Článek
Rozhodně se na tomto místě nechci nijak obšírně věnovat tématu škodlivosti uzenin nebo konzervantů v podobě dusitanových a dusičnanových solí (E250, E249, E251 a podobně) jako takových. Zatímco škodlivost častější konzumace uzenin je dnes už nezpochybnitelná a i WHO je řadí do stejné kategorie karcinogenů jako tabák či azbest, to, jakou měrou se na jejich rizikovosti podílí právě zmíněné konzervanty, je poněkud nejistější. Téma je to každopádně komplikované a zaslouží si samostatnou pozornost.
Faktem ale je, že strach lidí z chemických dusitanových konzervantů přivedl mnoho výrobců k nápadu nabídnout konzumentům „čistší“ variantu. Takovou variantu, které se vlk nažere – a koza zůstane celá. A tak se objevily šunky a uzeniny bez „éček“.
Na západě tento trend frčí už poměrně dlouho, ale k nám dorazil teprve nedávno a ve velmi nesmělé podobě. Češi jsou ostatně uzenářská velmoc a tradice zde má velkou sílu (…aneb bez Pragandy ani ránu). Přesto se i v supermarketech už objevují různé produkty, které se tváří, jakože nabízejí čistší, dusitanových konzervantů prosté složení. Slovní spojení „tváří se“ je zde ale zcela patřičné.

Solicí směsi jako Praganda obsahují dusitanové konzervanty zejména pro lepší barvu a trvanlivost masa.
„Čisté“ uzeniny? Nemlich totéž – někdy dokonce i horší. A ještě dražší
Uzeniny rádoby „bez dusitanů“ u nás nabízí už více značek, ale řekl bych, že asi nejznámějším výrobcem je značka Pikok se svou sérií Pure, která své produkty nabízí prostřednictvím supermarketů Lidl.
Slovo „pure“ znamená čistý a nápadně podsouvá zákazníkům vzkaz, že jejich uzeniny jsou lepší, čistější. Přímo samotný Lidl pak uvádí, že výrobky Pure jsou:
„…bez konzervantů, fosforečnanů, umělých barviv a zvýrazňovačů chuti.“
Nikde na etiketě výrobků pak nejsou uváděna éčka – a chybí zde i to „nejhorší“. Éčko, za kterým následuje číslo začínající dvojkou. Znamená to ale, že jsou tyto uzeniny skutečně prosté dusitanů a dusičnanů? Ne.
Tyto látky jsou ve výrobku obsaženy tak jako tak. Díky tomu mají i výrobky Pikok Pure tak pěknou barvičku a vydrží dostatečně dlouho. Ale kde se tedy dusitany skrývají, když je výrobce nemusí uvádět na obalu?
Pokud si přečtete složení, najdete tam informaci o přítomnosti ingrediencí, jako je mangold, mrkev, případně řepa, řepná šťáva apod. Tyto složky zde nejsou pro lepší chuť. Jde právě o koncentráty s přirozeně vysokým obsahem dusitanů a dusičnanů. Výrobce je ale nemusí výslovně uvádět, protože pocházejí z přírodních zdrojů. Nejde o chemické aditivum. Náš organismus to ale nepozná a tyto látky v něm fungují pořád stejně. Zejména při tepelné úpravě uzenin se mohou měnit na ještě rizikovější nitrosaminy.
Na Pikok Pure si došlápl i dTest
„V porovnání s ostatními slaninami v ní laboratoř dokonce zaznamenala jednu z nejvyšších koncentrací těchto látek.“
Zdroj: dTest
V tomto případě se jednalo o slaninu Pikok Pure a test proběhl v roce 2024. Šéfredaktorka dále doplnila, že: „Výrobce sice nepoužil přímo konzervant E 250, ale v receptuře zmiňuje několik rostlinných ingrediencí, které mohou dusičnany obsahovat přirozeně a mohly se tak dostat do finálního výrobku. Z našeho pohledu ale jde o matení spotřebitele,“. Testovaný výrobek navíc dokonce ve výsledku obsahoval mnohem více soli, než kolik uváděl na obalu.
V jistém smyslu tak mohou být výrobky, které se tváří jako bez konzervantů, nakonec i horší, než ty, které obsah konzervantů výslovně uvádějí. Nejenže klamou tělem a mohou u lidí vyvolat zcela mylný dojem, že výrobek je „zdravý“ a je možné ho tedy konzumovat ve větším množství. Faktem ale je taky to, že obsah dusitanů a dusičnanů zde na rozdíl od produktů, kde se používají aditiva, není dostatečně kontrolovaný. A jak výše zmíněný test ukázal, ve výsledku může produkt těchto látek obsahovat ještě více.
Podobný problém vzniká u domácí výroby uzenin, kde si každý svou klobásu osolí Pragandou (nejznámější dusitanová solicí směs) dle chuti. A čím víc soli, tím víc chuti!
Jsou tedy „čisté“ uzeniny podraz?
Značky jako Pikok Pure mohou klamat tělem, což je přinejmenším neférové. Pokud vám chutnají nebo zkrátka preferujete „přírodnější“ složení bez ohledu na obsah dusitanů, vše je v pořádku. Zůstává ale pravdou, že Pikok Pure a podobné značky jsou stále v zásadě uzenina jako každá jiná. A to platí i o jejich vlivu na zdraví, který nikdy nebude zrovna pozitivní.
Zdroje: