Hlavní obsah
Názory a úvahy

Do Evropského parlamentu s komunisty: To jsme tedy dopadli. Copak jsme se nepoučili?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Instagram Kateřiny Konečné (@katerina_konecna)

Máme za sebou volby do Evropského parlamentu, kam jsme si zvolili naše zástupce. Jenže výsledky byly dost překvapující, a tak nás budou v Europarlamentu zastupovat i komunisté. Jak jen jsme my Češi nepoučitelní.

Článek

Kateřina Konečná, členka Komunistické strany Čech a Moravy, se do Evropského parlamentu dostala již v minulých volbách. V těch byla tato strana sice sama za sebe, ale získala jen 6,94 procenta hlasů. Sama Konečná pak od voličů získala necelých 39 tisíc preferenčních hlasů. Komunisté se tak umístili až na 7. místě co do úspěšnosti politických stran.

Kontroverzní a značně zpátečnické výroky Kateřiny Konečné ale evokovaly ve voličích pocit, že tato strana nemá v Evropském parlamentu co dělat. Vždyť se v posledních parlamentních volbách komunisté nedostali ani do Poslanecké sněmovny. Skončili totiž pod hranicí potřebných 5 % hlasů. Svůj hlas se jim rozhodlo odevzdat pouze 3,6 % oprávněných voličů.

Výsledek letošních voleb byl ale doslova šokující. Komunistická strana Čech a Moravy vytvořila koalici s Českou stranou národně sociální a se Spojenými demokraty - Sdružením nezávislých. Česká strana národně sociální už v minulých eurovolbách kandidovala v koalici s Patrioty ČR, ale obě strany dohromady získaly pouze 0,05 %. A právě proto je umístění této trojkoalice v letošních volbách tak překvapivé.

Koalice skončila na 4. místě a získala neuvěřitelných 9,56 % hlasů. Sama Konečná pak více než 115 tisíc preferenčních hlasů. Uskupení však získalo dokonce dva mandáty. Spolu s Konečnou se tak europoslancem stal i Ondřej Dostál. Ten svou politickou kariéru začal v roce 2021 u Pirátů, kde vydržel jen do roku 2022. Nyní kandidoval jako nestraník.

Není trochu paradoxní, že nás opět v Evropském parlamentu budou zastupovat i komunisté? To jsme tak rychle zapomněli na dobu, kdy byli v Česku u moci? Lidé, kteří je volí, už si asi nevzpomínají na dobu plnou cenzury, nesvobody, nespravedlnosti a zinscenovaných politických projevů, kdy jsme byli jen loutkou Ruska. Jinak by totiž takto nemohli volit.

Komunisté nepatří ani do vlády, natož do Evropského parlamentu. To je jistě většinový názor nás Čechů. Jenže nyní se ukázalo, že prakticky každý desátý občan České republiky, který v pátek a v sobotu dorazil k volbám a byl oprávněným voličem, si to nemyslí, protože právě každý desátý občan hodil svůj hlas komunistům.

Kdyby to takhle vypadalo i při volbách do Poslanecké sněmovny, které nás mimochodem na podzim příštího roku čekají, pak by i Komunistická strana Čech a Moravy měla možnost se jako silná strana vrátit do českého Parlamentu. A to by byl pro Českou republiku jednoznačně velký krok zpět.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na výsledky voleb

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz