Článek
Tak přesně tento výrok jsem právě dnes slyšel od jistého nejmenovaného fitness influencera, kterého občas sleduji, protože je pro mě skvělým zdrojem inspirace pro různé články tohoto typu.
Podobných videí a článků najdete na internetu neuvěřitelné masy. Jde o celou jednu kategorii fitness a „zdravovýživového“ kontentu. Jen zkuste namátkou zadat do Googlu fráze jako:
- Třešně, proč jsou zdravé?
- Mrkev nutriční hodnoty
- Je čočka zdravá?
- Maliny vs. jahody, co je zdravější?
Výsledkem budou stovky článků, které analyzují a rozebírají do detailu obsah látek a význam nějaké zdravé potraviny. Přečíst si můžete rozsáhlé seznamy a výčty minerálů, vitamínů a dalších cenných látek a taky se dozvíte, co všechno ta či ona konkrétní potravina dokáže udělat s vašim zdravím…
- Snižuje hladinu cholesterolu
- Pomáhá zlepšovat náladu
- Podporuje trávení
- Reguluje hladinu cukru v krvi
- …
Pokud se v tomto typu obsahu vyžíváte, mám pro vás možná malinko špatnou zprávu. Jsou to irelevantní a často z 90 % z prstu vycucané kecy v kleci. Na druhou stranu je to skvělá zpráva pro běžného člověka, který chce jen zdravě jíst a žít, ale je přehlcený kvanty informací, kvůli čemuž má dojem, že zdravá výživa je něco jako kvantová fyzika na steroidech.
Čočka s pomerančem? Mňam!
Mnohé články a videa jdou i dál. Rozebírají dokonce to, jaké vitamíny či minerály je „nutné“ kombinovat, aby jednotlivé látky plnily dobře svůj úkol – a co se naopak „bije“. A to už pak z toho musí mít zákonitě normální bytost z mozku hamburger.
Ale nebojte se… nepotřebujete nutně vědět, že když si k čočce nedáte pomeranč, který obsahuje vitamín C, vstřebáte z ní méně železa (ano, tento článek taky existuje). Opravdu to nepotřebujete vědět.
Nejen proto, že čočka stejně pro většinu lidí není až tak zásadním zdrojem železa. Hlavní důvod je, že je to informace přinejlepším pro fajnšmekry a profesionály, ale pokud chcete „jen“ zdravě žít, nepotřebujete ji nosit v hlavě.
Čočka je luštěnina a ty jsou extrémně prospěšné pro naše zdraví. To je to hlavní. A když už, raději si pamatujte zásadnější a praktické věci.
Například, že luštěniny je vhodné dostatečně dlouho namáčet, aby byly dobře stravitelné a nevynášely nás do oblak. Nebo že když čočku uděláte na zásmažce s litrem oleje a přihodíte dva bujóny plné glutamátů, pořád je to ještě relativně fajn jídlo, ale přece jen by to šlo i mnohem líp.
A pokud jde o ten pomeranč… ten je taky samozřejmě zdravý. Pokud z něj neuděláte marmeládu nebo džus, ale sníte ho v původním stavu. A je celkem jedno, jestli po čočce nebo někdy jindy.
A co se týče těch čučoriedok a čerešní z úvodu – opravdu, ale opravdu nemusíte řešit, které z nich mají „silnější antioxidanty“. Když máte chuť na třešně nebo vám zrovna visí na stromě (nebo jsou v akci), dejte si je.
Kdy má analýza živin smysl?
Nechci obecně tvrdit, že nikdy nemá význam zkoumat jednotlivé zdravé potraviny takříkajíc pod mikroskopem. To rozhodně ne. Řešením jsou ale kvalitní a smysluplné studie a jejich stejně kvalitní interpretace. Tedy nikoli náhodné a z kontextu vytržené výkřiky do pléna o tom, že borůvky jsou zdravější než třešně, protože mají silnější antioxidanty.
Existují skutečně zajímavé, reálné studie, které se zabývají například denzitou živin v ovoci a zelenině a vlivem této denzity na možnou prevenci některých chorob. Jde o zajímavé věci (na které se třeba podíváme společně v některém z příštích článku). Ale jde taky o věci, které není nutné vědět, pokud se chcete zkrátka lépe stravovat. Být zdravější, štíhlejší. Vyřešte v první řadě základy!
Pokud chcete vědět víc, je to skvělé. Důležité je ale volit kvalitní zdroje a nenechat se převálcovat lavinou dezinformací, dezinterpretací nebo prostě obyčejných keců.
Zásadní pilíř zdravé výživy (pro běžné strávníky): Řešte nejdříve základy, pak (volitelně) detaily.
Zdroje:
Vlastní studium a zkušenosti