Hlavní obsah
Umění a zábava

Český lev 2024: Až netaktně upřímný Eben a trapné přerušení děkovné řeči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Novák / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Marek Eben

Český lev zná své vítěze. A všichni si tyto ceny právem zaslouží. Slavnostní večer předávání cen se však nesl v tak trochu hektické atmosféře, dlouho mluvící oceněné tak bylo potřeba usměrňovat. Doplatila na to Daria Kascheeva.

Článek

31. ročník předávání cen Český lev přilákal diváky k obrazovkám České televize. Moderování měla na starosti Marek Eben, který se toho zhostil se svou obvyklou profesionalitou, ani tady si ale neodpustil několik netaktně upřímných poznámek, kterými předávání cen rozhodně nezhlehčoval, tyto poznámky naopak srazily celý večer až někam ke dnu.

Vzhledem k tomu, že byl večer opravdu nabitý, čekalo nás udílení mnoha cen v několika kategoriích, upozornil Eben již na začátku na takzvaný egosystém, který nedává oceněným na pódiu příliš času k proslovu. Dokonce upozornil, že takové řečníky bude třeba vykouřit z pódia. Nejprve to vypadalo jako trapná narážka, avšak v průběhu večera se ukázalo, že to moderátor zřejmě myslel vážně.

Nejvíce nominací získal film Bratři. Jedná se o odvážný počin, který zpracovává velmi kontroverzní téma odbojové skupiny bratří Mašínů. Výpravou i skvělými hereckými výkony dokonale zachytil atmosféru doby. I přesto tento film během slavnostního večera proměnil pouze jednu ze všech nominací a stal se nejlepším filmem roku.

Největší faux-pas večera nastalo ve chvíli, kdy se na pódiu ocitla moderátorka a novinářka Linda Bartošová. Ta vyzvala studenty filmařiny, aby nikdy nevzdávali boj za lepší svět a zároveň předala cenu vítězce v kategorii nejlepší studentský film Darii Kascheevě v souvislosti se snímkem Electra.

Daria Kascheeva se na pódiu rozpovídala o tématu, které na předání cen Českého lva rozhodně nepatří. Na druhou stranu je pochopitelné, že ji tato problematika trápí a že právě předávání cen viděla jako moment, kdy může promluvit k podstatné části našeho národa. A to také udělala. Místo děkování, které zkrátila na minimum, hovořila ve své řeči především o pracovních podmínkách matek.

Její řeč se nesla v poněkud rozhněvaném duchu, kdy se snažila poukázat na to, jak to mají ženy těžké. Svým proslovem chtěla zodpovědět otázku, zda pokud někdo chodí do práce a má k tomu malé dítě a tohle všechno musí zvládat sám, může v obou rovinách podávat profesionální a bezchybné výkony. Trochu sarkasticky ale dodala, že u žen je to spíše volba mezi mateřstvím a kariérou. A to jen proto, že mají ženy dělohu.

Svůj proslov ale nedokončila. Byla rázně přerušena s tím, že její proslov je moc dlouhý. Naprosto nepochopitelně se tak její apel nedočkal konce, ke kterému se chtěla dostat. Kascheeva nedostala ani možnost to nějak uzavřít. I přesto sklidila velký potlesk, možná jeden z největších celého večera. Její přerušení se tak dá považovat za největší přešlap večera.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru ze sledování slavnostního předávání cen Český lev 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz