Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vnímání chutí ovlivňuje i hladina hluku. Dezert si vychutnáte v tichu

Foto: Pexels.com

Napadlo vás někdy, že váš chuťový požitek z jídla může záviset i na hladině okolního hluku? Díky jisté zajímavé studii si můžete lépe naplánovat, kdy si dáte dezert, a kdy naopak třeba steak.

Článek

Hladina hluku má rozmanitý a dalekosáhlý vliv na naše zdraví, přestože máme tendenci tento faktor poněkud přehlížet. Kromě poškození sluchu je hlukové znečištění rizikovým faktorem pro rozvoj kardiovaskulárních chorob, hypertenze nebo diabetu. Nemluvě o vlivech na mentální zdraví, stres apod. Ale vliv na chuť?

Jistě, pokud je třeba v restauraci kravál, může vám to zkazit celkový dojem a náladu. Ale tady se bavíme o přímém vlivu hladiny hluku na vnímání samotné intenzity chutí. Jistou skupinu výzkumníků tato souvislost skutečně napadla – a udělali na toto téma experiment. Na nápad je přivedli časté stížnosti lidí na kvalitu jídla v letadle. A co bývá v letadle? Často docela hlučno. Hladina hluku se v kabině běžně pohybuje kolem 85 dB.

Slané brambůrky nebo nakládačky si vychutnáte i na rockovém festivalu

Experiment přinesl zajímavá zjištění. Simulovaný hluk se totiž nijak významně nepodepsal na hodnocení slané nebo kyselé ani hořké chuti. Na druhou stranu se ukázalo, že hodnocení intenzity sladké chuti bylo v hlučném prostředí signifikantně snížené. A aby to bylo ještě zajímavější – chuť umami byla naopak hodnocena jako intenzivnější!

A co s tím? Inu, můžete si nyní například dvakrát rozmyslet, jestli si sníte svůj dortík na rychlovku, zatímco kolem vás skáčou a řvou děti anebo se přece jen přemůžete a dáte si ho, až usnou. Taky můžete zvážit, zda si na CzechTeku (kdyby se ještě třeba někdy konal) dáte trdelník se zmrzlinou, anebo raději klobásku či grilovaný steak nebo nějakou tu čínskou záležitost vydatně máčenou v sójové omáčce. Tahle jídla totiž zastupují chuť umami, na jejíž vnímání by mohl mít hluk spíše pozitivní vliv.

Foto: pexels.com

Sladké chutě si lépe vychutnáte v tichu… ale pro masité chutě to nutně neplatí.

A pokud chcete třeba zhubnout, můžete zkusit mlsat zásadně u rušné dálnice – třeba se vám podmíněným reflexem na způsob antabusu tyhle věci rychleji zprotiví… Jen to prosím, neberte příliš vážně, samozřejmě si dělám trochu legraci. A studie, kterou tady zmiňuji taky není nijak revoluční. Jde o menší experiment z roku 2015, který vyšel v Journal of Experimental Psychology, jehož výsledky lze nicméně považovat za celkem zajímavé. A co by za nimi reálně mohlo stát?

Proč může mít hluk vliv na chuť?

Vliv sluchového vnímání na chuť má své fyziologické opodstatnění. Větve lícního nervu, které inervují i chuťové pohárky, vedou do mozku rovněž přes ušní ústrojí. Vědci mají vysvětlení, proč byly v experimentu ovlivněny pouze dvě chutě místo všech pěti. Umami a sladká chuť totiž sdílejí společný chuťový receptor. Na zesílené vnímání umami chuti pak podle výzkumníků mohou mít vliv i určité genetické specifikace. Takže to všechno hezky zapadá.

Nebuďte ale zkroušení, pokud si půjdete se svým steakem půjdete sednout na střelnici nebo do zkušebny Moravanky - a žádná chuťová extáze vás nepotká. Každý podobný menší experiment má svá omezení a většinou je poměrně specificky zaměřený. Tento se konkrétně pokoušel zjistit, na jaké chuťové profily by se mohly letecké společnosti více soustředit u svých menu. Za vyzkoušení tyto poznatky přesto stojí – už pro tu srandu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz