Hlavní obsah
Aktuální dění

Karel Heřmánek alias Fešák Hubert: Po legendě českého filmu tu zůstalo pět potomků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jozef Janoško / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Karel Heřmánek se svou hereckou kolegyní Taťjanou Medveckou

Z této smrti se bude česká kinematografie vzpamatovávat velmi dlouho. Karel Heřmánek byl totiž filmovou legendou a ztvárnil mnoho ikonických rolí jak v divadle, tak ve filmu.

Článek

Karel Heřmánek se narodil těsně po válce v Praze roku 1947 a jeho snem bylo divadlo. Právě proto jeho studijní kroky směřovaly do Brna na Janáčkovu akademii múzických umění. A právě divadlo se po studiích stalo jeho vášní. Po dokončení školy ale v Brně zůstal, neboť tam dostal nabídku na angažmá v Divadle Husa na provázku, brzy však přesídlil do ústeckého divadla, kde působil přes tři roky. Do Prahy se nakonec vrátil až v roce 1976 a svou domovskou scénu našel v Divadle Na Zábradlí, kterému zůstal věrný po desítky let. Byl jednou z největších hvězd, které na prknech tohoto divadla kdy vystoupily.

Jenže divadlo procházelo po sametové revoluci krizí a začal se mu rozpadat herecký soubor. A tak se Karel Heřmánek rozhodl k odvážnému kroku. Jako jeden z prvních českých herců si založil vlastní divadlo. Jeho název zvolil tak, aby tam byla očividná paralela s jeho bývalou domovskou scénou. Heřmánkovo Divadlo Bez zábradlí je činným a velmi úspěšným divadlem dodnes. A přestože za více než 30 let své existence hned několikrát změnilo adresu, jeho příznivci si jej vždy našli.

Když se v 80. letech Karel Heřmánek seznámil se svou osudovou láskou, měl už jedno manželství, ze kterého měl dvě dcery, za sebou. Jeho novou partnerkou se stala Hana Vávrová, kterou si lidé mohou pamatovat jako televizní hlasatelku nebo moderátorku pořadů na Československé televizi. Z jejich společné lásky se jim narodili tři synové. Nejstarší Karel přišel na svět v roce 1989 a dnes je také velmi úspěšným a obsazovaným hercem, kterého můžete znát zejména z televizních seriálů. Heřmánkův o rok mladší syn Josef spolu se svým bratrem Karlem přebral v roce 2021 vedení Divadla Bez zábradlí.

Po narození prvních dvou synů se z páru stali manželé a v roce 2001 se jim narodil ještě třetí syn František. Hana a Karel Heřmánkovi ale netvořili pár jen v soukromí, stala se z nich sehraná dvojka i na poli profesním. Karel po dlouhá léta vedl svoje divadlo, kde i účinkoval ve spoustě her, s náročnou prací řízení divadla mu ale jeho žena věrně pomáhala na pozici manažerky.

Kromě divadla, kde herecký talent Karla Heřmánka obdivovali návštěvníci po desítky let, byl ale herec i hvězdou filmového plátna, kde dodnes vzpomínáme na jeho ikonické role. Doslova nezapomenutelné se stalo jeho ztvárnění postavy Jaroslava Járy v sérii filmů, jejichž název vždy obsahoval slovo šéfe. Jeho asi nejslavnější rolí se ale stal Hubert Hrabě ve filmu Fešák Hubert. Zahrál si však i v nestárnoucí české pohádce S čerty nejsou žerty, kde z něj šel doslova strach. Ztvárnil totiž roli Lucifera.

Karel Heřmánek byl po celý svůj život skvělým hercem, který svým postavám dokázal vždy nabídnout něco navíc. Osobitý přístup a jedinečné herecké nadání z něj udělalo legendu, na kterou česká kinematografie ještě dlouho nezapomene. A jeho odkaz bude i nadále žít skrze hry uváděné v Divadle Bez zábradlí, a v jeho dětech, které po otci tento jedinečný talent zdědily.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz