Hlavní obsah
Zdraví

Párek, rohlík, smažený řízek… Klasiky, které krmí zánět a nemoc

Foto: Pixabay.com

O chronickém zánětu, prozánětlivých a protizánětlivých potravinách už jste nejspíš něco slyšeli. Mluví se o tom docela často. Ale jak to se vztahem stravy a zánětlivosti vlastně je? A je třeba se zánětů vždy bát?

Článek

Záněty jsou ve své podstatě přirozenou obrannou reakcí těla, když se snaží vypudit z organismu cizorodou látku. A ne každý je špatný. Doslova pouhým okem viditelné jsou záněty, když si například zalomíme třísku.

Místo zrudne, je teplé na dotek. Časem třísku doslova vytáhneme ven např. z prstu, pokud ji nevyšpáráme jehlou. Zánět podobně pracuje, ale již na systémové úrovni, když se snaží dostat z organismu různé jiné patogeny – třeba viry, bakterie apod. Projevuje se zvýšenou koncentrací leukocytů. Cytokiny v játrech stimulují tvorbu tzv. proteinů první fáze. Zvyšuje se tělesná teplota.

Pokud zánět provází velká bolest, horečka, výraznější absces a další vážnější projevy, je třeba stav léčit, ale tělo si o léčbu v těchto případech velmi důrazně samo řekne. Příznaky nemůžete dost dobře ignorovat, ani kdybyste chtěli. Ale co záněty, které nebolí, nerudnou, nehnisají ani nezpůsobují horečku?

Low-grade inflammation neboli chronický mírný zánět: jak vraždí trpělivý zabiják?

Podobně jako u mnoha chorob či zranění, které se zcela nevyléčí, mohou i záněty přetrvávat v podobě, která nepoutá naši zvýšenou pozornost. Zvlášť pokud jsme vůči signálům svého těla dostatečně otrlí. Tyto záněty ale dále tiše „pracují“, a i když samy o sobě nemusejí přímo bolet nebo způsobovat jiná muka, vytvářejí půdu pro rozvoj mnoha onemocnění třeba i ve vzdálenější budoucnosti.

Takzvaný chronický mírný zánět (low-grade inflammation) je již prokazatelně spojován s vyšším rizikem například kardiovaskulárních onemocnění. Mechanismus je přitom takový, že například tabákový kouř během (aktivního nebo i pasivního) kouření poškozuje koronární tepnu – organismus se pomocí zánětu snaží zranění zhojit. Ale zánět může pokračovat i po zhojení, zvláště pokud se expozice problematickému faktoru (v tomto případě kouři) opakuje.

Foto: Pixabay.com

Obranná reakce organismu

Ale spouštěčem zánětu nemusí být samozřejmě jen kouř, nýbrž i celá plejáda dalších cizorodých nebo i vnitřních vlivů (např. vysoký krevní tlak, který rovněž poškozuje tepny). Stejně tak může být mírný chronický zánět živnou půdou pro bujení řady dalších chorob. Kromě již zmíněných srdečních je spolehlivě prokázán vliv na diabetes II. typunebo některé druhy rakoviny.

Stravování může zánět živit, nebo dusit

O tom, zda zánět bude v těle přetrvávat a páchat škody, můžete rozhodnout vy sami svým chováním a stravováním. Pokud chcete zánět a rozvoj chorob podpořit, pijte hodně alkoholu, kuřte, málo se hýbejte a preferujte potraviny jako:

- Uzeniny a další masné výrobky

- Ultra průmyslově zpracované potraviny a potraviny s přidaným cukrem či glukózovými a fruktózovými sirupy (nepočítá se přirozeně obsažený cukr např. v ovoci, pokud jde o ovoce ve své původní formě) – tedy např. sladkosti, limonády, džusy, mnoho druhů pečiva, omáček, dresingů apod.

- Tučné potraviny – zejména ty s vysokým obsahem omega6 kyselin

Párečky, klobásy a šunky, bílé rohlíky, kupované sladké pečivo, kečupy a dresingy, smažené hranolky, vepřové řízky na sádle, chleba s máslem a se šunkou, sladké limonády – a to vše na denní bázi… poznáváte se v tomto jídelníčku, který je poměrně běžný u většiny české populace? Pokud ano, již děláte pro svůj chronický zánět první poslední.

Abychom si rozuměli, neznamená to, že si nemůžete nikdy dát hranolky nebo párek. Ale tyto potraviny by měly tvořit zcela okrajovou část jídelníčku, ne jeho gró. Pokud naopak chcete svému tělu v boji s mírným chronickým zánětem pomoci, zaměřte se na to, aby základ vašeho jídelníčku tvořily potraviny jako:

- Celozrnné a co nejméně zpracované obiloviny – např. hrubý bulgur, ovesné vločky, pohanka, jáhly, kroupy, žitné či jiné celozrnné pečivo apod.

- Ořechy a semínka – ale pokud možno nikoli pražené a solené.

- Mořské ryby – a to včetně tučných, jako je tuňák či losos, které obsahují hodně omega3 kyselin.

- Čerstvé ovoce – v původní nezpracované formě. Tedy nikoli džemy, kapsičky, kompoty, džusy apod.

- Zelenina– může být i „zpracovanější“, pokud nejde jen o rádoby zeleninu v nějakém ultra zpracovaném polotovaru. Velmi zdravá je zejména zelená listová zelenina.

- Fermentované potraviny – např. kváskové pečivo, fermentované ovesné vločky, domácí kysané zelí, kefíry a jogurty (bílé, neslazené) apod.

- Olivový olej a rajčata – jako speciální tip!

- Káva a kvalitní čaje

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz