Článek
Dubajská čokoláda je pojem sám o sobě. Díky propagaci zejména na sociální síti TikTok ji dnes zná skoro každý, ale jen málokdo ji ochutnal. Vytvořit si takovou pochoutku doma však není vůbec nic složitého a zvládne to každý.
A jak vlastně dubajská čokoláda vznikla? Úplnou náhodou. Podnikatelka žijící v Dubaji měla v době svého těhotenství neobvyklé chutě. A dubajská čokoláda byla právě to, co její touhu po sladkém uspokojovalo. Jenže jí její dezert tak chutnal, že se rozhodla se o jeho chuť podělit s celým světem. Založila firmu Fix Dessert Chocolatier a začala vyrábět tuto čokoládu. Ani ona sama ale nečekala, že se z ní stane takový hit.
Originální dubajskou čokoládu už začala prodávat řada evropských zemí. Pod taktovkou společnosti Lindt už ji nabízí i v sousedním Rakousku nebo Německu. Rozhodně to ale není nic levného. Jedna tabulka 150 gramové čokoláda tam vyjde na necelých 400 Kč. V Česku se dubajská čokoláda shání jen obtížně a Lindt se ji tu prodávat nechystá. A tak těm, kteří chtějí ochutnat tuto jedinečnou sladkost, nezbývá nic jiného než si takovou čokoládu vyrobit doma. Není to totiž vůbec nic složitého.
Dubajská čokoláda není zase tak o čokoládě jako o tom, co je uvnitř. Stačí si tedy koupit již hotovou kvalitní čokoládu, tu rozpustit, nalít do formy a naplnit speciální směsí, která z obyčejné čokolády udělá unikátní delikatesu.
Na směs, kterou čokoládu naplníme, jsou potřeba jen tři ingredience. První z nich je běžně dostupný pistáciový krém. Připravit si ho ovšem můžeme také sami. Stačí opražit pistácie, nebo koupit již pražené, rozmixovat je a přidat k nim sušené mléko, moučkový cukr a trochu oleje. Vzhledem k ceně pistáciového krému je tato varianta rozhodně výrazně levnější.
Do směsi patří také tahini, což je pasta ze sezamových semínek. Sehnat se dá také v mnoha obchodem, stačí však opět rozemlít upražená sezamová semínka a přidat k nim sůl a olej. Problém při přípravě dubajské čokolády ale může nastat při shánění poslední suroviny. Tu totiž koupíme pouze ve specializovaných orientálních potravinách a říká se jí Kadayif.
Na první pohled to vypadá jako obyčejné nudle. A ony taky jsou. Takže pokud se vám nebude dařit kadayif sehnat, stačí smíchat mouku s kukuřičným škrobem, solí, trochou oleje a dostatečným množstvím vody. Zdobícím pytlíkem pak stačí nanášet tenké nudličky na pánev a za pár okamžiků připravené nudle z pánve sundat.
Před samotnou přípravou směsi ale pak připravený nudlový polotovar musíme ještě osmažit na menším množství másla, aby získal zlatou barvu a byl dostatečně křupavý. Pak už zbývá takto připravené nudle smíchat s pistáciovým krémem a tahini pastou a můžeme plnit naši formu. A dubajská čokoláda je na světě.
Je to jednoduché. Zkusíte si ji vyrobit také?
Anketa
Zpracováno na základě: