Hlavní obsah
Zdraví

Začíná prevence rakoviny na toaletě? Možná v jistém smyslu ano

Foto: Pixabay

Před pár lety proběhla médii kauza o léčitelích, kteří radili rakovinu slušně řečeno vyloučit. Je to samozřejmě nesmysl a byl by snad i úsměvný, kdyby nešlo o tak vážné téma. Ale vztah mezi vyprazdňováním a rozvojem rakoviny zde skutečně být může.

Článek

Ne, nehodlám si hrát na rezervního Guru Járu a jemu podobné. Naopak zůstanu ve vědecké rovině. Koneckonců, na myšlence, že „kvalita“ vyprazdňování může mít nějakou souvislost s rozvojem kolorektálního karcinomu, není nic až tak ezoterického ani kacířského. Spíše se souvislost nabízí.

Že velmi nepravidelná nebo nezdravá stolice není známkou nejpevnějšího zdraví a prediktorem dlouhověkosti, tak nějak víme. Ostatně smyslem vylučovacího ústrojí je odvést z těla metabolický odpad.

Existuje řada studií, která se zabývá například možnou spojitostí zácpy (míněno zejména chronické) s vyšším rizikem různých druhů onemocnění, včetně například kardiovaskulárníchnebo těch, které se týkají kognitivních schopností (což možná bude pro někoho i překvapivé). A jsou studie, které nacházejí i vztah mezi zácpou a celkově zvýšeným rizikem předčasné smrti z jakýchkoli příčin.

Relevantnost či kvalita některých konkrétních studií na dané téma může být různorodá, ale je jich hodně, a když odhlédneme od detailů, v obecné rovině dávají celkem zřetelný obraz. Obraz, který navíc kupodivu ladí i s oním slavným a příslovečným (a většinou příznačně pomýleným) „zdravým rozumem“.

Dej si párek a běž na záchod?

Když to shrnu a zjednoduším. Vylučování zajišťuje, že látky, které v těle být nemají, tam nezůstávají déle, než je nutné. Pokud se tento systém zadrhne, může nastat problém metaforicky srovnatelný se stávkou popelářů.

V dnešní době do těla navíc vpravujeme velké množství toxických látek. Dýcháním, pitím vody kontaminované ledasčím, konzumací jídla atd. A pokud jde o jídlo, spousta lidí dnes ve velkém holduje stravě založené na tzv. ultra průmyslově zpracovaných potravinách. To jsou ty, které obsahují víc než jen běžné kulinářské ingredience, ale třeba taky různé konzervanty, emulgátory a stabilizátory, barviva a další aditiva.

Sama o sobě nejsou mnohá z nich nebezpečná. Každý den jich ale jíme celý koktejl a často ve velkém množství. A tak už dnes i víme, že častá konzumace tohoto typu potravin souvisí s vyšším rizikem předčasného úmrtí ze všech příčin.

A pak jsou i látky, které nebezpečné jsou, a přesto je jíme. Jedním z nejdrastičtějších případů je paradoxně látka, která je (zvláště v tradiční uzenářské velmoci, jako je ČR) opravdu hojně využívaná. Ano, řeč je o dusitanových konzervantech, bez nichž se „neobejde“ zejména žádný masný výrobek.

Mimochodem, masné výrobky (processed meat) najdete na seznamu IARC (mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny spadající pod WHO) přímo ve skupině číslo 1. Spolu s například tabákem či alkoholem.

Masné výrobky nejsou problém jen kvůli dusitanům (jejichž používání EU naštěstí aspoň přísně reguluje), ale i kvůli vysokému obsahu soli, tuku a dalších látek včetně samotného obsahu většinou červených mas.

Konzumace uzenin a dusitanů je přitom spojena zejména s rizikem rozvoje právě kolorektálního karcinomu. Nabízí se tedy, že není úplně ideální vystavovat svá střeva těmto produktům a působení látek v nich déle, než je nezbytné.

Ne, zapíjet chleba se šunkou nebo buřtguláš projímadlem není ta správná cesta. Pravidelné vyprazdňování je přesto zajisté žádoucí.

Některé studie už se na souvislost mezi zácpami a zvýšeným rizikem kolorektálního karcinomu skutečně už zaměřily. Výsledky nejsou sice zatím dokonale neprůstřelné. Snad mi ale i tak nebudete mít za zlé, když vám navrhnu, že mít v pořádku zažívání a chodit na velkou ideálně 1 až 2krát denně, není vůbec špatný nápad. A jak na to?

Jak na zdravou stolici? Zázračná vláknina v hlavní roli

Vztah mezi vyšším příjmem vlákniny a nižším rizikem některých typů rakoviny včetně kolorektálního karcinomu je již prokázaná víc než dobře. A vláknina je prospěšná i z mnoha dalších důvodů. Mimo jiné podporuje zdravé a pravidelné vyprazdňování. Jedním z největších problémů ultra zpracovaných produktů je právě typicky mizivý obsah vlákniny. Za den bychom jí měli přitom přijmout aspoň 25 g.

Vláknina představuje hlavní ochranný štít pro vaše tělo. Ale pomoci mohou i probiotika. Nespoléhejte ale na ty v „tabletkách“. Jejich účinnost není dobře prokázaná. Raději si dejte bílý jogurt, kefír, kysané zelí, kváskový chléb nebo jiný běžný dietní zdroj probiotik. Zdravému vyprazdňování prospívá taky fyzická aktivita, dostatek tekutin, celkově pravidelná a zdravá strava. Naopak projímadla jsou až nejzazší (a nejhorší) řešení. Tak hurá na záchod!

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz