme se k prvotní otázce a odpověď bude trochu politická. V jídelníčku je důležitější klást důraz na pozitivní faktor – tedy na to, co bychom dělat měli, ne neměli. A měli bychom se snažit své stravování zakládat primárně na nezpracovaných a málo zpracovaných, celistvých potravinách. Zároveň bychom měli být fyzicky aktivní, dobře odpočívat a spát.

A nějaký ten ultra zpracovaný „hřích“ se pak v tomto kontextu hladce ztratí. Pokud jde o konkrétnější míru, pomoci vám může třeba pravidlo 80/20. Pokud jíme celkově nezdravě, máme minimum svalové hmoty a vysoký podíl tuku, za zdravotní důsledky bude zodpovědný celý tento životní styl – nikoli nějaká konkrétní potravina.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz