Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česká Barbra Streisand Kozderková: Sršela vtipem a dobrou náladou, přestože umírala na rakovinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: King c/o Sabinson / Wikipedia Commons / Public domain

Ilustrační foto

Milovali ji kolegové i diváci, byla smíšek, i když jí osud udělil krutou ránu. Patřila bezesporu mezi největší hvězdy minulého století. I přesto, že odešla velmi mladá, zanechala za sebou nesmazatelnou stopu.

Článek

Laďce Kozderkové se přezdívalo Lady muzikál. Často byla také označována za českou verzi proslulé Barbry Streisand. Byla nesmírně talentovaná a bezesporu patřila mezi největší hvězdy minulého století. Ladislava byla nezkrotný živel už od útlého dětství. Vyrůstala v muzikantské rodině. A tak to netrvalo dlouho, než hudbě propadla. Její otec, skladatel, jí totiž už v pubertálním věku složil písničku, kterou bravurně nazpívala, a tak nebylo divu, že se z ní stal hit.

Její kroky proto jistou cestou vedly na Brněnskou konzervatoř, kterou úspěšně absolvovala. Byla to velmi pohledná, bohem obdařená a mezi muži velmi žádaná žena. Ladislava se ale spíše než o muže zajímala o zpěv. Věnovala mu veškerý svůj čas.

Velký zájem mužů o její osobu ale nebyl po chuti jejímu otci, proto ji často doprovázel. Pak se velmi často říkávalo: „Kde je Laďka, tam je taťka“. Dostala se i na Janáčkovu akademii múzických umění, na kterou ale nenastoupila. Právě díky jejímu nespornému talentu se stala inspirací pro vznik oboru muzikálového umění na této škole.

Ladislava hrála už jako mladá ve slavném muzikálu Hello, Dolly! a to rovnou hlavní postavu Dolly Leviovou. Později se ukázalo, že právě tato role byla její životní. Tato postava jí prostoupila do života natolik, že se jí prolínala do snů, nebo přímo replikami z muzikálu i odpovídala. V době, kdy běžely reprízy představení, shodou náhod v Praze natáčela film Barbra Streisand, která sama ztvárnila stejnou roli Dolly Leviové, akorát ve filmovém provedení. Říkalo se, že se tehdy Streisand dostala na představení a poslechla si Laďky pěvecký výkon. Přitom měla dle očitých svědků prohlásit, že je Ladislava Kozderková stejně dobrá jako ona sama. Podle některých byl pěvecký výkon úvodní písně dokonce lepší než od její americké kolegyně.

Laďka byla smíšek a pořád sršela žertem a dobrou náladou. I když její sláva a popularita strmě stoupala, stále se držela při zemi a chovala se jako obyčejný člověk. Když se jí jednou zeptali, jaké to je nést takovou popularitu, jen s úsměvem odvětila: „Je to milé nošení! Horší jsou tašky s minerálkami.“ Laďku milovali nejen diváci, ale i její kolegové. Byla totiž velice profesionální, zábavná a občas i trošku neortodoxní. Proslýchá se, že na hotelovém pokoji zavřela své dva kolegy ve sváru jen s lahví vína a nechala je tam zamčené, dokud se věci mezi nimi neurovnají. Jiná historka o její dobrosrdečnosti praví, že učila děti kouřit už v útlém věku, dokud se nepozvracejí, jenom proto, aby u nich vypěstovala averzi k tomuto nezdravému zlozvyku.

Ladislava byla strhující ženou, která zářila jak na divadelních prknech, tak i ve filmu. Za život měla dvě osudové lásky, Richarda Kubernáta, se kterým vstoupila do svazku ve svých 19 letech. Bohužel tato láska neustála časté a nadměrné pití jejího chotě. Z manželství jí zůstala ale dcera Lada. Jejím druhým osudovým mužem byl herec Vlastimil Bedrna, s kterým zplodila druhou dceru. Manželství jim vydrželo až do jejího brzkého skonu. Tato pozoruhodná žena, kterou můžeme dodnes vidět ve filmových rolích či poslouchat její nezaměnitelný hlas v jejich písních, podlehla mladá zákeřné nemoci, rakovině prsu, v pouhých 37 letech. Dodnes by naše „Lady muzikál“ jen těžko hledala sobě rovnou konkurenci.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz